Osmangazi Belediyesi, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği işbirliği ile 'Kent ve İklim Paneli' gerçekleştirildi.
SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN
Osmangazi Belediyesi'nin iyi uygulama örneklerinin yerinde incelendiği 'Kent ve İklim Paneli' Osmangazi Gösteri Merkezi'nde düzenlendi.
Osmangazi Belediyesi'nin iyi uygulama örneklerinin yerinde incelendiği panel programı kapsamında; Birleşmiş Milletler tarafından 11-22 Kasım 2024 tarihleri arasında Azerbaycan'ın Bakü şehrinde gerçekleştirilen COP29 Zirvesi ile 2024 DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı Toplantısı hakkında bilgilendirmeler yapılarak, üye belediyelerin SECAP (Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı) deneyimlerine yer veriliyor.
Düzenlenen panele, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Dr. Cemil Tugay, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren ve akabindekiler katılım gösterdi.
Yoğun katılımın olduğu panel programı, Osmangazi Belediyesi Kılıç Kalkan ekibinin gösterisiyle başladı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, "Bugün burada Sağlıklı Kentler Birliği olarak gerçekleştireceğimiz çalışmaların kentlerimizin ülkemizin ve hatta dünyanın geleceği açısından önemli bir adım olacağına inanıyorum. Birlikte alacağımız kararlar sürdürülebilir ve sağlıklı şehirler inşa etmemiz de bizlere yol gösterecektir. Bursa sanayisi, kültür ve turizmi ve tarımıyla Türkiye'nin öncü şehirlerindendir.
Aynı şekilde Osmangazi'de bu değerleri barındıran, nüfus olarak Türkiye'nin en büyük 5'inci ilçesi olan ve tüm hükümlülükleri ile de güçlü bir şehirdir. Bursa'da tabii bir tartışmada sürmektedir. Bursa sanayi kenti mi, turizm kenti mi, yoksa kültür ve sanat kenti mi olmalıdır? Aslında bu sorudan önce sormamız gereken daha önemli sorular da var. Bursa bir sağlıklı kent midir? Bugün Uludağ eteklerinde yer alan bu kadim şehir, ne yazıkki önemli bir kimlik arayış içerisinde. Bu süreçte sadece sanayi, kültür ya da turizm odaklı bakmak yerine, Bursa'nın sağlıklı bir şehir olup olmadığına dair soruları da geleceğimizi şekillendirmesi açısından önemli buluyoruz. Sağlıklı kentler oluşturmak, sadece fiziksel yapılarla değil, aynı zamanda sosyal, kültürel ve çevresel faktörlerin de bir arada düşünüldüğü, tüm bu bileşenlerin uyum içerisinde olduğu şehirlerdir. Bu doğrultuda kentlerimizin potansiyelini sağlıklı bir kent olarak keşfetme ve bu vizyonu hayata geçirmekte hepimizin ortak sorumluluğu" dedi.
Sözlerine devam eden Başkan Aydın, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
"2024'ün sonuna geldik. Bursa'da Nilüfer Çayı gibi Türkiye'nin en önemli kaynaklarından birine sahip olmamıza rağmen su krizi ile karşı karşıyayız. Büyükşehir Belediye Başkanımız açıkladığı geçen haftalardaki duruma göre; yaklaşık 45 günlük suyumuz kaldı. Birkaç yıl önce yaşadığımız müsilaj sorunu yine bir diğer sorunumuz. Hava kirliliği raporlarına baktığımızda da; en üst kentlerden biri olduğu da görülmekte. Yine fabrika atıkları kaçak yapılar ile tarım alanlarımız maalesef yok ediliyor. Yani aslında insan olan bir iklim krizi yaşıyoruz. Bu sabah ajansların geçtiği bir haberde; 2025 yılında çevreyi kirletenlere 6 bin 923 lira para cezası kesileceği yer alıyordu. Günümüz şartlarında bu cezanın bir işletme ya da fabrika için hiçbir caydırıcılı olmadığının da farkındayız ve bunları iyi düşünmek gerekiyor.
Bizler de kamu kurumları olarak elbette sorumluluğumuz olan alanlarda çalışmaları hayata geçiriyor, doğa ve insan ilişkisini en iyi şekilde yapılandırarak, kentlerimizin geleceğini şekillendirmek için çaba sarf ediyoruz.
Atıkların geri kazanımından, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına, akıllı sulama sistemlerinden çevre tahribatının önlenmesine kadar her alanda sürdürülebilir bir gelecek için çalışıyoruz. İklim değişikliği, sıfır atık ve enerji yönetimi konularında belediyemizin kurumsal sera gazı envanterini oluşturarak, karbon ayak izimizi en aza indirecek adımları tek tek atıyoruz.
İlçe sınırlarında geri dönüşüm toplama araçlarıyla yılda yaklaşık 6 bin ton ambalaj atığını toplayıp, geri dönüşme yolluyoruz. Bu sayede hem ekonomiye hem de çevreye değer katıyoruz. Böylelikle de yılda 57 bin 120 ağacın kesilmesini önlüyoruz. Lavaboya dökülen 1 litre kızartmalık yağın 1 milyon litre içme suyunu kirlettiği gerçeğinden hareketle, mobil atık toplama araçlarımız da her yıl yaklaşık 160 ton atık yağı toplayıp, böylece yılda 160 milyon ton suyun kirlenmesini engelliyoruz.
