Güney Kıbrıs'ta banka çalışanları iki saatlik grevle yetinmedi, hükümete öfkelerini bir de parlamento önünde düzenledikleri protestoyla gösterdi. Seslerini duyurmaya çalıştıkları yetkililer ise eylemi pencereden seyretti.
Hükümetin, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) alacağı mali yardım özellikle Laiki Bankası çalışanlarını vurdu. Anlaşma gereği 100 bin Euro'nun üzerinde birikimi bulunanlar vergi ödemekle kalmayacak bankanın kapatılacak olması nedeniyle işlerinden olacaklar.
Laiki Bankası'nda 27 sene boyunca çalışan Marios Koullouros birikimlerinin ellerinden alınacak olmasını acımasızca buluyor.
Halkın öfkesi sadece mevduat vergisine değil. Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades'in yakınına ait bir şirketin ülke dışına para kaçırdığı iddiaları da ülkede tansiyonu yükseltti.
Diğer yandan Eurogrup Başkanı Jeroen Dijsselbloem Güney Kıbrıs modelinin Euro Bölgesi için örnek teşkil etmesi gerektiğini söyleyerek iflasın eşiğindeki diğer ülkeleri tedirgin etmişti.
Avrupa Bankası Başkanı Mario Draghi, Dijsselbloem'un aksine ''Güney Kıbrıs bir şablon değildir, Güney Kıbrıs Euro politikasında bir dönüm noktası değildir'' sözleriyle mali krizdeki diğer Avrupa ülkeleri için benzer uygulamanın söz konusu olmadığını çok net bir dille ifade etti.
Kaynak: BURSADA BUGÜN
Ekonomi, 2013.04.05 16:03