Türkiye'de sahte 50 ve 100 dolarlık banknotlarla ilgili endişeler giderek artıyor. Vatandaşlar ise sahte dolar ve sahte altının nasıl anlaşılacağını merak ediyor. Peki, sahte dolar ve sahte altın nasıl anlaşılır?
SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN
Son günlerde piyasalardaki sahte dolar paniği büyümeye devam ediyor. Para sayma makinelerinin ve ATM'lerin bile ayırt edemediği sahte banknotları, vatandaşlar nasıl ayırt edecek? İşte ipuçları...
Piyasaya yüksek sahte döviz girdisinin girdiğini belirten bir kuyumcu, "Özellikle sahte dolar konusu 100'lük banknotlarda oldu. Bu haber resmi kurumlar tarafından da doğrulanırken, vatandaşlarda da tedirginlik başladı. Şu anda hiçbir yerde işlem yapılmamakta. Sahte dolar, altın piyasasını hareketlendirdi. Altındaki güvenilirlik burada da ortaya çıkıyor. Altına yönelim arttı. Altın her zaman yatırım aracı ve güvenli limandır. Çünkü altının sahtesini hemen anlamak mümkünken, dolarda sahte olup olmadığı resmi kurumlar tarafından bile anlaşılmıyor. Dolayısıyla resmi kurumların bile ayırt edemediği sahte doları, vatandaşlar hiç ayırt edemez. Kuyumcular olarak bizde döviz alımı yasak" ifadelerine yer verdi.
Sahte dolar ve sahte altını vatandaşın anlamasının mümkün olmadığını vurgulayan başka bir esnaf ise, "Piyasadaki sahte dolar konusu tüm Türkiye'de, hatta Bursa'da kol geziyor. Piyasaya 50 ve 100 banknotlarda sahte dolarlar girdi. Bu da insanları tedirgin ediyor. Para sayma makinelerine güncelleme geliyor şu an. Bankalarda ve dövizciler de başladı. 2-3 hafta sonra bu problem ortadan kalkacak. Fakat sahte doları vatandaş anlayamaz, gelip bize göstersin biz onlara sahte olup olmadığını söyleriz. Bizler dolarları elimizle kontrol ediyoruz. Sahte dolar dokusundan, arkasında bulunan sayılarından anlaşılıyor. Vatandaşların sahte doları anlaması çok zor. O yüzden tavsiyemiz; vatandaşlarımız elindeki dolarları saklasınlar. Alırken ya da satarken çok dikkat etsinler.Güvenli liman kuyumcular. Başka güvenilir yer bulamazlar. Sahte altını sesinden anlamak mümkün. Bir de altını ısırsınlar öyle anlarlar. Yamulursa zaten bilsinler ki sahte. Doları anlayamazlar çünkü altına göre doların yapısı farklı. A4 kağıdı hissiyatı var. Bizde insanız ve bizim de anlayamadığımız sahtelikte dolarlar oluyor. O kadar gerçekçi dolar yapılıyor ki, biz bile anlayamıyoruz. Dolarla alakalı bir haftadır sıkıntı yaşıyoruz. Halkımızın güvenilir yerlerden alışveriş yapmaları çok önemli. Çok güzel bir deyim var; 'Hayatınızda bir tane kuyumcunuz, bir tane de kasabınız olsun.' Bu olmazsa olmaz. Alışveriş yaptığınız yerdeki güvenilirlik çok önemli. Bu işi anlamanız için, bu işin içinde olmanız gerekiyor. Altının sesi çok önemli. Mesela altını attığınızda sesi çık diye tiz gelirse, o altın gerçektir. Fakat tok bir sesi varsa o altının ayarının düşük olduğunu gösterir" şeklinde konuştu.
Piyasada büyüyen sahte dolar krizinde tedirginlik yaşayan vatandaşlar ise Bursada Bugün mikrofonuna dertlerini şu şekilde dile getirdi:
"Ben sahte dolardan da sahte altından da anlayamıyorum. Çünkü biz dolara hasretiz. Halk doları bilmiyor ki, sahtesini nasıl anlasın. Elimize dolar hiç geçmiyor. Şu an piyasada 20 dolar bile yok. Döviz bürolarını geziyorum, 20 dolar bulmak için. Türk parasının bile sahtesini anlayamıyoruz.
Sahte doları anlayamayabilirim ama sahte altını anlarım. Genelde altın kendini belli ediyor. 8 ayar altınlar bilin ki sahte gibi bir şey. Altının rengi, sesi, inceliği, kalınlığı gerçekliğini ve sahteliğini farkettiriyor. Vatandaşlar dikkat etsinler. Türkiye'de olmayacak hiçbir şey yok. Her şey Türkiye için mübah."
Bursa Bölge, 2024.12.04 14:54