Bursa'da sağlık emekçileri Aile Hekimleri Yönetmeliğine karşı Nilüfer İlçe Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
CEREN SÜMBÜL / BURDADA BUGÜN
Yayınlanan Aile Hekimleri Yönetmeliğine karşı Türkiye genelinde iş bırakma eylemi gerçekleştiren sağlık emekçileri, 2-6 Aralık tarihleri arasında yeniden iş bırakıyor. Konuya dair Bursa'da sağlık emekçileri Nilüfer İlçe Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi.
SES Bursa Şube Eş Başkanı Huriye Melek Türk, Sağlık Bakanı'nın ne söylüyorsa tersini yapmakta olduğunu ve ne yapıyorsa tersini söylemekte olduğunu açıkladı. Türk, "Belli ilaç gruplarının reçetelenmesi ve sınırlandırılması hekim bağımsızlığına müdahale edilmektedir. Yapılan işin kalitesine değil sayısına önem verilmektedir. Kasım ayının ilk haftasında 3 günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirmiştik. Umudumuz bakanlığın sesimizi duyması ve yönetmeliği geri çekerek düzenlemesini yapmasaydı. Ne yazık ki bakanlık torba kanunu teklifini TBMM'ye sundu" dedi.
SES Bursa Şube Eş Başkanı Alican Özden, Sorun yumağına dönüşmüş sağlık sistemini, performansa dayalı ödemeyle, bilimsel yaklaşımlardan uzak kanun ve yönetmeliklerle geliştiremezsiniz. Sağlıklı bir toplum için önceden de belirttiğimiz 5 talebimizin hayata geçirilmesi yeterlidir" şeklinde konuştu.
Özden sağlık çalışanlarının taleplerini sıraladı:
"1. Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır.
2. Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.
3. Aile Hekimliği'nde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz. Aile sağlığı merkezlerinde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Aile Hekimleri işveren olmamalıdır. Ebe ve hemşirelerin maaş ve teşvik ödeme kriterleri mesleki sorumluluklarının dışında kriterlerden oluşmakta iken Aile Sağlığı Merkezleri'nde çalışan ebe hemşirelerine ödenecek ücret Aile Hekiminin çalışma kriterleri ile değil kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmelidir. Aile Sağlığı Çalışanlarının Kanun değişikliği gerektiren tavan ücreti katsayısı artırılmalıdır.
4. Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.
5.Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır"
Basın açıklaması ardından Bursa Tabip Odası üyeleri çalgılar eşliğinde şarkılar söylediler.
Bursa Bölge, 2024.12.04 12:40