Nev FSM Hastanesi İç Hastalıkları Uzm. Dr. Cemal Ergin, diyabet ve insülin kullanımı hakkında Bursada Bugün'e önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Ergin, diyabet hastalığının insülinin doğru şekilde vücutta kullanılmadığı durumlarda ortaya çıkabileceğini belirterek, "Bu durum, pankreasın yetersiz insülin üretmesi ya da çevre dokularda insüline karşı direnç oluşması nedeniyle kan şekeri seviyesinin yükselmesine ve yağ ile protein metabolizmasında bozukluklara yol açar" dedi.
MAHMUT VURAL / BURSADA BUGÜN
Nev Sağlık Grubu bünyesinde bulunan doktorlar, vatandaşları sağlıklı bir yaşam için bilinçlendirmeye ve doğru bilgiye ulaştırmaya devam ediyor.
Diyabet hastalığı ve insülin Nev FSM Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü Uzm. Dr. Cemal Ergin, Bursada Bugün'e konu hakkında önemli bilgiler verdi.
İlk olarak insülinin tanımını yapan Dr. Ergin, insülinin pankreasta salgılanan ve şeker, yağ, protein metabolizmalarını düzenleyen bir hormon olduğunu ifade etti. Ardından Dr. Ergin, "Diyabet, insülin etkisinin yetersiz olduğu veya insülinin vücutta doğru şekilde kullanılmadığı durumlarda ortaya çıkar. Bu durum, pankreasın yetersiz insülin üretmesi ya da çevre dokularda insüline karşı direnç oluşması nedeniyle kan şekeri seviyesinin yükselmesine ve yağ ile protein metabolizmasında bozukluklara yol açar" şeklinde konuştu.
"MULTİSİSTEMİK TUTULUM YAPAN BİR HASTALIKTIR"Diyabetin tek başına bir hastalık olmadığını vurgulayan Dr. Ergin, "Diyabet, vücuttaki birçok organı etkileyen ve multisistemik tutulum yapan bir hastalıktır. Genel olarak iki ana türü vardır: Tip 1 ve Tip 2 diyabet" ifadelerini kullandı.
"GÜNÜMÜZDE YENİ TEDAVİ YAKLAŞIMLARIYLA BU DURUM DEĞİŞTİ"Tip 2 diyabetle ilgili önemli bilgiler paylaşan Dr. Ergin, hastalığın insülin üretiminin olmasına rağmen, dokularda insüline karşı direnç nedeniyle kan şekeri seviyesinin yüksek seyrettiği bir durum olduğunu belirtti. "Geçmişte, tip 2 diyabet hastalarında kan şekeri belli bir seviyenin üzerine çıktığında insülin kullanımı zorunluydu. Ancak günümüzde yeni tedavi yaklaşımlarıyla bu durum değişti" dedi.
Dr. Ergin, modern tedavi yöntemleriyle birçok tip 2 diyabet hastasının insülin kullanımından bağımsız hale gelebileceğini vurguladı. Dr. Ergin, "Artık hastalarımızın vücudundaki insülin seviyelerini ölçen testlerle, insülin yerine ağızdan alınan ilaçlarla tedavi imkânı sunabiliyoruz. Bu da hastalarımıza daha konforlu bir yaşam olanağı sağlıyor" diye konuştu
"EN UYGUN YÖNTEMİN SEÇİLMESİ KRİTİK ÖNEME SAHİPTİR"Diyabet tedavisinde düzenli takip ve doktor kontrolünün önemine değinen Dr. Ergin, "Diyabet tedavisinde bireysel ihtiyaçlar doğrultusunda en uygun yöntemin seçilmesi kritik öneme sahiptir. Tedavi sürecinde sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve yaşam tarzı değişiklikleri de ihmal edilmemelidir," şeklinde konuştu.
Son olarak Dr. Ergin, diyabet farkındalığının artırılması gerektiğini belirterek, hastalığın uzun vadeli komplikasyonlarını önlemede erken teşhis ve doğru tedavinin hayati rol oynadığını ifade etti.
Sağlık, 2024.12.23 13:04