Osmanlı'dan itibaren süregelen ve usta sanatçılar tarafından günümüzde de yapılmaya devam edilen hat sanatı, Tahtakale Han'da yaşatılmaya devam ediyor. Hattat İlhan Engin, Bursada Bugün'e hat sanatının incelikleri hakkında konuştu.
MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN
Hat sanatı, Osmanlı'dan bu güne kadar yaşatılan bir sanat olarak bilinir. İslam dünyasının en bilinen sanat dallarından biri olan hat sanatı, güzel yazı yazma sanatı olarak da bilinirken, pek çok vatandaş tarafından da rağbet görmektedir. Bursa'da Tahtakale Han'de hat sanatıyla ilgilenen emekli öğretmen Hattat İlhan Engin, Bursada Bugün'e yaptığı açıklamalarda hat sanatına nasıl başladığını ve hat sanatının inceliklerini anlattı.
Hattat İlhan Engin, "Ben emekli öğretmenim. Resmi ve sanatı severdim zaten. 10 sene önce kadar hat sanatına merak saldım ve hobi olarak eğitim almak için BUSMEK'e gittim. Oralarda grup eğitimi olduğu için daha sonra bir ustadan birebir ders almaya karar verdim" açıklamalarıyla hat sanatına nasıl başladığı konusunda bilgilendirmelerde bulundu.
Engin, "Değerini bilen, seven ve bu işe gönül veren varsa satış yapıyoruz. Maliyetler de yazının, süslemenin özelliklerine göre değişiyor. Tezhipler bir hayli pahalı oluyor. Bize maliyetler de pahalı. Ürünlerimizin hepsi farklı, özel kağıtlara yazıyoruz. Kalemlerimiz ve is mürekkeplerimiz de dışarıdan geliyor. Kaliteli ürünler almaya çalışıyoruz. Ben başladığım zaman malzeme satan yerler vardı. Oralara gidip 39 TL'ye mürekkep alırdık. Şimdi 400 TL'den pahalıya geliyor. 5-6 sene içerisinde baya bi arttı. Fiyatlar ister istemez sanata yansıyor, ince işçilik de var" ifadelerini kullandı.
Hat sanatının inceliklerine değinen Engin, "Hat bir sanattır. Rastgele bir sanat değil; ölçüsü olan, belirli bir kuralları olan kuralların dışına taşılmayan ve titiz bir çalışma istiyor. Aşırı sabır istiyor. Kalem hareketlerini ne kadar güzel yakalarsanız o kadar güzel iş çıkarırsınız. Çok yazıp çok üretmezseniz başarma şansınız zayıftır. Bu işe başlamak isteyen bir insan kararlı olacak, sabırlı olacak. Kısa zamanda yapılabilen başarılabilecek bir sanat değil. Çok zaman istiyor. Güzel, temiz ve iyi öğrenmek istiyorlarsa bireysel bir ders alınmasını tavsiye ederim" şeklinde konuştu.
Hat sanatının öğreniminin bitmeyeceğini vurgulayan Hattat İlhan Engin, "Ben hat sanatına başladığım zaman bir kere sıcak çay sıcak kahve içemedim. Çok çalıştım, kafamı kaldıramadım, kaldırmadım. Ben hem ders alıyorum, hem ders veriyorum. Öğrencilerimden hala ders alıyorum. Hata kaldırmayan bir sanat. Yazının ölçüsüne, boyutuna ve kalınlığına dikkat etmelisiniz" dedi.
Bursa Bölge, 2025.01.22 13:39