Tarihi dokusuyla Bursa'nın önemli pazar yerlerinden olan Nilüfer Köylü Pazarı, eski rağbetini kaybediyor. Peki, Nilüfer Köylü Pazarı unutulmaya yüz mü tutuyor?
SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN
Bursa'nın Osmangazi ilçesinde bulunan Nilüfer Köylü Pazarı, renkli tezgahları ile dikkat çekiyor.
Haftanın her günü açık olan pazarda, çeyizlik ürünlerin yanı sıra süt ve süt ürünleri, baharat, sebze ve meyve satışı da yapılıyor.
Yavaş yavaş eski rağbetini kaybeden Nilüfer Köylü Pazarı, böylelikle esnafı da endişeye düşürüyor. İşte pazardaki son durum...
25 yıldır Nilüfer Köylü Pazarı'nda esnaflık yapan Hatice Ceylan Yıldız, "İşler şu an çok durgun. Bizim işimiz normalde düğün sezonuna bağlı, fakat geçen yıl ve bu yıl düğün sezonunda da işlerimizde çok düşüş oldu.
İnternet alışverişi bu çarşıyı bitirdi. İnsanlar çeyizlik ihtiyaçlarını online sitelerden karşılayınca küçük esnaf mağdur oluyor.
Kiralarımız yüzde 450 arttı. 3 bin 260 lira olan kiralarımız şu an 14 bin lira oldu. Aidatı, muhasebesi derken bir dükkanın en az 30 bin lira gideri var.
Bizim giderlerimizin çok olmasına rağmen biz fiyatlarımızı uygun tutuyoruz. Çeyizlik ürünlerimizi uygun satmak için göbeğimiz çatlıyor. İnternet sitelerinde aynı ürünler bizde 700 lira, orada ise 5 katı daha fazla. Çarşının en büyük sıkıntısı konum.
Bu çarşının reklamını yapamıyoruz. Dışarıdan gelen turistler çok güzel alışveriş yapıyor, fakat çarşının konumu dolayısıyla vatandaşlar burayı bulmakta güçlük çekiyor. Çarşımız çok ara sokakta kaldığı için sıkıntıdayız. İnsanlar lütfen küçük esnafı unutmasın, herkesi çarşımıza bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Çarşıda işlerin kötü gittiğini dile getiren esnaf Meryem Serdar ise, "Kiralarımız 2 bin 500 liradan 10 bine çıktı. Kiralarımız lütfen düşürülsün. El işi, çeyiz işi bittiği için çarşıya da pek talep olmuyor, ama belki çarşının reklamları yapılsa insanlar ürünlerimizi görüp gelmek isteyecekler. Bu çarşı reklam yapılmadığı için çok bilinmiyor.
Bursalılar bile biz burayı ilk kez gördük diyorlar. Bu çarşı unutulmaya yüz tutuluyor. Şimdiki nesil çeyize çok önem vermiyor. Çeyiz bitti diyorlar, ama çeyizi internet bitirdi. Çeyiz sadece evrim değiştirdi.
Eskisi gibi danteller rağbet görmüyor, çünkü dantellerin yerini modern ve günlük hayatta daha pratik tarzda ürünler aldı. Fiyatlarımız gerçekten çok uygun. Mesela bir işlemeli havlu 200 liradan başlıyor. Bir örtü ise 50 liradan başlayıp, el işçiliğine göre 2 bine kadar çıkıyor. Belediyeden buranın reklamının yapılmasını istiyorum. Bu yıl dükkanlarımız hep ihaleye çıkarıldı. Bu sene 4 arkadaşımız dükkanını kaybetti" şeklinde konuştu.
Bursa Bölge, 2024.12.27 12:13