Sosyal yaşamı oldukça etkileyen bir hastalık olan Glokom (göz tansiyonu) yükseldiği durumlarda müdahale edilmezse kalıcı görme kaybına yol açabiliyor. Nev Esentepe Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü Op. Dr. Burçin Kaya Hüseyinoğlu, konu hakkında Bursada Bugün'e açıklamalarda bulunarak önemli konulara değindi.
MAHMUT VURAL / BURSADA BUGÜN
Göz hastalıkları arasında yer alan Glokom (göz tansiyonu), yaşandığı durumlarda vatandaşların da çilesi haline geliyor.
Tedavi edilmediği durumlarda görme kaybına yol açabilen bu hastalık, vatandaşların da internette araştırdığı konular arasında yer alıyor.
Göz tansiyonu hakkında Bursada Bugün'e açıklamalarda bulunan Nev Esentepe Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü Op. Dr. Burçin Kaya Hüseyinoğlu, "Halk arasında karasu hastalığı olarak da bilinen glokom (göz tansiyonu) hastalığı, göz içi basıncın artması sonucu gözün arkasında bulunan optik sinirin zarar görmesi ile ortaya çıkan göz hastalığıdır" dedi.
GÖZ TANSİYONU NASIL ORTAYA ÇIKAR? BELİRTİLERİ NELERDİR?Dr. Hüseyinoğlu, göz tansiyonunun nasıl ortaya çıktığını ve belirtilerini anlattı. Dr. Hüseyinoğlu, " Glokomda göz içerisindeki sıvı basıncı, görme yeteneği için gerekli olan göz sinirine zarar verecek düzeyde yüksektir. Tedavi edilmez ise, kalıcı görme kaybına neden olabilir. Glokomda artmış göz içi basıncı görme bulanıklığı, sabah belirginleşen baş ağrısı, televizyon izlerken göz etrafında ağrı, gece ışıkların etrafında görülen ışıklı halkalar, ani göz tansiyonu yükselmesi krizi ile ortaya çıkan açı kapanması glokomunda görme kaybı, ağrı, bulantı, kusma ve gözde kızarıklığa neden olabilir. Bebeklerde görülen doğuşsal glokomlarda ise gözde büyüme (buftalmus), gözün şeffaf tabakası olan korneada bulanıklık, ışık hassasiyeti, sulanma ve göz kapaklarını kısma belirtileri görülebilir" diye konuştu.
GÖZ TANSİYONU RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?Göz tansiyonunda risk faktörlerini sıralayan Dr. Hüseyinoğlu, "İleri yaş, ailede glokom öyküsü, yüksek miyopi, diyabet, sigara kullanımı, uzun süreli kortizon kullanımı, daha önce geçirilmiş göz cerrahisi olarak sayılabilir" ifadeleri kullandı.
GÖZ TANSİYONU NASIL TEDAVİ EDİLİR?Göz tansiyonunun düşmediği durumlarda yapılacak yöntemleri anlatan Dr. Hüseyinoğlu, "İlaç veya lazer tedavisine rağmen göz tansiyonu düşmüyor ve hastalıkta ilerleme devam ediyorsa; uygulanacak tedavi yöntemi çoğunlukla cerrahi olacaktır" şeklinde konuştu.
"GEÇ KALINMIŞ VE YETERSİZ TEDAVİDEN KAÇINMAK GEREKİR"Son olarak Dr. Hüseyinoğlu, "Erken tanı konulmuş glokom hastası, uzman bir doktor gözetiminde iyi bir tedavi altında, hayat boyu iyi görmesini koruyabilir. Geç kalınmış ve yetersiz tedaviden kaçınmak gerekir" dedi.
Sağlık, 2024.12.30 15:51