Bursa'da faaliyet gösteren Karadeniz Sivil Toplum Kuruluşları'nın birlik ve beraberliğini koordine etmek amacıyla kurulan 'Bursa Karadenizliler Platformu' tanıtım toplantısını gerçekleştirdi.
SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN
Kuruluş amacını; Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun ve Trabzon illerinin Bursa'daki Dernek ve Federasyon Başkanlarının bir araya getirmek olarak ortaya koyan Bursa Karadenizliler Platformu (BURKAP), tanıtım toplantısını Ramada Otel'de düzenledi.
Düzenlenen toplantıya, dernek başkanları ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
Artvin- Kafkas - Ahıska- Batum Dernekleri Konferasyonu, Bursa Bayburtlular Derneği, Bursa Giresun Federasyonu, Bursa Gümüşhaneliler Birlik ve Dayanışma Derneği, Bursa Ordulular Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Bursa Rizeliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Samsun Dernekleri Federasyonu ve Bursa Trabzon Kültür ve Yardımlaşma Derneği'nin kurucusu olduğu platformun kuruluş gerekçelerini Giresun Dernekler Federasyonu Başkanı Üzeyir Aktaş açıkladı.
"KARADENİZ İNSANI ÖZGÜR YAŞAMAYI, ÖZGÜR KARAR ALMAYI ÖNEMSEMİŞTİR"Karadeniz insanının mertliğiyle, cömertliğiyle, cesaretiyle nam saldığının dile getiren Üzeyir Aktaş, "Cennet vatan ülkemizin Karadeniz bölgesini binlerce yıl önce yurt edinmiş, tarihsel, kültürel ve akrabalık bağlarıyla birbirine bağlı olan, tarih boyunca kader birlikteliği yapan Karadenizli hemşerilerimizin kendine has karakteristik özelliğini, bazen Karadeniz'in hırçın dalgalarından, kimi zaman geçit vermeyen sarp yüce dağlarından almıştır. Yaşadıkları coğrafyanın topografik özellikleri halk oyunlarına, gastronomisine, konuşmasına, çalışkanlığına, hareketli olmasına, mücadeleci olmasına etki etmiştir. Özgür yaşamayı, yalnız karar almayı önemsemiştir" diye konuştu.
"GURBETTE BİRLİKTE OLMA İSTEĞİ STK'LARIN KURULMASINA VESİLE OLDU"Aktaş, gurbette ise Karadeniz insanı, sahip oldukları ortak kültürel değerlerinden birbirine daha yakın etkileşim içerisinde olmaya, destek olmaya, birbirini kollamaya bir arada yaşama iradesini göstermeye daha çok özen göstermekte olduğunun altını çizdi. Bu durumu sosyal yardımlaşma faaliyetlerinde, horon halkalarında, sanatsal faaliyetlerde, gastronomi festivallerinde, vakit geçirdikleri sosyal donatı alanlarında görebildiklerini belirtti. Aktaş, gurbette, Karadeniz insanının birlikte olma ve dayanışma isteği çok sayıda Sivil Toplum Kuruluşlarının kurulmasına vesile olduğunu da ekledi.
Karadeniz Bölgesinden 1950'li yıllardan itibaren Bursa'ya her geçen yıl artan göç hareketlerini takip edebileceklerini söyleyen Aktaş, "Hemşerilerimiz Bursa'nın neredeyse her bölgesinde dernekler kurarak kendi kültürlerini yaşatmaya, birbirlerine destek olmaya çalışmışlardır. Vatandaşlık ve askerlik işlemlerinde yaşadıkları sorunlarından dolayı, 2000'li yılların başına kadar birçok hemşerimiz bağlı oldukları nüfus kayıtlarını Bursa'ya naklettirmiştir. Bursa'ya göç eden hemşerilerimizin 3., 4. kuşak nesilleri yaşamaktadır" dedi.
TÜİK VERİLERİNE GÖRE BURSA'DA 500 BİN KARADENİZLİ YAŞIYOR2023 TÜİK verilerine göre Bursa'da Karadeniz İllerinin nüfusuna kayıtlı yaklaşık 500 bin Karadenizlinin yaşamakta olduğunu belirten Aktaş Artvinli nüfusun verilerini kamuoyunun dikkatine sundu. Aktaş, "TÜİK verilerinde Artvinli hemşerilerimiz nüfusu 69.463 olarak görünmektedir. Keza diğer illerimizin nüfusları da öngörülenden düşük olmasına rağmen, 3.155.287 nüfuslu Bursa'mızda 500.000 Karadeniz nüfusu dikkate değer bir rakamdır" ifadelerini kullandı.
"KARADENİZLİ NÜFUSUNU, NÜFUSLU HALE GETİRMENİN MÜCADELESİNİ VERECEĞİZ"Bir başka çarpıcı veri paylaşan Aktaş şöyle devam etti: "3.155.287 Bursa nüfusunun, 1.567.072'si Bursa nüfus kütüğüne, 1.588.215'i Anadolu İllerine kayıtlıdır. Bursa nüfusuna kayıtlı 1.567.072 vatandaşımız, Bursa'nın yerlisi, Balkanlar'dan, Kafkaslar'dan, ve Anadolu'dan Bursa'ya göç eden vatandaşlarımızdan oluşmaktadır. Bu durumda göz önünde tutulduğunda Bursa'da yaşayan Karadenizli hemşerimizin sayısı TÜİK verilerinden daha fazla olduğu muhakkaktır. Bursa Karadenizliler Platformu olarak Nüfus polemiklerine girmeden etkili bir nüfusa sahip Karadenizli hemşerilerimizin nüfusunu, nüfuslu hale getirmesinin mücadelesini vereceğiz. Bunun için sosyal, kültürel alanlarda önemli organizasyonlara imza atmış, ilini en iyi şekilde Bursa'da temsil eden Karadeniz STK'ları olarak bir araya geldik."
