Miyop, uzak nesnelerin bulanık görüldüğü bir göz kusuru olarak bilinmektedir. Nev Esentepe Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları bölümünden Operatör Doktor Burçin Kaya Hüseyinoğlu, miyop hakkında bilgilendirmelerde bulunarak çocuklarda miyopun nasıl geliştiğine ve miyopun tedavi yöntemlerine dair Bursada Bugün'e açıklamalarda bulundu.
MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN
Uzak nesnelerin bulanık görüldüğü ve özellikle çocuklarda görülen miyop, tedavisi mümkün ve önlenebilir bir göz kusurudur.
Çocuklarda miyopun neden oluştuğunu ve tedavi yöntemlerini Bursada Bugün'e açıklayan Nev Esentepe Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları bölümünden Operatör Doktor Burçin Kaya Hüseyinoğlu, "Dijitalleşmenin artmasıyla birlikte son yıllarda çocuklarda miyop oranı gözle görülür bir biçimde arttı" ifadelerine yer verdi.
Op. Dr. Burçin Kaya Hüseyinoğlu, miyopu, "Miyop, göze dışarıdan gelen ışık ışınlarının retina tabakası üzerinde odaklanamayıp retinanın ön tarafında odaklaması sonucu gözde meydana gelen kırma kusurudur" ifadeleriyle açıkladı. Hüseyinoğlu, çocukların miyop olduğunu anlamanın yollarını ise, "Genelde miyop tanısını 6-13 yaş aralığında koyuyoruz. Çünkü çoğunlukla okul çağına başlayıp tahtayı görememe sorunlarıyla ebeveynler bize başvuruyor. Sık sık göz kırpma, gözleri kısarak karşıya bakma ve gözleri sık ovuşturma ve göz yorgunluğuna bağlı olarak oluşan baş ağrısı ile bize başvurmuş oluyorlar. Bu çocuklar yaklaşık 2 numara miyopa kadar yakını iyi görürler. Ancak 0.50 miyoptan itibaren uzakta görme problemler baş göstermiş olur. Bu sebeplerle ders sırasında çabuk dikkatin dağılması, akademik başarıdaki olumsuzluklar aileleri bu konularda dikkat etmeye yönlendirir" şeklinde açıkladı.
Miyopun artma sebeplerinden bahseden Op. Dr. Hüseyinoğlu, "Çocuklarda miyopinin nasıl arttığı da önemlidir. Bu sebeplerden biri dijitalleşmenin artmasıyla birlikte artan ekran kullanımı örnek gösterilebilir. Yakın mesafede tablet ve telefon kullanımıyla beraber çocukların miyopunda son yıllarda belirgin bir artma gözlemlenmiştir. Ders çalışırken çok yakından ders çalışmak, yazmak, okumak sakıncalıdır. 30 santimden yakın, 30 dakikadan uzun odaklanma olduğu zaman gelişim çağında çocuklarda miyop tetiklenmektedir. Ayrıca özellikle yapay ışık kaynağı bulunduran cihazlara çok yakından temas edip odaklanmak miyopun artmasına sebep olmaktadır. Çocuklar çok fazla dijitalle içli dışlı oluyorlar. Dış ortamda yeterince vakit geçirmiyorlar. Gün ışığına maruz kalınma ne kadar azalırsa miyopun artması da bu şekilde tetiklenir. Biz bu sebeple günlük olarak dış ortamda gün ışığından yararlanmalarına teşvik ediyoruz. Aynı zamanda bulunduğunuz ortamın ışıkları ne kadar loş olursa, örneğin karanlık bir ortamda sadece masa lambasıyla çalışılırsa da miyop artışına sebep olabilir. Bu tarz önemler çocuklara ve ailelere detaylı olarak anlatılmalıdır" açıklamalarıyla esas olanın miyopun oluşmasını önleyecek faktörlerin sıralanması olduğunu belirtti.
Miyopun tedavi seçeneklerinin olduğunu açıklayan Dr. Hüseyinoğlu, "Tedavi seçenekleri ise kalın mercekli gözlük camlarıdır. Aynı zamanda özellikli gruplarda örneğin sporcu çocuklarda kontak lensler tercih edilmektedir. Kırmızı ışık tedavisi vardır fakat ancak hem tedaviye ulaşımın zor olması hem de maliyetli olması sebebiyle her çocuk yararlanamamaktadır. Damla tedavisi de bulunmaktadır. Özel içerik ve konsantrasyonlarla hazırlanmış damlaları gece yatarken çocukların gözlerine damlatılmaktadır. Bazen uyum problemleri olması sebebiyle yine her çocuk bu tedaviden yararlanamamaktadır. En sık tercih edilen gözlük camları ilk sıradaki tedavi seçeneğidir. Miyopun artış hızına bağlı olarak yapılan tedavilerde miyop ilerlemesini azaltacak gözlük camları da mevcuttur. Bu nedenlerden dolayı ailelerimize okula başlamadan önce belirli aralıkta çocuklarını göz doktorlarına getirmelerini, yıllık göz kontrollerini ihmal etmemelerini ve çocuklarını bilgilendirmelerini rica ediyorum" dedi.
Bursa Bölge, 2024.12.16 17:26