Çocukların korkulu rüyası akran zorbalığı, günümüzde birçok çocuğun yaşantısını hem fiziksel hem de psikolojik olarak etkiliyor. Kimi çocuk içine kapanıp dış dünyayla iletişimini keserken, kimisi de hırçınlaşıp uyumsuz davranışlar sergiliyor. Peki çocuğumuzun akran zorbalığı yaptığını ya da akran zorbalığına uğradığını nasıl anlarız? Nev Hastanesi'nden Klinik Psikolog Helin Ezgi Deniz, Bursada Bugün'e özel çok nemli açıklamalarda bulunarak anne babaları uyardı.
BUSE ATEŞ / BURSADA BUGÜN
Bir çocuğun akran zorbalığına uğradığını anlamak ve ona en erken şekilde destek olmak çocuğun geleceği açısından çok önemlidir.
Bunun için çocukların davranışlarındaki değişimlere dikkat ederek yaşadığı psikolojik buhranı çözümleyebilir ve ona destek olarak bu girdaptan kurtarabilirsiniz.
Nev Hastanesi'nden Klinik Psikolog Helin Ezgi Deniz, anne babaların dikkat etmesi gereken durumları açıkladı.
Deniz, "Bir çocuğun akran zorbalığına uğradığını anlamak için ebeveynlerin çocuğun davranışlarındaki değişimleri dikkatle gözlemlemesi önemlidir. Örneğin, çocuk okuldan uzaklaşmak ister, okula gitmek istemediğini söyler ya da sebebi belirsiz bir şekilde kaygılı, içine kapanık ya da öfkeli davranışlar sergileyebilir.
Çocuğun eşyalarının sık sık kaybolması, kıyafetlerinde veya eşyalarında hasar olması, uyku düzeninde bozulmalar, iştah kaybı ya da somatik şikâyetler (örneğin, baş ağrısı ya da mide ağrısı) gibi fiziksel belirtiler de görülebilir. Ebeveynlerin çocuklarını dikkatle dinlemesi, sözlü ipuçlarının yanı sıra duygusal ifadelerine de önem vermesi bu süreci anlamada oldukça kritik bir rol oynar" dedi.
AKRAN ZORBALIĞINA UĞRAYAN ÇOCUĞA NASIL YAKLAŞILMALI?Ebeveyneler akran zorbalığı yaşayan çocuklara oldukça hassas yaklaşmalıdır. Psikolog Helin Ezgi Deniz, "Ebeveynlerin akran zorbalığına uğrayan çocuklara yaklaşımı ise son derece önemlidir. İlk adım, çocuğu dikkatle ve sabırla dinlemek olmalıdır. Çocuğa zorbalık yaşadığı için suçlanmayacağını ya da yargılanmayacağını hissettirmek, güven ortamı oluşturur.
Onu desteklemek ve duygularını anlamaya çalışmak, çocuğun kendini yalnız hissetmesini engeller. "Senin yanında olduğumu bilmeni istiyorum" gibi cümleler, çocuğun güven duygusunu pekiştirir. Ardından, durumun ciddiyetine bağlı olarak öğretmenler, rehberlik servisleri ya da okul yönetimi ile iş birliği yaparak çözüm yolları aranmalıdır. Ancak burada önemli bir nokta, çocuğun rızasını ve mahremiyetini gözetmek, onun da sürece dahil olmasını sağlamaktır.
Zorbalığın etkilerini azaltmak için çocuğun özgüvenini destekleyici etkinlikler önerilebilir; hobiler, spor ya da sanatsal faaliyetler gibi aktiviteler çocuğun duygusal gücünü yeniden kazanmasına yardımcı olabilir" şeklinde önemli uyarılarda bulundu.
ÇOCUKLAR NEDEN AKRAN ZORBALIĞI YAPAR?Akran zorbalığına uğrayan çocuklar kadar, akran zorbalığı yapan çocuklarla da yakından ilgilenilmeli ve empati kurularak yaklaşılıp bu davranıştan uzaklaştırılmalıdır.
Deniz, "Bunun birçok nedeni olabilir. Zorbalık yapan çocuklar genellikle kendi içsel problemlerini bu şekilde dışa vururlar. Evde gördükleri şiddet, ihmal ya da otoriter bir ebeveyn tutumu gibi faktörler, bu davranışların temelinde yer alabilir.
Ayrıca, zorbalık bir tür güç ve kontrol arayışı olabilir; bu çocuklar, kendilerini güçlü hissetmek ya da kabul görmek için diğerlerini ezme yolunu seçebilirler. Bazen de sosyal ortamda popüler olmak ya da bir gruba ait hissetmek için zorbalık yaparlar. Bu noktada, zorbalık yapan çocuğun da bir şekilde yardıma ihtiyacı olduğunu unutmamak gerekir.
Akran zorbalığı, sadece bir mağdur ve zorba meselesi değil, aynı zamanda bir çevre ve topluluk meselesidir. Bu nedenle, hem mağdur hem de zorba olan çocuklara empatiyle yaklaşarak, onları anlamaya çalışmak ve doğru destek sistemlerini devreye sokmak çok önemlidir" şeklinde konuştu.
Sağlık, 2025.01.11 12:04