STK'LAR DAVET EDİLEREK PLATFORMUN GÜÇLENMESİ HEDEFLENİYOR"Artvin, Kafkas ve Batum Göçmenleri Konfederasyonu, Bursa Bayburtlular Derneği, Bursa Giresun Federasyonu, Bursa Gümüşhaneliler Derneği, Bursa Ordulular Derneği, Bursa Rizeliler Derneği, Bursa Samsunlular Federasyonu, Bursa Trabzonlular Derneği hep birlikte Bursa Karadenizliler Platformunu (BURKAP) kurduk" diyen Aktaş, Karadeniz Bölgesinin diğer illerinin STK'larını da platforma davet ederek, güçlerini artırmayı hedeflediklerini paylaştı.
"HİÇBİR YAPIYA ALTERNATİF YA DA KARŞI KURULMADI"Platformun yönetim şeklini açıklayan Aktaş, "BURKAP'ın yapacağı organizasyonlarda, BURKAP bünyesinde yer alan STK'lar arasında koordinasyonu sağlayarak, STK'lar arasında iş bölümünü organize etmek için "Koordinatörlük" sistemini oluşturduk. Platform Koordinatörlüğü görev süresi 1 yıl olacaktır. Her yıl Platform bünyesinde olan her STK'ların başkanları sırasıyla Platform Koordinatörünü belirleme yetkisine sahip olacaktır" dedi ve "BURKAP hiç yapıya alternatif veya karşı kurulan bir oluşum değildir.Bursaspor'umuza oynayacağı müsabakada başarılar diler, vakit ayırıp, Basın toplantımıza katılım sağladığınız için Platformumuz adına tekrardan teşekkür ederiz" dedi.
"BURSA'DA SES GETİREN BİR STK PLATFORMU OLACAĞIZ"Aktaş, sözlerini şu şekilde noktaladı:
"Bursa'da yaşayan Karadenizli hemşerilerimizin sosyal, kültürel ve ekonomik yaşamlarına katkı sağlayan STK'lar arasında koordinasyonu sağlamak. Birlik ve beraberlik içerisinde STK'ların güçlerini birleştirerek ortak projeler ve etkinlikler organize etmek. Bursa'da ikamet eden Karadeniz nüfusunu etkin hale getirmek için Bursa Karadenizliler Platformu kurulmuştur.
Karadeniz Bölgesi'nden Bursa'ya göç etmiş hemşerilerimizin sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerle bir araya getirilerek kardeşlik hukukunu geliştirmek.
Karadeniz STK'larının yapacağı etkinliklerde STK'lar arasında koordinasyonu sağlamak Hemşerilerimize eğitim, sağlık ve ekonomi alanlarında destek vermek Bursa'da doğup büyüyen nesillerimize kültürel ve tarihsel değerlerimizi aktaracak projeler geliştirmek
Bursa şehrimizin ekonomik ve kültürel anlamda gelişmesine katkı sağlamak camiamız içerisinde bulunan yetişmiş insan kaynağımızı bir araya getirmek
Kurulan platformumuzu Bursa kamuoyuna tanıtmak, Bursa'da faaliyet gösteren diğer Karadeniz il derneklerimizi de platformumuza davet ederek birliğimizi güçlendirmek
Platformu kalıcı kurumsal bir yapıya kavuşturmak, Bursa'da nüfusumuzu nüfuzlu hale getirmek, Yetişmiş insan gücümüzle kent yönetimine daha fazla katkı sağlayacak çalışmalar yürütmek
Öngördüğümüz hedef ve amaçlarımıza ulaşabilmek için Bursa şehrine aidiyet duygusuyla; katılımcı, ulaşabilir, sürekli sahada olan, ayrıştırmayan, her zaman birleştirici, hemşerilerinin ihtiyaç ve taleplerini gideren, Bursa'mızın gelişmesine katkı sağlayan
Hemşerilerinin hak ve taleplerini savunan, yol gösteren, gelecek genç nesillerimize cemiyet hayatını sevdirerek STK'larımıza profesyonel yöneticilerin yetişmesini sağlayan, Karadeniz STK'larına katkı ve destek sağlayan Karadeniz Bölge'mizin kendine özgü kültürünü gelecek kuşaklara sağlıklı ve doğru bir biçimde aktaran, Bursa'da ses getiren bir STK platformu olacağız."
Samsun Dernekleri Federasyonu ve Bursa Karadenizliler Platformu Başkanı Temel Erkol, "Kurmuş olduğumuz Bursa Karadenizliler Platformu'nda herhangi bir bölücülük, mikro milliyetçilik yoktur.
Biz Karadenizliler olarak, omuz omuza hep bir arada olacağız" ifadelerini kullandı.
Bursa Bölge, 2024.12.14 11:10