Balıkesir'in Karesi ilçesinde patlayıcı üreten fabrikada patlama meydana geldi. Yaşanan olay sonrası 8'i kadın, 3'ü erkek olmak üzere 11 kişi hayatını kaybederken 7 kişinin yaralandığı açıklandı. Olay sonrası Kimya Mühendisleri Odası Burs Şube Başkanı Erkan Tekin Mutlu açıklamada bulundu.
MAHMUT VURAL / BURSADA BUGÜN
Balıkesir'in Karesi ilçesinde patlayıcı üreten fabrikada patlama meydana geldi.
Patlama sonrası İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yaptığı açıklamada 700 metrekarelik alanda sebebi bilinmeyen bir patlama meydana geldiğini söyledi. Bakan Yerlikaya, yaşanan patlamada 8'i kadın 3'ü erkek olmak üzere toplam 11 kişinin hayatını kaybettiğini açıklarken 7 kişinin yaralandığını dile getirdi.
Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Erkan Tekin Mutlu, yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Balıkesir'in Karesi ilçesinde bulunan bir Patlayıcı fabrikasında 24 Aralık tarihinde meydana gelen patlamada 12 işçimizin hayatını kaybettiği ve 7 işçimizin yaralandığını derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Hayatını kaybeden işçilerimizin ailelerine başsağlığı, sabırlar ve yaralılara acil şifalar diliyoruz."
"DENETİMLERİN GEREKLİLİĞİNİ BİR KEZ DAHA HATIRLATIYORUZ"
Kimya Mühendisleri Odası olarak, endüstriyel tesislerde İşçi Sağlığı ve Güvenliğinin öncelikli olarak ele alınması gerektiğini, düzenli olarak yapılması gereken denetimlerin gerekliliğini bir kez daha hatırlatıyoruz. Bu tür patlamaların önlenmesi için uygun risk değerlendirmeleri, yüksek standartlarda işletme prosedürleri ve düzenli denetimlerin şart olduğu açıktır. Endüstriyel tesislerde üretim ve çalışma koşulları, çok ciddi bir şekilde planlanmalı, uygulanmalı ve denetlenmelidir.
"GEREKLİ ÖNLEMLERİN YETERİNCE ALINMADIĞINI GÖSTERMEKTEDİR"
Geçmişte benzer olayların yaşanmış olması ve hatta artık nerdeyse gün aşırı fabrika yangınlarının, endüstriyel kazaların yaşanmakta olması yüksek riskli fabrikalarda gerekli önlemlerin yeterince alınmadığını göstermektedir. Devlet denetim mekanizmalarının şeffaf ve etkin bir şekilde işletilmesi gerekmektedir.
"TMMOB VE BAĞLI ODALAR BU SÜREÇ İÇERİSİNDE YER ALMALIDIR"
Özellikle, kimyasal madde işleyen ve patlayıcı madde üreten işletmelerde alınan önlemlerin hem ulusal hem de uluslararası standartlara uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kontrol süreçlerinde yarı kamu kurumu niteliğinde olan ve kamucu bir bakış açısıyla halkın sağlığı ve güvenliğini gözeten bir anlayışla hareket eden TMMOB ve bağlı odalar bu süreç içerisinde yer almalıdır.
KMO BURSA ŞUBESİ, YETKİLİLERDEN BEKLENTİLERİNİ SIRALADI
Kimya Mühendisleri Odası olarak yetkililerden beklediğimiz; patlamanın tüm yönleriyle incelenmesi, sorumluların tespit edilmesi ve adaletin sağlanması için bağımsız bir soruşturma yürütülmelidir.
Yüksek riskli tüm endüstriyel tesislerin düzenli olarak denetlenmesi, denetimlerin bilimsel ve teknik kriterlere dayanarak gerçekleştirilmesi ve sürecin içerisinde odamızın yer almaşı sağlanmalıdır.
Patlayıcı maddelerin depolanması, işlenmesi ve taşınmasında ilgili yönetmelik ve standartlar esas alınmalıdır. İşçilerin güvenliği için modern teknolojilere ve altyapıya yatırım yapılmalı, çalışma koşulları insani ve güvenli bir seviyeye yükseltilmelidir. İş güvenliği, işverenlerin bir maliyet unsuru değil, sorumluluğu olarak görülmelidir. Soruşturmasının kamuoyuna açık, meslek odaları ve sendikaların katılımı ile gerçekleşmesini gerekliliğini hatırlatıyor, Kimya Mühendisleri Odası olarak, sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz.
Güncel, 2024.12.24 21:51