Antik Roma ve Yunan filozoflarından 5 finans tavsiyesi

Antik Roma ve Yunan filozoflarından finans tavsiyeleri, yaşamın başka alanları için de uygulanabilir olmalarıyla dikkat çekiyor.

3. Finans konularında tutumlu, sade ve disiplinli olun
Tarih sahnesinde hem hükümdar hem de filozof olarak yer edinen ender insanlardan olan Marcus Aurelius, Antik Roma medeniyetinin en önemli figürleri arasında yer alıyor. Filozofun finans tavsiyeleri ise gerçekten hayat kurtaracak cinsten. Çünkü Aurelius'un Meditasyonlar adlı yapıtında yer alan finansla ilgili zamansız tavsiyeleri parayla ilgili meseleleri düşünceli ve dengeli bir açıdan ele alıyor. Her şeyden önce Aurelius, kişinin mali konularda sıkı bir disiplin geliştirmesi gerektiğini söylüyor, aşırı zenginlik peşinde koşmanın ve hep daha fazlasını istemenin doyumsuzluğa ve mutsuzluğa sürükleyeceğini ifade ediyor. Haliyle filozofa göre odaklanılması gereken asıl şey ekonomik zenginlik değil, insan yaşamına değer ve mutluluk getiren şeyler.

Öte yandan tutumluluk ve sadelik, Aurelius'un finans söz konusu olduğuna öne çıkardığı kavramlardan. Aurelius, ölçülü şekilde harcamanın istikrarlı ve maddi sıkıntıların uzağında bir yaşam sürmenin temel şartları arasında yer aldığına inanıyor. Son olarak Antik Roma'nın bu filozof-imparatoru, şartlar ne olursa olsun finans alanında dürüstlüğü elden bırakmamayı tavsiye ediyor.

Eklenme: 2024.04.26 09:39
Son Güncellenme: 2024.04.26 09:50
Kategori: Haber

Öne Çıkan Galeriler

Mısır piramitleri nasıl inşa edildi?
Mısır piramitleri nasıl inşa edildi?