Prostat erkeklerde, idrar torbasının çıkışında, idrar yolu çevresinde yerleşmiş bir salgı bezidir. Peki, prostat belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Uzmanı Bursada Bugün'e konuştu.
SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN
Prostat hastalıkları, erkek sağlığını doğrudan etkileyen ve yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürebilen rahatsızlıklar arasında yer alıyor. Peki, prostat risk faktörleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? İşte yanıtı...
"PSA TETKİKİ VE ULTRASONUNU YAPTIRMASI GEREKİR"
Prostatın erkeklerde, idrar torbasının çıkışında, idrar yolu çevresinde yerleşmiş bir salgı bezi olduğunu belirten Nev Balıkesir Hastanesi'nden Üroloji Uzmanı Op. Dr. Hidayet Çoban, "Yaşla birlikte büyür gelişir. Görevi hem meni akışkanlığını sağlamak, hem de meninin geriye mesaneye değil ileri idrar yoluna itilmesini sağlamaktır. Özellikle 40 yaş sonrası büyümeye ve belirginleşmeye başladığı için sık idrara çıkma, idrarı tam bitirememe, gece idrara kalkma ve idrarda yanma sızlama, bazen kanama, daha sık idrar yolu enfeksiyonu geçirme gibi bulgular verir. 40 yaş sonrası, özellikle en geç 50 yaş sonrası her erkeğin en az senede 1 kez üroloji uzmanına giderek muayene olması, PSA tetkiki ve ultrasonunu yaptırması gerekir" dedi.
PROSTAT TEDAVİSİ NELERDİR?
Bu muayenede kanser olmayan selim prostat büyümesi saptanırsa ve şikayetler de varsa tedavi seçeneklerinin değerlendirilip uygulanılabileceği vurgusunu da yapan Op. Dr. Hidayet Çoban, prostat büyümesindeki tedavi seçeneklerini ise şu şekilde açıkladı:
İlaç tedavisi; kontrol altında düzenli kullanım ile hastanın idrar şikayetlerini giderir. Mesane kasılmasının bozulmasını ve böbreklerini korur.
TUR; idrar yolundan kamera ile girilerek ilaç tedavisine cevap vermeyen ya da cok büyümüş prostatın uygun aletler ile kazınarak parça halinde çıkarılması ameliyatıdır.
TULEP/HOLEP; prostatın yine idrar yolundan kamera ile girilerek etrafındaki kapsülünden lazer ile sıyrılarak bütün halinde çıkarılması ameliyatıdır. Günümüzde tecrübeli ellerde altın standart tedavi yöntemidir.
Açık Prostat ameliyatı; uzun bir süredir üroloji uzmanlarınca uygulanmayan komplikasyonları ve yan etkileri fazla olan bir cerrahi girişimdir."
Sağlık, 2025.07.18 11:51