Tırnak batması, genellikle ayak baş parmağında oluşur ve kişide kızarıklık, şişlik, ağrı gibi sorunlar meydana getirir. Peki, tırnak batması nasıl oluşur? Tırnak batması oluşmaması için neler yapılmalı? Tırnak batması tedavileri neler? Nev Esentepe Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji bölümünden Op. Dr. Bekir Bangin Candan, tırnak batması konusunda Bursada Bugün'e açıklamalarda bulundu.
MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN
Tırnak batması, kişide ağrı, şişlik ve acı gibi problemler yaratarak gündelik hayatta hareketi kısıtlayabilen bir rahatsızlıktır. Peki, tırnak batması nasıl oluşur? Tırnak batması oluşmaması için neler yapılmalı? Tırnak batması tedavileri neler? Bursada Bugün'e açıklamalarda bulunan Nev Esentepe Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji bölümünden Op. Dr. Bekir Bangin Candan, "Hatalı ve fazla tırnak kesimi tırnak batmasına sebebiyet verir" ifadelerini kullandı.
Doktor Candan, "Tırnak batması ete doğru büyüyen tırnak ismiyle de adlandırılır. En sık ayağın ilk parmağında görülür. Tırnak batması, ayak tırnağının iç yada dış tarafının etin içine doğru büyümesi, orada yara yapması olarak bilinen bir rahatsızlıktır. Bu hastalık bazen akıntı yapabilen bir rahatsızlıktır. Çok şiddetli ağrılar yapar.
Genelde ergenlik döneminde çok hızlı büyüyen 12-16 yaş arası çocuklarda görülür. Hamilelik döneminde hormonların fazla olduğu durumlarda daha fazla karşımıza çıkar" açıklamalarıyla tırnak batmasının kimlerde ve nasıl görülebileceğine dair bilgilendirmelerde bulundu.
"HATALI VE FAZLA TIRNAK KESİMİ BU DURUMA SEBEBİYET VERİR"Tırnak batmasının sebepleri hakkında açıklamalarda bulunan Doktor Candan, "En büyük sebepleri arasında tırnağın fazla kesilmesi ya da hatalı tırnak kesiminden ötürü oluşur. Aslında biz tırnağın dibine kadar kesilmesini istemeyiz. Hatalı tırnak kesiminden kastımız tırnağın köşelerinin fazla kesilmesidir. Fazla kesilme, sanki hastada daha temiz bir ayak yapısı olacakmış gibi his doğuracağı için fazla tırnak kesmek ister. Bu yanlıştır çünkü mikroplar fazla kesilen tırnakta da az kesilen tırnakta da bulunacaktır.
Temizlik kriteri, aşırı tırnak kesimi demek değildir. Kişi fazlaca tırnağı kestiği zaman oradaki yumuşak bariyeri bozacağı için tam tersi parmağın tırnağın mikroplara açık hale geçmesine sebep verir. Banyodan çıktıktan sonra yumuşak tırnağın elle koparılması gibi yanlış alışkanlıklar da tırnak batmasına sebebiyet verebilir" dedi.
TIRNAK BATMASI TEDAVİLERİ NELERDİR?Tırnak batmasının hafife alınmaması gerektiğini ve tedavi yöntemlerini anlatan Doktor Candan, "Tedavisi ise ilk olarak kişiye doğru tırnak kesiminin anlatılmasıdır. Tırnağın dibine kadar kesmemsi gerektiği ve köşelerini fazla kesmemesi gerektiğini gösterir. Tırnağa masaj yapma, tırnak üzerindeki yaraların temizlenmesi, çeşitli antibiyotik tedavileri tırnak batmasında uygulanır.
Bu çözümler olmazsa poliklinik koşullarında yapılan tırnak çekimi ya da tırnak yatak revizyonu işlemleriyle başarılı sonuçlar elde edilir. Tırnak batmalarının tamamı tırnak yatağı revizyonu cerrahisiyle düzelir. Çoğu hastayı önlemeye çalışırız, önleyemediklerimizi tedaviyle iyileştirmeye çalışırız, tedaviyle de iyileşmeyenleri küçük bir cerrahi operasyonla sağlıklarına kavuştururuz" ifadelerini kullandı.
Sağlık, 2025.01.13 15:32