ABD Başkanı Donald Trump, COVID-19 salgınını ve diğer uluslararası sağlık krizlerini kötü yönettiğini söyleyerek ABD'nin Dünya Sağlık Örgütü'nden çıkacağını söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump, küresel sağlık kuruluşunun COVID-19 salgınını ve diğer uluslararası sağlık krizlerini kötü yönettiğini söyleyerek ABD'nin Dünya Sağlık Örgütü'nden çıkacağını söyledi.
Bloomberg'in haberine göre, Trump, DSÖ'nün "DSÖ üye ülkelerinin uygunsuz siyasi etkisinden" bağımsız hareket etmekte başarısız olduğunu ve ABD'den Çin gibi diğer büyük ülkelerin sağladığı meblağlarla orantısız olan "haksız yere ağır ödemeler" talep ettiğini söyledi.
Trump, ikinci dönemine başlamasından kısa bir süre sonra çekilmeyle ilgili bir yürütme emri imzalarken "Dünya Sağlık Örgütü bizi dolandırdı, herkes ABD'yi dolandırıyor. Bir daha böyle bir şey olmayacak" dedi.
Bu hareket, ABD'nin 12 ay içinde Birleşmiş Milletler sağlık kuruluşundan ayrılacağı ve çalışmalarına yönelik tüm mali katkıları durduracağı anlamına geliyor. ABD, DSÖ'nun en büyük finansal destekçisi olup, toplam finansmanının yaklaşık %18'ini sağlıyor. DSÖ'nun 2024-2025 için en son iki yıllık bütçesi 6,8 milyar dolardı.
DSÖ programları riske girebilirABD'nin ayrılması, hem DSÖ içindeki hem de dışındaki birçok uzmana göre, özellikle dünyanın en büyük bulaşıcı hastalkları olan tüberküloz, HIV/AIDS ve diğer sağlık acil durumlarıyla mücadele edenler olmak üzere, kuruluş genelindeki programları riske atacak. Trump'ın emri, yönetimin çekilme devam ederken DSÖ pandemi anlaşmasıyla ilgili müzakerelerinin durdurulmasını içeriyor. Emre göre, DSÖ ile çalışan ABD hükümet personeli geri çağrılacak ve yeniden görevlendirilecek ve hükümet gerekli DSÖ faaliyetlerini devralacak ortaklar arayacak.
Emre göre, hükümet 2024 ABD Küresel Sağlık Güvenliği Stratejisini mümkün olan en kısa sürede gözden geçirecek, iptal edecek ve yenisiyle değiştirecek.
DSÖ'ya en büyük bağış yapanlar arasında Bill & Melinda Gates Vakfı (bu fonların çoğu çocuk felcinin ortadan kaldırılmasına gitse de) ve küresel aşı grubu Gavi yer alıyor. Bunu Avrupa Komisyonu ve Dünya Bankası izliyor. En büyük ikinci ulusal bağışçı ise DSÖ'nun fonlarının yaklaşık %3'ünü sağlayan Almanya.
Trump ilk döneminde de DSÖ'ye tepkiliydiTrump'ın DSÖ'dan çekilmesi beklenmedik bir durum değil. 2020'de, ilk başkanlık döneminde DSÖ'yu Çin'in COVID'in kökenleri konusunda "dünyayı yanıltma" çabalarına yardım etmekle suçlayarak kurumdan ayrılma adımları attı. DSÖ iddiayı şiddetle reddediyor ve Pekin'e COVID'in enfekte hayvanlarla insan temasından mı yoksa yerel bir laboratuvarda benzer virüsler üzerinde yapılan araştırmalardan mı kaynaklandığını belirlemek için veri paylaşması konusunda baskı yapmaya devam ettiğini söylüyor.
Trump ayrıca ABD'nin kuruma yaptığı katkıları askıya aldı ve bir asırdır dünyanın en kötü sağlık acil durumuyla mücadele ederken, 2020-2021'de önceki iki yıllık bütçelere kıyasla yaklaşık 200 milyon dolara mal oldu. ABD yasalarına göre, DSÖ'den ayrılmak için bir yıllık bildirim süresi ve ödenmemiş ücretlerin ödenmesi gerekiyor. ABD'nin çekilmesi son kez tamamlanamadan önce, Joe Biden ülkenin başkanlık seçimini kazandı ve göreve başladığı ilk gün olan 20 Ocak 2021'de buna son verdi.
Kaynak: BURSADA BUGÜN
Dünya, 2025.01.21 09:02