Topraksız tarım olarak adlandırılan Hidroponik tarım, belirli koşulların sağlanması durumunda gerçekleştirilebiliyor. Bu yöntemle sebze ve meyve üretecek kişilerin mutlaka tavsiye alması gerektiğine dikkat çeken Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Çelik, konu hakkında açıklamalarda bulundu.
MAHMUT VURAL / BURSADA BUGÜN
Hidroponik tarım, topraksız tarım olarak biliyor. Ayrıca Hidroponik tarım, bitki köklerinin su içerisinde bulunarak sebze ve meyve yetiştirildiği bir yöntem olarakta dikkat çekiyor. Bu yenilikçi tarım tekniğinin nasıl uygulandığı ise vatandaşlar tarafından merak konusu oldu.
Hidroponik tarımın çeşitli yöntemleri olduğuna dikkat çeken BUÜ Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Çelik, "Topraklı tarımdaki drenaj sorunları, tuzluluk, yüksek kireç oranı gibi problemler bu yöntemle ortadan kalkıyor. Bitki besin elementleri doğrudan köklere ulaştığı için bitki gelişimi daha sağlıklı oluyor" dedi.
Hidroponik tarımın insan sağlığına zarar vermediğinin altını çizen Prof. Dr. Çelik, "Toprakta olabilecek ağır metaller veya patojenler, hidroponik tarımda minimum düzeydedir. Ayrıca bu yöntemle topraklı tarıma göre daha az su ve gübre kullanılarak ekonomik ve verimli üretim yapılabiliyor" ifadelerini kullandı.
Ayrıca hidroponik tarımın teknik bir bilgi gerektirdiğini vurgulayan Prof. Dr. Çelik, "Bitki besin elementlerinin oranları, mevsime ve bitkinin gelişim evresine göre ayarlanmalıdır. Yanlış uygulamalar üretimin başarısız olmasına neden olabilir" diyerek bu konuda uzman desteğinin önemine dikkat çekti.
Prof. Dr. Çelik, Bursa'da hidroponik tarım yapan kişi sayısının az olduğunu belirtti. Prof. Dr. Çelik, "Bize danışan veya bilgi almak isteyenlerin sayısı oldukça sınırlı. Ancak bu alanda yüksek lisans öğrencilerimizle projeler yapıyoruz. Örneğin, bitki besin elementleri arasındaki ilişkileri inceleyerek dengeli bir yetiştiricilik sağlamak üzerine çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
Hidroponik tarım yapmak isteyenlere önemli önerilerde bulunan Prof. Dr. Çelik, "Bu yöntemi uygulamak isteyenlerin öncelikle uzmanlara danışması gerekiyor. İnternetten veya kitaplardan alınan bilgilerle başlanılan üretimler genellikle başarısızlıkla sonuçlanıyor. Hidroponik tarım, her bitki ve her ortam için farklılık gösterir. Bu nedenle, bitki besleme ilkelerine uygun bir şekilde uzman gözetiminde yapılması çok önemli. Hidroponik tarım, özellikle sınırlı kaynaklarla daha fazla üretim yapmak isteyenler için büyük fırsatlar sunuyor. Ancak üretim sürecinin doğru bir şekilde yönetilmesi gerekiyor" diye konuştu.
Konu hakkında son olarak Uzman Danışmanlığı'nın altını çizen Prof. Dr. Çelik, "Uzman danışmanlığı ile bu yöntemin başarı oranı artacak ve tarımsal sürdürülebilirliğe önemli katkılar sağlanacaktır" dedi.
Bursa Bölge, 2024.12.16 16:22