Para biriktirerek koleksiyonerliğe başlayan Ejder Yücel, Tahtakale Han'da bulunan dükkanında antika ve koleksiyon eşyalarını alıcılarıyla buluşturuyor. Yücel, koleksiyonerlik ve antikalar hakkında Bursada Bugün'e bilgilendirmelerde bulundu.
MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN
Koleksiyonerlik, sabır gerektiren ve merak isteyen bir hobi olarak bilinir. Antika ve pek çok eski eşyanın koleksiyonunu yapan insanlar, eksiklerini tamamlamak için kendilerini antikacı ya da koleksiyon mağazalarında bulur. Koleksiyoner Ejder Yücel, antikacılık ve koleksiyonerlik hakkında Bursada Bugün'e yaptığı açıklamada "Heves olmazsa bu iş yapılmaz" şeklinde konuştu.
20 senedir koleksiyonerlikle uğraştığını belirten Ejder Yücel, "30 senedir biriktiriyorum, 20 senedir koleksiyonculara ürün satışı yapıyorum. Benim doğduğum ev Hükümet Konağı'ymış. Önceleri heves olarak topluyordum. Madeni paraları kendi eksiklerimi tamamlarken fazla alıp saklıyordum. Ben para koleksiyoneriyim. Aslında bu işe para biriktirerek başladım. Heves olmazsa bu iş yapılmaz. Para koleksiyonu için 'Kralların Hobisi' denir. Koleksiyonerliğin, antikacılığın ilmini bilmek lazım. 100 TL varsa 20'sini bu işe vermelisiniz. Biz de hatalar yaptık, tecrübelerle bu işi yürütüyoruz. Hesapsız alışveriş yapanlar elinden ürünlerini çıkarıyor. Benim zorda kalsam bile satmayacağım ürünlerim var ama geri kalan her şeyi satarım. Bir daha asla bulamayacağım ürünleri ve tek olan ürünleri satmam" şeklinde konuştu.
Yücel, "Müzelere danışmanlık yapıyoruz. Elimizde olmayan bir şeyi müşteri istediği zaman temin edebiliyoruz. Pek çok ürün bulunuyor. Bu işte belirli bir fiyat sınırı yok. Arz talep meselesi. Bu eşyaları internetten, müzayedelerden, şahıslardan temin ediyoruz. Piyasa malzemeye doymuş, Artık bir şeyin değeri yok. İlgili kişiyi bulmak önemli. Ürünleri toplu alıyoruz. Geçen gün bir Osmanlı Konağı işi geldi, boşalttık. İçinde çöpler de vardı ama iyi şeyler de vardı. O iyi olanları değerlendirmem lazım. Bunlar bizim özel çabalarımız. Bu işte ikili ilişkiler çok önemli. Almak için alanlar var, yeni başlayanlar var. Bursa'da antika kültürü İstanbul'daki gibi yok. Köklü ailelerin ellerinde zaten babadan dededen kalan şeyler var. Ben olsam kendi ata yadigarını satmam fakat İstiklal madalyasını getirip 3 bin TL, 5 bin TL'ye satan var. Ben karşıyım fakat almak zorundayız" ifadelerini kullandı.
Para koleksiyonculuğu hakkında konuşan Yücel, "Koleksiyon paralarını darphaneden aldığımız şekilde tutuyoruz. Paraya parmak izi değdiği an olay bitiyor, bir değeri kalmıyor. Madeni paralarda bu şekilde. Direkt makineden otomatik bir şekilde paketine koyuluyor. Ben bu 5 TL demir paraların tanesini 7 buçuk TL'ye aldım. Koleksiyon değeri olması için parmak izi olmaması gerekiyor. Eski paralarda parmak izi vardır fakat onlar isterse çöp olsun yine de değeri var" dedi.
Antika dükkanındaki en pahalı ürünün bir pistol olduğunu belirten Yücel, "Bu pistoldeki gerçek kurt dişi. En pahalı ürünümüz bu, 35 bin TL'ye satıyoruz" dedi. Ayrıca Yücel, Balkan Savaşları'ndan kalan çok değerli bir haritayı da, "Harita 1912 yılları yani Balkan Savaşlarında şehit olan bir askerimizin koynundan üstünden çıkan bir harita. Bu harita Hüdavendigar yani Bursa'nın eski ismi. Orijinal harita. Üzerindekiler de kan lekeleri" sözleriyle anlattı.
Bursa Bölge, 2025.01.21 15:25