Bursa'nın, hatta Türkiye'nin meşhur lezzetleri arasında yer alan Bursa Kebabı, yerli ve yabancı ziyaretçilerin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Tereyağı, yoğurdu ve domates sosunun uyumuyla adeta damakları çatlatan Bursa Kebabının sırrını Tophane Kebapçısı İşletmecisi Bahadır Tanrıverdi, Bursada Bugün'e açıkladı. Tanrıverdi, bazı uyarılarda da bulunarak, "Ucuz yemekten kaçının" mesajını verdi.
SEMA ÜSTÜNTAŞ-FATİH MISIR / BURSADA BUGÜN
Sadece Bursa'nın değil, Türkiye'nin de meşhur lezzetleri arasında bulunan Bursa Kebabı, ziyaretçilerin damağında 150 yıldır lezzet şöleni oluşturuyor.
Bursa'nın ünlü lezzeti olan Bursa Kebabı, etinin üzerine dökülen sıcak tereyağı, yoğurdu ve domates sosunun buluşmasıyla servis ediliyor.
Peki, Bursa Kebabının sırrı nedir?
"BURSA KEBABININ EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ, KÖMÜR ATEŞİDİR"Bursa Kebabının, hazır, Fast food bir ürün olmadığına dikkat çeken Tophane Kebapçısı İşletmecisi Bahadır Tanrıverdi, "150 yıldan beri, Bursa kültüründe olan yöresel bir yemeğimizdir. Bursa Kebabı, günlük hazırlanır ve kömür ateşinde pişirilir. Etlerimizi karkas halinde alıyoruz. Sinir ve kemiklerinden temizlenerek, her gün şişe takılıp, kömür ateşinde özenle pişirilir. Osmanlı döneminden bu yana, özel lezzetler arasında yer alır. Et olarak; Bursa'nın dağ yöresinden getirdiğimiz özel hayvanları kullanıyoruz. Bursa Kebabını, Bursa Kebabı, yapan en önemli özellik; kömür ateşinde pişirilmesi. Orijinal Bursa Kebabında doğal gaz ateşi kullanılmıyor. Tereyağı da çok önemli unsurlardan. Tereyağı işin olmazsa olmazı. Biz özel bir mandıra, kebaplık tereyağı yaptırıyoruz. Bizim yaptırdığımız tereyağını, ekmeğin üzerine sürseniz biraz ağır gelir ve tuzlu gelir, ama kebabın üzerine döktüğünüzde afiyetle yiyebileceğiniz bir raya ulaşmış olur" şeklinde konuştu.
Bursa Kebabının, çok fazla rağbet gördüğünü belirten Bahadır Tanrıverdi, "Bir ürünü orijinal haliyle doğru noktada tattığınız zaman, dışarıda yediğiniz ürünlerle alakası olmadığını anlıyorsunuz. Bugün Bursa Kebabını her şehirde yapıyorlar, fakat kimse usulüne uygun yapmadığı için, insanların damak tadında farklı bir lezzet söz konusu olmuş oluyor. Bizim gibi işletmelerde sunulan doğru ürün, çok fazla takdir alıyor. Bursa Döner Kebabı, sırf yapraktan olmaz, sırf kıymadan da olmaz. Kıyma, yaprak karışık şeklinde olur, ama bizim tüketicilerimiz genelde kıyma ürününü hileli mal olarak algıladığı için bir önyargılı davranıyorlar. Bizim gibi işletmelere önyargılı davranmamaları hususunda uyarmak istiyorum, çünkü bizim etimizde herhangi bir katkı maddesi yok. Yüzde 100 doğal içeriğe sahip. Sadece soğan suyuyla terbiyesini yapıyoruz. Bu ülkede gıda terörü de var. Bunu da atlamamak gerekiyor. Bilindik bilinmedik işletmelerde, insan sağlığına zararlı maddeler katıyorlar. Bu yüzden vatandaşlarımız, işi bilen, yıllardan beri bu iş yapan işletmeleri tercih etsinler" dedi.
Bursa Kebabının fiyatları hakkında bilgiler Tanrıverdi, konuşmasını şu şekilde bitirdi:
"Orijinal Bursa Kebabının, fiyatı minimum 400 - 450 lira bandından başlar. Bu marka değerine göre 600 - 650 lira bandına kadar da çıkar. Bugünkü şartlarda 400 liranın altındaki sunulan ürünler, hazır dönerdir. Örneğin biz bir imalathane yapıyoruz. Buranın başına ustalarımızı koyuyoruz. Orada çalışacak bir ekibe ise bir aylık bir işletme maliyeti binmiş oluyor. Piyasada duyuyoruz. Birçok işletmeler hazır ürün kullanıyor. Kendisi dahi, ne eti sattığını bilmediği ürünü müşterilerine sunuyor. Maalesef geldiğimiz nokta bu.
Biz bir tabak ürüne 1 kilograma yakın et koyuyoruz. Fiyatı nasıl 200-300 lira olsun. Bir işletmenin kira maliyeti uçuk rakamda. Bu işi yapabilmek için minimum bir işletmede personel sayısı sekiz olması gerekiyor. Asgari ücretin günümüzde 17 bin lira olduğu günlerde, kalifiyeli olan insanları zaten asgari ücretle çalıştırmamız mümkün değil. Biz personelimize mecburen asgari ücretin üstünde bir fiyat sunmamız gerekiyor. Bu da ister istemez tabak maliyetlerimize yansıyor. Bizim de belimizi büken noktalar var. Örneğin orijinal bir tereyağı kullanmak istediğinizde rakamlar 350 lira bandında geziyor.
Vatandaşlarımız ucuz Bursa Kebabı yemekten kaçınmalı. Ayda üç kere gelmesinler, ayda bir kere gelsinler, ama ama doğru düzgün işletmeleri tercih etsinler."
Bursa Bölge, 2024.12.16 15:16