Son zamanlarda gümrükten geçemeyen gıdalar ülke gündeminden düşmek bilmiyor. Peki, gümrükten geçemeyen gıdalar neler?
SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN
Türkiye'den Avrupa Birliği'ne (AB) ihraç edilen ancak kontroller sırasında geri çevrilen gıda maddeleri noktasında kriz gittikçe büyüyor.
Gümrükten geçemeyen bu gıdalara ne olduğu ise oldukça merak ediliyor. Peki, bu ürünler iç piyasaya mı sürülüyor?
Bursa Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Serkan Durmuş, gümrükten geçemeyen gıdalar hakkında Bursada Bugün'e bilgiler verdi.
"İADE EDİLEN ÜRÜNLERİN GEREKÇESİ TAM OLARAK İSTENMELİ"Türkiye'nin, tarım ve gıda ürünleri ihracatında geniş bir yelpazeye sahip olduğunu ifade eden Bursa Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Serkan Durmuş, "Başta meyve ve sebze olmak üzere, fındık, zeytinyağı, kuru meyveler, baklagiller ve bal gibi birçok ürün dünya pazarlarına sunulmaktadır. Örneğin, Türk fındığı dünya fındık üretiminin büyük bir kısmını karşılamakta ve Avrupa ülkeleri bu ürünün en büyük alıcıları arasında yer almaktadır.
Aynı şekilde, zeytinyağı, kuru kayısı ve kuru incir gibi ürünler de yurtdışında yüksek talep görmektedir. Ne yazık ki, ihraç ettiğimiz ürünlerin çeşitli sebeplerle (pestisit, aflatoksin, haşere, uygunsuz ambalaj vb) ülkemize iade edildiği haberlerini sıklıkla okumaktayız. İhracattan dönen gıda ürünlerine ilişkin prosedür "Bitkisel Gıda ve Yemin İhracatında Sağlık Sertifikası Düzenlenmesi ve İhracattan Geri Dönen Ürünler İçin Uygulama Yönetmeliği" adlı mevzuat kapsamında yürütülmektedir. Gümrüğe dönen gıda ürünleri Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlükleri tarafından kontrol edilmektedir.
Fakat, ürünleri iade eden ülkeden resmi bir evrak talep edilmemektedir. İade eden ülke sebebini söylerse bilmekteyiz. Aksi durumda ihraç eden firmanın beyanı esas alınmaktadır. Bu da bir güvenlik zafiyetine ve kafalardaki o makul şüpheye neden olmaktadır. İhracattan dönen ürünlerin akıbeti, tüketicilerin kafasında büyük soru işareti yaratmaktadır. Bu ürünlerin geri dönmesinin ardından ne yapılacağı konusunda elbette belirli prosedürler bulunmaktadır.
Genellikle, geri dönen ürünler mevzuatına uygun olan başka ülkelere gönderilebilir, mevzuatımıza uygunsa iç pazarda değerlendirilebilir, ikisi de uygun değilse imha edilir. Her ülkenin mevzuatı birbirinden farklıdır.
Dolayısıyla kullanılan pestisit ve miktarı da ülkeden ülkeye değişiklik arz etmektedir. İade edilen ürün ile ilgili gerekçe tam olarak bilinmeli/istenmeli ve analizleri muhakkak yapılmalıdır. Burada en önemli nokta şeffaflıktır. Gümrükten dönen ürünlerin yönetimi, sadece ticari etkileri değil, aynı zamanda etik ve sağlık standartları açısından da kritik bir öneme sahiptir. Unutulmamalıdır ki, kaliteli, sağlıklı ve güvenli gıdaya ulaşmak hem yurtiçinde hem de yurtdışında yaşayan herkesin hakkıdır" dedi.
Bursa Bölge, 2024.12.23 13:14