Kutlamalarda sıklıkla kullanılan havai fişekler, doğanın yanı sıra hayvanlara da zarar veriyor. Yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş, sosyal medya hesabından yılbaşı gecesinde Uludağ'da havaya atılan havai fişeklere tepki gösterdi.
Kutlamalar için gökyüzüne atılan havai fişekler, yarattığı yoğun ışık ve gürültü kuşları tehlikeye sokuyor. Havai fişek sesinden korkup, paniğe kapılan kuşlar, kaçtıkları esnada bir yerlere çarparak, zarar görüyorlar.
Sosyal medya hesabından, yılbaşı gecesinden havaya atılan havai fişeklere tepki gösteren yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş, havai fişeklerdeki kimyasal ve zehirli gazların havaya karışmasıyla, kuşların yaşamlarını olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
"Nasıl geçti havai fişekli yılbaşı" başlığı ile sosyal medya hesaplarından havai fişeklerin çevredeki kuşlara zarar verdiğini anlatan yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş, "İnsanların tek eğlencesi bu kaldı, buna da duyar kasmazsınız diyenler umarım görür bunu. İlk görüntü Uludağ'dan. Diğerleri ise Bulgaristan'da faaliyet gösteren @greenbalkans ekibi yılbaşı sonrası kendi çevrelerinden 591 ölü dağ ispinozu toplamış. 15 de yaralı. Ve bu sadece küçük bir alanda bir günde ulaşabildikleri. Türkiye'de ise böyle bir çalışma yok. Olsaydı aşağı kalmazdık ama eminim. Daha fazla havai fişek gösterisi Türkiye'de dahil bir çok ülkede yapıldı. Ve Avrupa'da bu korkunç seviyelerde ve saatlerce sürüyor! Ve inanın bu rakam sanılandan çok daha fazla. Sadece kuşlar değil memeliler hatta deniz, dere ve göllerdeki balıklar da bundan etkileniyor. Evlerdeki veya sokaklarda kedi köpeklerde. Artık bu eğlencenin de alternatifleri var. Uludağ Milli Parkı'nda bir çok hassas tür varken ve Türkiye'nin en önemli habitatlarından birinin merkeziyken bu olanlar! Şimdi bu eğlenceyi bilmeyen, sevmeyen hatta korkudan stresten ölen canlılar olduğu gözüyle bir daha izleyelim. Ve bu sadece Uludağ'da yapılmadı" ifadelerini kullandı.
Bursa Bölge, 2025.01.03 11:02