En büyük tropikal buzul tepesi olarak bilinen Quelccaya buz tepesi 6000 yılın en düşük seviyesine indi. Uzmanlar küresel ısınma dolayısıyla son 25 yılda çok fazla erime olduğunu belirtti.
Peru'nun Ant Dağları'nın zirvesindeki buzul 6000 yılın en düşük seviyesine geldi. ABD'deki Ohio State Üniversitesi'nden uzmanlar Quelccaya buz şapkasının çekilmesinden dolayı bitkilerin çıktığını belirtti.
Araştırmayı yürüten Lonnie G. Thompson'a göre ekibi Quelccaya buz tepesinde geçen on yıllarda zaman zaman çalışma yürüttü. Araştırmalarındaki bulgular ise onlie olarak yayınlandı. Lonnie Thompson "Bölgedeki bitkiler bize son 25 yılda erimenin 65 kat daha fazla olduğunu gösteriyor. Bu da 6000 yıldan önce oluşmuş buzulun tehlikede olduğunu gösteriyor" dedi.
Lonnie Thompson ve ekibi 1983'ten beri Quelccaya'da çalışıyor ve buzulun merkezinden örnekler alarak küresel ısınmanın aldığı boyutu ölçüyor. Amerikalı uzman "Quelccaya buzul tepesi ben 1970'lerin ortasında üniversiteden mezun olmamdan beri yüzeyinin yüzde 25'ini kaybetti" dedi.
Uzmanlar 'Rosetta Stone' adı verilen Quelccaya'nın buz çekirdeğinin tropik bölgelerde küresel ısınmanın rekor düzede olduğunu gösterdiğine inanıyor.
Quelccaya dünyanın en büyük tropik buz katmanı. Yıllarca hava sıcaklıklarının artmasından kaynaklanan erimenin sonucunda birçok çıplak alan ortaya çıktı. Uzmanlar radyoaktif karbon formunu kullanarak buradaki yıllara göre erimeyi tespit etti. Uzmanlar aynı yöntemle Ant Dağları'nın yaşını da hesaplıyor.
Kaynak: BURSADA BUGÜN
Dünya, 2013.04.05 16:43