Ramazan Başan
Bursa Otelleri turizm mirasımızdır
11 Haziran 2024 Salı, 11:22
Misafirperverliğin kurumsal adı otelciliktir.
Gelen misafirleri aynı evinde nasıl misafir ediyor ağırlıyorsan öyle misafir edeceksin. Yıldızlar değildir mesele, mesele ayrıldığında yüreğinde bıraktığı mutluluk, tekrar gelmeyi istemektir.
Karşılıksız sevinin bıraktığı iç huzur gibidir otelcilik.
İçten söylenen bir hoş geldinizdir, giderken hoşça kal diyerek sallanan ellerdir.
Bursa otomobil şehridir deriz, sanayi şehridir deriz ama Bursa kaplıca otelleriyle, kayak otelleriyle ün salmış bir turizm şehridir aslında.
40. Yılını 'Yaza Merhaba' lansmanı ile kutlayan GÜMTOB'un Anemon Otel'de gerçekleşen davetindeydim.
Bursa'da 40. Yılını kutlayan sayılı sayıda Dernek, Sivil Toplum Kuruluşu vardır ki; bunlardan biri de GÜMTOB (Güney Marmara Otelciler Birliği)'dir. Bu süreçte yıkılmadan ayakta kalan bu STK'yı ayrıca tebrik ediyorum.
1984 yılında, Bursa Otelciler Derneği olarak kurulan GÜMTOB, daha sonra 1989 yılında gerçekleştirilen Genel Kurul Toplantısı sonucunda altı ili de (Bursa, Çanakkale, Kütahya, Balıkesir, Bilecik, Eskişehir, Yalova) hizmet bünyesine katarak Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği-Derneği olarak çalışmalarına devam etmiş.
İlk Başkan bu yıl kaybettiğimiz duayen otelci Ferruh Ulukardesler 9 yıl,
Işık Uğurtuğ 14 yıl, Suphi Dilmen 2 yıl, Mehmet Haluk Beceren 10 yıl, Ersin Yazici 4 yıl Başkanlık yapmış,
Son 2 yıldır da Buğra Artıç GÜMTOB Başkanlığı'nı yapmaktadır.
GÜMTOB 250 üyesi ile toplam 19.931 oda, 40.976 yatak kapasitesine sahip Güney Marmara'nın en güçlü bölgesel bir derneklerinden birisidir.
Birliğin amacı, Turizmle ilgili konular, sorunlar ve çözümler üzerinde bilimsel ve pratik çalışmalar yapmak, bu yönlü çalışmalara katkıda bulunmak, turizm ve turistik tesislerin turizm gereklerine uygun gelişimini sağlamak, bu doğrultuda üyeleri arasında ve Turizmle doğrudan veya dolaylı ilgisi bulunan kamu kurum ve kuruluşlarla irtibatı, koordinasyonu sağlamak, üyelerimizi sektör içinde ve dışında temsil etmektir.
Bursa'da bilinen ilk ve en önemli otellerden biri 1800'lü yılların ortalarında Kükürtlü civarında yapılan Olimpos Oteli'ydi. 1900'lü yılların başında ise Setbaşı'nda Nazlıyan ile Galiçya otelleri ile birlikte, Karamani ve Narlanazlıoğlu sokağında Otelci Onnik ve Pozanat Oteli ile gazinosu, Çekirge'de Boyugüzel Caddesinde İsplandid Oteli (Bagos, Manok ve Lonoz'a ait), Setbaşı'nda Şark Oteli' (Köse oğlu Aleksandır, Yanidis, Sideris'e ait) ve Adapalas Oteli Bursa'nın ilk otellerindendir.
Çelikpalas Türkiye'nin en köklü otellerindendir... Atatürk'ün geldiği, zeybek oynadığı otel ve salon hafızalarda kazılıdır.
Kervansaray Oteli'ni Anadolu'da tatil yapmış kime sorsanız bilir...
Bursa Kaplıca şehri olduğundan bir zamanlar ünlü Kaplıca Otelleri denilince Bursa akla gelirdi.
Çekirge, eskiden beri Bursa'nın misafir odası, kabul salonu gibiydi. Hem yurtiçinden hem yurtdışından kente gelen herkes burada ağırlanırdı.
