Bursa'nın coğrafi işaretli ürünü turşunun üretim merkezi olan Orhangazi'ye bağlı Gedelek Mahallesi'nde yaklaşan kış ile birlikte artan talebi karşılamak adına fabrikalarda yoğun mesai sürüyor.
FATİH MISIR / BURSADA BUGÜN
Kış sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunan ve başta grip olmak üzere bir çok hastalığa iyi gelmesi ile doğal antibiyotik olarak nitelendirilen turşunun Bursa'daki üretim merkezi Gedelek Mahallesi'nde bulunan yaklaşık 80 işletmede üretilen turşular Türkiye'deki ihtiyacı karşılaması ile birlikte, başta arap ülkeleri olmak üzere dünyada 100 ülkeye ihraç ediliyor.
Coğrafi işarete sahip olan Gedelek turşusunun lezzetinden dolayı en çok tercih edilen turşu olmasını, mahallenin içinden çıkan pınarbaşı suyuna bağlayan üreticiler yaklaşık 80 yılı aşkındır Mahallenin en büyük geçim kaynağı olan turşuya talebin her yıl daha da arttığını söylüyor.
Gedelek Mahallesi'nde yılda yaklaşık 50 bin ton civarında turşu üretimi yapılırken, Bunun yüzde 50'si iç pazara, yüzde 30'u sanayi denilen fast food firmalarına ve restoranlara, yüzde 20'si de ihracata gidiyor.
Yaz aylarında toplanan sebzelerin depolanması ile başlayan süreç, Ekim ayından başlayıp kışın sonuna kadar yoğun bir şekilde devam ederken, gelişmiş makinalar sayesinde temizliği ve ayrıştırılması yapılan ürünler çeşitli işlemlerin ardından turşuya dönüşüyor, ardından ise paketlenmesi ile birlikte perakende satış için kamyonlara yüklenerek sipariş alınan bölgelere yollanıyor.
Gedelek Mahallesinde turşu üretimi yapan üreticiler turşularının çok talep görmesinin mahallenin suyundan ve halkının ustalığından kaynaklandığını söylüyor.
Özellikle pandemi döneminde yoğun ilgi gören turşunun birçok hastalığa iyi geldiği bildirilirken, halk arasında tüketilen turşunun vücutta antibiyotik etkisi yarattığı söyleniyor.
Bursa Bölge, 2024.11.04 15:59