"432 DÖNÜM TOPRAĞIN KİRLENMESİNİN ÖNÜNE GEÇİYORUZ"Atık pillerin suya ve doğaya karıştığında çevre vereceği dönülmez zararların önüne geçmek için her yıl yaklaşık 6 ton atık pili bertaraf ediyoruz. Böylelikle de 432 dönüm toprağın kirlenmesinin önüne geçiyoruz. Yine Veysel Karani Kurban Satış Yeri ve 1326 Panorama Fetih Müzemizin üzerine kurduğumuz güneş panelleri ile de enerjimizin yüzde 25'ini yenilenebilir enerjiden elde etmekteyiz. Kullandığımız yenilenebilir enerji sayesinde yılda yaklaşık 900 bin kilogram karbondioksitin doğaya salınmasını engelliyoruz.
"YEŞİL ALAN MİKTARINI 1 MİLYON 767 BİN 485 METREKAREYE ÇIKARDIK"Park sayımızı yaklaşık 700'e çıkartarak düzenlenmiş yeşil alan miktarını da 1 milyon 767 bin 485 metrekareye çıkarmış bulunmaktayız. Bu parklarda hayata geçirdiğimiz Damla Sulama ve Akıllı Sulama Sistemleri ile de yaklaşık yılda yüzde 40 oranında bir tasarruf sağladık. Yine parklarımızda hayata geçirdiğimiz led ve solar aydınlatma sistemleri ile de yıllık yüzde 20 enerji tasarrufu uyguluyoruz.
"ÇEVRE BİLİNCİ EĞİTİMLERİ VERDİK"Çevreyi korumanın en etkili yolunun öncelikle kirletmemek olduğunu biliyor, çevreye duyarlı nesiller yetiştirmek için de bu konuda eğitim çalışmalarına önem veriyoruz. İlçemizdeki yaklaşık okullarda 8 bin öğrenci ve mahallemizdeki 4 bin vatandaşımızla bir araya gelerek, çevre bilinci eğitimleri verdik. Sürdürülebilir ve sağlıklı bir gelecek için yarının çok geç olduğunu biliyor ve adımlarımızı bugünden kararlılıkla atıyoruz.
"TARIMI DESTEKLEMELİYİZ"Türkiye'nin en çok nüfusuna sahip 5'inci ilçesiyiz ve bu noktada da kentten köylere dönüşü sağlamalıyız. Tarımı desteklemeli, doğa insan ilişkisini güçlendirmemeli ve her alanda dirençli kentler oluşturmak için mücadele etmeliyiz. Panelimizin kentimiz insanlarımız ve tüm katılımcılar adına hayırlı olmasını diliyorum."
"COP29 İKLİM ZİRVESİ DÜNYANIN BÜTÜNÜNE AYNA TUTTUĞU BİR TOPLANTI OLDU"Kent ve İklim Paneli'nde konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Dr. Cemil Tugay ise şu ifadelere yer verdi:
"Bu panelde ev sahipliği için Osmangazi Belediyesi'ne ve tüm belediye çalışan arkadaşlarımıza ve aslında Bursa'ya çok teşekkür ediyoruz. Azerbaycan'ın Bakü şehrinde düzenlenen COP29 İklim Zirvesi aslında ülkelerin kendisine ve dünyanın bütününe bir ayna tuttuğu bir toplantı oldu. 200 ülkeden temsilci yaklaşık 11 gün boyunca birçok etkinlikte buluştular ve bazı konu başlıklarında hem durum değerlendirmesi hem de bir gelecek vizyonu çizmeye çalıştılar.
"TÜRKİYE'NİN DAHA HIZLI VE ETKİLİ ADIMLAR ATTIĞI BİR PLANA İHTİYACI VAR"Türkiye'nin biraz daha hızlı ve etkili adımlar attığı bir plana ihtiyacı var. Kömür yatırımlarını artıran tek ülke Türkiye. Şu anda biz halen kömüre dayalı termik santrallerin yatırımlarını yapmaya çalışıyoruz. Ülke olarak bizim karbon emisyondaki durumumuza baktığımız zaman, benim ulaşabildim verilere göre en son yıllık 558 milyon ton civarında bir karbon emisyonu var. Türkiye'nin kişi başına da 6.71 ton karbon üretiyor. Türkiye bu rakamla karbon emisyon yüksekliğinde dünyada 15. sırada. Tüm dünyanın karbon emisyonunun yüzde birini Türkiye üretiyor. Baktığınız zaman karbon emisyonuna neden olan en büyük kalemin enerji üretimi olduğunu görüyorsunuz.
Türkiye'nin ciddi su ve gıda yönetim planına ihtiyacı var. Su, gıda, enerji ve toprak sağlığını anayasal öncelik gibi ele almalıyız. Bazı bölgelerimiz alarm veriyor. Bu yerler gelecekte yaşanamaz hale gelebilir. Dolayısıyla bizim havza bazlı su yönetim projelerine odaklanarak, stratejik gıda üretimini artırmamız gerekiyor."
Bursa Bölge, 2024.12.25 13:59