Bursa'da kadınların itfaiye alanında yükselmesi ve istihdamın güçlenmesi toplumsal cinsiyet eşitliği yolunda önemli bir adım olarak öne çıkıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'na bağlı çalışan kadın itfaiyeciler deneyimlerinden bahsettiler.
HABER: CEREN SÜMBÜL / KAMERA: MAHMUT VURAL
Toplumda kadınlar iş hayatında başarılı olmak ve hayallerine kavuşmak için hep var olan tabuları yıkmak zorunda bırakıldı. Erkek gücüne ihtiyaç var denilen itfaiyecilikte Bursa'da kadınlar, kadının gücünü göstererek her meslekte var olabileceklerini kanıtladılar.
Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'na bağlı çalışan kadın itfaiyeciler deneyimlerinden bahsederek itfaiyeci olmak isteyen genç kızlara tavsiyelerde bulundu.
Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'na bağlı Müdahale Şube Müdürü Hasan Kayaş, kadın kotası konusunda Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in hassas davrandığını ve kadın kotasının devamlı yükselir vaziyette olmasını istediğini aktardı. Kayaş, "Kadın kotamızın Mustafa Bozbey başkanımızın zamanında daha üst seviyeye çıktığını söyleyebilirim. Biz kadın itfaiyeci arkadaşlarımızın ilk başta 120 saatlik eğitimlerini tamamlıyoruz. Sonrasında 240 saatlik eğitimleri var. Eğitimlerini bitirdikten sonra kurtarma araçlarında, yangına müdahale ederken bizlere destek personeli pozisyonunda kullanıyoruz. Bazı arkadaşlarımızı da bürolarda, komuta da istihdam ediyoruz" dedi.
Mesleğe başlama serüveninden bahseden ve 4 aydır Bursa İtfaiyesi'nde görev yapan Ayça Halıcı, 6 Şubat depreminden sonra mesleği yapmaya karar verdiğini dile getirdi. Halıcı, "Öncesinde hemşirelik yapıyordum. STK'larda görev yapıp arama kurtarma yapıyordum ama bu kadar aktif değildim. 6 Şubat depreminde ne kadar aktif rol aldığını, itfaiyenin ne kadar kuvvetli, güçlü, kutsal bir meslek olduğunu anladım ve bu mesleğe gönül verdim" dedi.
"İNSANLARIN BİZLERE KARŞI BAKIŞ AÇILARI DİREKT DEĞİŞİYOR"4 aydır Bursa İtfaiyesi'nde görev yapan ve daha öncesinde fabrika itfaiyesinde görev yapmış olan Mısra Bayram, kurtarma personeli olarak insanların kadın itfaiyecilere olan bakış açıları hakkında konuştu. Bayram, "Bir kedi dahi kurtarırken insanların bizlere karşı bakış açıları direkt değişiyor. Bir kediyi kurtardık diye gelip sarılıyorlar, bizi öpenler oluyor veya trafik kazasında sıkışmış bir vatandaşı kurtarırken bizlere olan tutumları, davranışları değişiyor" şeklinde konuştu.
"SİZ DE ARTIK BİZLERİN PEŞİNDEN GELİN"Bayram, itfaiyeci olmak isteyen genç kızlara tavsiye olarak, "Biz kadınlar olarak önümüze çok geçtiler, bize sürekli kadın itfaiyeci mi olur dediler. Sizlere de bunu derseler kesinlikle bunlara inanmayın. Bizler burada yapabiliyorsak sizler de her türlü yapabilirsiniz. Bizler size yol açtık, burada başladık. Siz de artık bizlerin peşinden gelin, bekleriz" dedi.
Müdahale personeli olarak 4 aydır Bursa İtfaiyesi'nde görev yapan Bahar Uysal, yangınlara giderken giydikleri itfaiye kıyafetlerini göstererek kıyafetlerin ağır olmasından kaynaklı var olan ön yargılara rağmen 8-9 saat sahada bulunabildiklerini açıkladı. Uysal, "Güçlü kadınlar olarak yapabiliyoruz" diye konuştu.
Bursa Bölge, 2024.12.03 13:05