Adapalas, Hüsnü Güzel, Boyu Güzel, Servinaz, Çekirge Palas, Yıldız Termal, Yeşil Yayla, eskiden Büyükyıldız olan Berussa, Karamustafa, şimdilerde Marigold gibi oteller de kaplıcalarıyla, çelik sularıyla ünlü Çekirge'nin namını daha da arttırdı.
37 yıllık bir otel olan Bursa'nın ilk 5 yıldızlı oteli olan Tacettin Yazıcı'nın kurduğu Almira Otel marka zincir otellerle üstün hizmet kalitesiyle yarıştan kopmadan devam ediyor.
Ahmet Aydın Nurten Aydın çiftinin emekleriyle yaşayan tarihi bir konakta butik bir hizmet veren Kaleiçi Otel, manolya ağacı ile Zeki Müren hatıralarıyla öne çıkıyor.
Kitapevi Otel Dilek Çelebi'nin Bursa'ya kazandırdığı butik otellerden biridir.
Boyugüzel Otel, Gönlüferah Otel eski ama kalitesini devam ettiren otellerden.
Mudanya- Bursa ulaşımını sağlayan trenin kaldırılıp rayların sökülmesi sonucu işlevini yitiren bu ihtişamlı gar binası, 1980'li yılların sonunda restore edilerek otele dönüştürülür.
168 yıllık bir tarihi binanın otele dönüşerek yerli yabancı turistlere hizmet verdiği Montanya Hotel, Dünya Butik Otel Ödülleri'nde Ortadoğu'nun En İyi Klasik Butik Oteli ödülüne layık olurken, Dünya Lüx Otel Ödülleri'nde Türkiye'nin En İyi Balayı Oteli seçilmiş.
Türkiye ilk olarak eski Türk filmlerinden öğrenmiştir Uludağ'ı...
Zeki Müren'ler, Tarık Akan'lar, Türkan Şoray'lar, Hülya Koçyiğit'ler
Uludağ Otellerini film seti olarak kullanmışlardır. Alkoçlar, Becerenler, Otel Fahriler, Yazıcı Otelleri Uludağ ile birlikte anılır eskiden beri...
Bursa şehir otelleri denilince akla gelen Kent Otel, GÜMTOB Başkanı'nın oteli Artıç Otel yıllar geçse de üzerinden akıllarda kalmışlardır.
Otelcilik Bursa'da çok önemli bir yere sahiptir. GÜMTOB üyelerinin bulunduğu diğer şehirler için ise (Çanakkale, Kütahya, Balıkesir, Bilecik, Eskişehir, Yalova) hayati öneme sahiptir. Özellikle Balıkesir'in ilçeleri Ayvalık, Edremit ,Akçay gibi, Çanakkale'nin butik otelleri, Yalova'nın termal otelleri ayrı birer yazı konusudur.
Hele ki otelciliğin sorunları yazsak bitmez.
Sayın Başkan Buğra Artıç Otelciliğin Dünü ve Yarını adıyla bir çalıştay yaparsa, sorunlarını ve çözümlerini akademisyenler ve diğer STK'lar ile birlikte konuşabiliriz diye düşünüyorum.
Yazarın Diğer Yazıları
Bursa'da Hazer Amani rüzgarı
21 Kasım 2024 Perşembe, 12:04
Hasanağa Sanayisi mi? Hasanağa Enginarı mı?
18 Kasım 2024 Pazartesi, 09:02
Ulaşılabilir ve güvenilebilir hizmet: BURFAŞ Tesisleri
11 Kasım 2024 Pazartesi, 12:47
Cumhuriyetle gelen bir lokanta ekolü: Karpiç
29 Ekim 2024 Salı, 09:44
Mudanya'ya Cruise gemileri gelecek mi?
22 Ekim 2024 Salı, 17:43
Papa İznik'e geliyor mu?
18 Ekim 2024 Cuma, 08:54
Köfteci Yusuf'un kritik 15 günü var
14 Ekim 2024 Pazartesi, 10:34
Köfteci Haberi: Yurdumun 'her başarı cezasız kalmaz' hikayesidir
10 Ekim 2024 Perşembe, 09:37
Gastronomide yeni moda: Dubai çikolatası
06 Ekim 2024 Pazar, 10:10
File Market poşete son verdi, kağıda geçti
22 Eylül 2024 Pazar, 13:51