Yeni eğitim öğretim döneminde okula başlayacak çocukların en temel problemlerinden biri olan gıdaya erişim sorunu, fiziksel ve bilişsel gelişimlerine büyük zarar veriyor. Konuya dair Nev Esentepe Hastanesi'nden Diyetisyen Çağla Güngör Bursada Bugün'e konuştu. Güngör, "Bu çocukların en temelde ulaşabildikleri karbonhidrat kaynakları oluyor. Ekmek, pilav, makarna grubu gibi ama bunların tüketimi bir yerden sonra kas kaybıyla ilişkilendiriliyor" dedi.
CEREN SÜMBÜL / BURSADA BUGÜN
Türkiye'de son yıllardır var olan ekonomik kriz ve yüksek enflasyon vatandaşların temel gıda ihtiyaçlarına erişmesinde zorluk yaşatıyor. Okul çağındaki çocukların ihtiyacı olan gıdaya ulaşamadığı için fiziksel ve bilişsel performanslarının etkilendiğini belirten Nev Esentepe Hastanesi'nden Diyetisyen Çağla Güngör, bilişsel performansla beslenmenin birbirleriyle ilişkili olduğunu belirtti. Güngör, "Bu çocukların en temelde ulaşabildikleri yiyecek karbonhidrat kaynakları oluyor. Ekmek, pilav, makarna grubu gibi ama bunların tüketimi bir yerden sonra kas kaybıyla ilişkilendiriliyor. Kas kaybı bir çocuğun okul performansı, koşup oynaması, algısına kadar ilişkili bir şey" dedi.
"ÇOCUKLARDA OBEZİTEYE RASTLANILIYOR"
Çocukların protein kaynaklarına yeterli erişim sağlayamadıkları zaman karbonhidrata daha fazla yöneldikleri için obezite problemi yaşadıklarını dile getiren Güngör, "Yetişkinlerde Türkiye, Avrupa'da obezite birincisi bu durum çocuklarda da aynı şekilde geçerli. Protein kaynakları doygunlukla da ilişkili bir yerde. Örnek veriyorum; et grubu, ekmek, salata gibi bir kombinasyon yapıyoruz. Ekmek ve salatının olduğu yerde erken doygunluk hissiyatı olmayacağı için haklı olarak karbonhidrat tüketimi çok fazla olmuş oluyor ve yine obezityle sonuçlanmış oluyor" şeklinde konuştu.
"BALIK TÜKETİMİ ÇOCUK GELİŞİMİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"
Güngör, balık tüketiminin çocukların gelişimi için çok önemli olduğunun altını çizerek, "Buna erişemeyen bir çocuk için omega 3, omega 6 dengesi sağlanamamasından dolayı da hem beyin gelişimi hem göz sağlığı kısmı biraz daha sekteye uğramış durumda. Bu çocuklar zaten dijital ekrana bire bir artık maruz kalıyor. Böylesi bir süreçte bu da atlanmaması gereken bir durum. Sebze ve meyvenin de mevsimine göre beslenilmesi gerektiğini söylüyoruz. Bu tarz beslenme biçimini ailelerin gücü el verdiğince sağlamalılar" dedi.
"YETİŞKİN GRUBU İÇİN KONUŞULAN ŞEYLERİ ÇOCUK İÇİNDE KONUŞUYORUZ"
İlkokul, ortaokul ve lise çağındaki çocukların beslenme biçimine değinen Güngör, spesifik olarak ayrılan bir şeyin olmadığını dile getirdi. Güngör, "Bir çocuğun olması gereken ideal ağırlık, boy, yaşına göre hesaplamalar yapılır. Bu başlık altında çocuğun sevebileceği meyve ve sebzeler, et grubu söylenebilir. Yetişkin grubu için konuşulan şeyleri aslında çocuk içinde konuşuyoruz bu süreçte" diye belirtti.
Bursa Bölge, 2024.09.05 13:57