Türkiye'de milyonlar tarafından sevilerek tüketilen kelle paça çorbası, faydalı özelliklerine karşın 'sakatat' sınıfında olması nedeniyle uzun yıllardır Avrupa'da yasaklı gıdalar arasında yer alıyor.
Türkiye'de milyonlar tarafından sevilerek tüketilen kelle paça çorbası, faydalı özelliklerine karşın 'sakatat' sınıfında olması nedeniyle uzun yıllardır Avrupa'da yasaklı gıdalar arasında yer alıyor. Koyun ve keçilerde görülen ve sinir sistemini etkileyen Scrapie hastalığı nedeniyle Almanya, 1993 yılında kelle paça çorbasını yasakladı. Söz konusu kısıtlama 2001 yılında Avrupa Birliği tarafından da uygulamaya alınırken, kelle paça ve benzer sınıfa giren hayvan ürünlerinin ithalatına kesin kurallarla yasak getirildi.
SINIRDA YAKALANDI, 1.5 MİLYON TL CEZA ÖDEDİ
Buna karşın özellikle Türk gurbetçilerin olduğu geniş bir kesim, Avrupa'da kelle paça çorbası içebilmek ya da satabilmek için Türkiye'den kayıt dışı yollarla alım yapmaya devam ediyor. Bu tür durumlara karşı caydırıcı cezalar getirilirken, geçtiğimiz günlerde İsviçre'de bir Türk vatandaşı 6 kuzu kellesiyle yakalandı.
Hem Almanya'da hem de Avrupa'nın diğer ülkelerinde söz konusu yasak için 39 bin frank para cezası uygulanırken, Avrupa bu lezzeti sevenlerin mahrum kalmaması için 'sahte kelle paça çorbası' üretimini teşvik etmeye devam ediyor. Almanya'da 'kelle paça' olarak satılan ancak Türkiye'dekiyle aynı olmayan çorbanın fiyatı ise ortalama 6 Euro
Güncel, 2025.01.06 21:32