Kendi imkanları ile geliştirdiği elektronik cihazlar sayesinde meydana gelen depremleri öncesinden tahmin ederek bunu yaptığı paylaşımlarla bildirmesi ile Türkiye'nin yakından tanıdığı Sadi Başer ve Bursalı Jeoloji Mühendisi Turgut Bilgin, dün akşam katıldıkları Bursada Bugün TV'nin canlı yayın programında deprem üzerine önemli açıklamalarda bulundular. Özellikle beklenen olası Marmara Depremi ile ilgili açıklama yapan konuklar, Bursa'da bulunan fay hatlarını ve olası depremleri değerlendirdiler.
Son aylarda onlarca küçük çaplı depremlerin meydana geldiği Bursa ve çevresi için deprem uzmanlarının daha büyük bir deprem olma ihtimaline karşı uyarıları devam ederken, Türkiye'nin yakından tanıdığı deprem araştırmacısı Sadi Başer Bursada Bugün TV'de canlı yayına katılmak için Denizli'den Bursa'ya geldi.
Deprem öncesi tahmin cihazları olan ve bu cihazlardan birini geçtiğimiz Temmuz ayında Bursa'nın Mudanya ilçesine yerleştiren Başer, beraberindeki jeoloji mühendisi Turgut Bilgin ile birlikte Bursada Bugün muhabiri Fatih Mısır'ın deprem ile ilgili merak edilen soruları yanıtladılar.
Yayında Bursada Bugün muhabiri Fatih Mısır'ın, Türkiye'de ilk olarak büyük bir deprem hangi bölgede bekleniyor? sorusunu yanıtlayan konuklardan Sadi Başer, Türkiye'de şu anda tek bir bölge değil depremin beklendiği 3 bölge var, cihazlarımızdan aldığımız verilere göre en çok uyarı veren bölgeler ilk olarak Tokat ve Hatay bölgeleri, bunlar eş zamanlı hareket ediyor. Bingöl, Erzincan bölgelerinden başlamasını tahmin ediyoruz, hemen olacak demiyoruz ama olası bir durumda bu bölgeler daha riskli gibi duruyor,
2'nci nokta ise Marmara bölgesinde iki yer söyleyeceğim, biri Yunanistan'dan Çanakkale'ye uzanan bölge, diğeri ise Yalova ile Mudanya arasında ki bölgedir. Bu iki bölgede çok aktif bir enerji birikimi var, bunu nereden biliyorsunuz diye soracak olursanız, biz Bursa'ya koyduğumuz cihazlar ile bunların ölçümünü yaptık, bu ölçümler ile yaklaşık 11 KM yerin altında 7.2 büyüklüğünde bir deprem üretecek bir enerjinin olduğunu tespit ettik. Yine Çanakkale Lapseki bölgesinde kurduğumuz cihazlarda aynı verilerin olduğunu gördük. Yani Yunanistan bölgesinden gelerek hem Yalova Çınarcık'tan Mudanya tarafına, hem de Çanakkale tarafına çatallaşan bir fay sistemi var. Bu iki fayda Selanik'e doğru birleşiyor ve üretmesi muhtemel deprem 7,2 olarak öngürüyoruz.
Yayın konuklarından jeoloji mühendisi Turgut Bilgin, Türkiye'nin bir deprem bölgesi olmasına ve yurdun her bölgesinde aktif fayların olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi;
Türkiye'nin ilk olarak depremin beklendiği yerler bana göre 1'nci deprem bölgesi olan tüm bölgelerdir, Marmara, İçanadolu, Ege hepsinde tehlike var o yüzden Sadi Başer'in cihazları bu bölgelerdeki kritik noktalara yerleştirilip takip edilmesi lazım, o zaman hangisinin daha tehlikede olduğunu görmek daha net olur, şu an için ilk olarak deprem şurada olacak dememiz yalnış olur.
İznik Gölü'nün içinden geç fay büyük deprem üretebilirBursa'da uzun yıllardır yüksek ölçüde deprem üretecek bir fay daha var oda İznik Gölü'nün içinden geçerek Gemlik'ten Mudanya'ya uzanan faydır, Bu fay en son yüzyıllar önce kırılması ile bölgede büyük deprem olmuş ve İznik Gölü'nde bu deprem sonrasında oluşmuştur ve hatta İznik'te suların çekilmesi ortaya çıkan bazilika'da bu deprem ile yıkılmıştır. Demem o ki Bursa için bir diğer tehlikeli fayda İznik gölü altındanki faydır üreteceği deprem ise yıkıcı bir durum ortaya çıkarabilir.
AFAD istasyonlarına bu cihazların kurulması lazımSadi Başer'in geliştirdiği cihazlar depremleri önceden tahmin etme konusunda önemli işlere imza atıyor ve başarı oranı, önceki tahminleri ile ortada o yüzden bu cihazlar AFAD'ın kontrolünde ki deprem riski taşıyan noktalara kurulmalı ve kesinlikle desteklenmeli o zaman inanıyorum ki Türkiye'de olası bir çok depremin önüne geçmiş olunur.
Bursa Bölge, 2024.12.25 13:27