Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği, aile hekimleri arasında tepki topladı. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte aile hekimleri, protesto amacıyla yeniden iş bırakma kararı aldı. Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Kadir Binbaş, 6-10 Ocak tarihleri arasında yapılacak iş bırakma eylemi hakkında Bursada Bugün'e önemli açıklamalarda bulunarak "İkinci basamak çok sıkışmış durumda. Bu sıkışmayı gidermek için bizleri semt polikliniğine döndürmeye çalışıyorlar. Aslında biz poliklinik hizmetinden daha çok koruyucu hizmet vermek zorundayız" dedi.
MAHMUT VURAL / BURSADA BUGÜN
Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan yeni Aile Hekimliği Yönetmeliğine aile hekimlerinin tepkisi sürüyor
Yönetmeliğin 1 Kasım'da yürürlüğe girmesinin ardından birçok aile hekimi iş bırakırken önemli basın açıklamaları gerçekleştirdi.
Aile hekimleri, duruma tepki göstermek için 6-10 Ocak tarihleri arasında biz kez daha iş bırakacaklarını açıkladı.
Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Kadir Binbaş, yeni yönetmeliğin hekimler ve halk sağlığı açısından ciddi sorunlar doğuracağını ifade etti. Başkan Binbaş, "1 Kasım'da yürürlüğe giren yönetmeliği doğru bulmuyoruz. Halkımız için ve hekimler için oldukça sıkıntılı bir süreç olduğunu düşünüyoruz. Çünkü burada bazı ilaç yazmalarımıza kısıtlama getiriliyor. Bazı işlerimize kısıtlama getiriliyor. İkinci basamaktaki yığılma ile 2023 yılında 1 Milyara yakın hasta muayene edildi. Birinci basamakta 421 milyon kişi diğer kalanlar ise ikinci basamakta. Ama ikinci basamak çok sıkışmış durumda. Bu sıkışmayı gidermek için bizleri semt polikliniğine döndürmeye çalışıyorlar. Aslında biz poliklinik hizmetinden daha çok koruyucu hizmet vermek zorundayız" şeklinde konuştu.
Aşılarda sıkıntıların olduğuna dikkat çeken Başkan Binbaş, "Dönem dönem aşılar yok ediliyor. Zor bulunuyor, az bulunuyor. Bazı hastalarımızın aşılarını yapamıyoruz. Yani bize koruyucu hizmetler yaptırmak yerine görünen o ki poliklinik hizmeti yaptıracaklar. Yani hastanelerin ön sekretaryası gibi kullanacaklar diye düşünüyoruz. Bu da esas amacı koruyucu hekimlik olan aile sağlığı sisteminin bertaraf edilmesidir. Dolayısıyla başka bir sistem olmadığına göre birinci basamak hizmetlerinin aksamasına yol açacak ve çok vahim sonuçlar doğuracak" ifadelerini kullandı.
Son olarak Başkan Binbaş, hastalardaki birçok takibin kendileri tarafından yapıldığını dile getirerek " Çocukların aşılanması, gebelerin, lohusaların, bebeklerin takip edilmesi, yaşlıların takip edilmesini hepsini biz yapıyoruz. Bunları yeteri kadar zaman ayıramayacağımız için aşılama oranlarımızın ve takip oranlarımızın oldukça düşeceğini düşünüyoruz. Bundan dolayı da bu yönetmeliğe karşıyız ve eylem yapıyoruz" diye konuştu
Bursa Bölge, 2025.01.02 16:26