8'i Türk 10 kişiyi öldüren NSU Terör hücresinin davası 17 Nisan'da başlayacak. Ancak davayı izleyecek 50 gazeteci arasıda Türk medya mensubu bulunmuyor. Mahkeme bu duruma yönelik gelen tepkilere rağmen geri adım atmıyor.
Başbakan Yardımcısı Hür Demokrat Parti (FDP) lideri Philipp Rösler Ruhr Nachrichten gazetesine konuştu, "Umut ediyorum ki Türk gazetecilerin de davayla ilgili haber yapabilmesi yönünde bir çözüm bulunabilir" dedi.
Türkiye'nin ve Türklerin bu davaya olan büyük ilgisinin anlaşılabilir olduğunu söyleyen Rösler, önümüzdeki hafta Türkiye'ye giderek NSU ile ilgili bilgilendirmelerde bulunacağını açıkladı. Ancak Rösler basına yer verilmesi konusunda tek yetkilinin Mahkeme olduğunun da altını çizdi.
Almanya Türkiye Toplumu (TGD) Genel Başkanı Kenan Kolat ise akredite listesi tartışmalarının mahkemenin ertelenmesine neden olabileceğini kaydetti. Kolat "Bu da iyi bir sinyal değildir" dedi.
Sabah gazetesi ise NSU davasında kendisine yer verilmemesiyle ilgili olarak hukuki mücadele başlatıyor. Gazete tanınmış avukatlardan Ralf Hocker'i bu konuda görevlendirdi. Avukat Hocker, Türk medyasına salonda yer verilmemesinin anayasanın basın özgürlüğü ilkesine aykırı olduğuna dikkat çekti.
Kuzey Ren Westfalya Eyaleti'nin Adalet Bakanı Thomas Kutschaty (SPD) ise davanın Münih fuar merkezinde yapılmasını önerdi. Bakan böylece tartışmalara son noktanın koyulabileceğini belirtti.
SPD'li siyaset uzmanı Dieter Wiefelspütz'de mevcut basın yerlerinden 10 tanesinin Türk gazetecilere ayrılmasını önerdi.
Öte yandan bu konuda bir kamuoyu araştırması yapıldı. Alman ARD Televizyon kanalının yaptığı araştırmada Almanların yüzde 70'i Türk gazetecilerinin de salonda yer almasının gerektiği görüşünü dile getirdi.
17 Nisan'da başlayacak ve 8'i Türk 10 kişiyi öldüren terör hücresi NSU davasında Münih Yüksek Mahkemesi 50 kişilik gazeteci locasında Türk gazetecilere yer vermemişti. Mahkeme bu durumu başvuruları sırasına göre almalarına dayandırmıştı.
Kaynak: BURSADA BUGÜN
Dünya, 2013.04.05 10:25