Bursa Büyükşehir Belediyesi, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Türkiye Ofisi ve TESEV ortaklığıyla Mor Haritam uygulamasının tanıtım toplantısı düzenledi.
MAHMUT VURAL / BURSADA BUGÜN
Bursa'daki kadınlar için daha eşit ve daha güvenli hale getirmeye yardımcı olacak Mor Haritam uygulaması Bursa'da hayata geçiyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Türkiye Ofisi ve TESEV ortaklığıyla hayata geçirilen Mor Haritam Uygulamasının tanıtım toplantısı Merinos'ta gerçekleştirildi.
Yapılan toplantıya Gerçekleşen toplantıya İsveç Ankara Büyükelçisi Malena Mard, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, TESEV Yönetim Kurulu Başkanı Necla Zarakol, Un Women Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Daire Başkanı Pınar Işıkyıldız katıldı.
Gerçekleşen toplantı da konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in konuşmasından satır başları şöyle:
Kadına yönelik şiddete karşı kararlı duruşumuzu bir kez daha ifade etmekle kalmıyor, aynı zamanda eşitlik ve adalet temelinde bir geleceği inşa etmek için önemli bir adım atıyoruz. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak, kadınların daha güçlü olduğu, haklarına sahip çıktığı ve yaşamın her alanında liderlik ettiği bir kent hedefliyoruz. İşte bugün bu kapsamda Mor Haritam projesini hayata geçiriyoruz. Mor Haritam, web tabanlı bir internet adresi ve bilgi havuzu olarak bizler için de bir yol haritası oluşturuyor.
"SOSYAL ALANLARDA FAYDALANABİLECEKLERİ YERLERE KOLAYCA ULAŞABİLECEKLER"Mor Haritam ile kentimizin tüm bölgelerini detaylı bir şekilde haritalandırarak, kadın dayanışma merkezlerinden sosyal hizmet noktalarına, şiddet önleme ve izleme merkezlerine kadar hangi alanlarda hangi ihtiyaçlar olduğunu somut verilerle ortaya koyduk. Kadınlar bu harita sayesinde; şiddete karşı destek alabilecekleri merkezlere, danışma ve psikolojik destek bilgilerine, sağlık, kültür, eğitim ve sosyal alanlarda faydalanabilecekleri yerlere kolayca ulaşabilecekler.
"DAHA KAPSAYICI BİR DESTEK AĞI OLUŞTURACAĞIZ"Veri temelli bu çalışma, aynı zamanda hayat şartlarının zor olduğu ve güvenli alanların yetersiz kaldığı bölgeleri de tespit etmemizi sağlıyor. Ayrıca bu veriler sayesinde, kaynaklarımızı daha etkili kullanma fırsatı bulacağız. Hizmetlerimizi doğru noktalara taşıyarak vatandaşlarımız için daha kapsayıcı bir destek ağı oluşturacağız. Belediyemizin tüm birimleri de, Mor Haritam'ın sunduğu verileri değerlendirerek toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarımıza entegre olacak.
"GELECEĞE OLAN SORUMLULUKLARIMIZDAN BİRİDİR"
Hedefimiz, kentimizde yaşayan her kadının kendini güvende ve değerli hissedeceği bir ortam yaratmak; fırsat eşitliği sunmak ve kadınların hayatın her alanında aktif bir şekilde yer almasını sağlamak.
Bu proje yalnızca yerel değil, uluslararası desteklerle şekillendi. Çünkü toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları, sınırları aşan, evrensel bir mücadeledir. Bursa'mızı bu evrensel mücadelenin bir parçası yapmak, geleceğe olan sorumluluklarımızdan biridir.
Kadına yönelik şiddet, toplumsal bir meseledir. Şiddetin her türlüsü, insanlığın yaşam hakkına, özgürlüğüne ve onuruna yapılan saldırıdır. Kadınların güvenle, eşitlikle ve özgürce yaşayamadığı bir toplumda adaletten, medeniyetten ve huzurdan söz edilemez. Bu yüzden biz, aynı zamanda eşitliğin sağlandığı bir düzen için de mücadele ediyoruz.
"BURSA'MIZI ÖZGÜR KADINLARLA, EŞİTLİK VE DAYANIŞMAYLA HEP BİRLİKTE YARINLARA TAŞIYACAĞIZ"Kadınların daha güçlü olması demek, Bursa'mızın ve ülkemizin daha güçlü olması demektir. Dayanışma varsa umut da vardır. Ve bizler o umudun sesi olmak için çalışıyoruz. Bu anlamlı projede emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma, bu yolda bizimle yürüyen tüm paydaşlarımıza ve burada bizimle olan herkese teşekkür ediyorum. Bursa'mızı özgür kadınlarla, eşitlik ve dayanışmayla hep birlikte yarınlara taşıyacağız.
TESEV Yönetim Kurulu Başkanı Necla Zarakol Mor haritam uygulaması için 2021 yılında beri çalıştıklarını söyledi. Zarakol, proje içinde bulunmaktan gurur duyduklarını ifade etti. Ayrıca Zarakol, projenin Ankara, İstanbul, Eskişehir ve Adana'da da hayata geçtiğini hatırlattı.
Son olarak Zarakol, "Mor haritam hayata geçtikten sonra kadınlar için kadın dostu bir proje olarak hazır. Aynı zamanda büyükşehir belediyelerine de çok büyük bir avantaj sağlayacak. Kadınları dinleme, onların ihtiyaçlarına göre plan yapma, onların ihtiyaçlarını karşılamak için çalışma gibi fırsalar ile yerel yöneticilerin de işlerini kolaylaştırıyor" şeklinde konuştu.
Un Women Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova hayatın her alanında kadınlar ile erkeklerin eşit olması gerektiğini söyledi. Eşitsizliğin hala hayatlarında olduğunu söyleyen Varbanova, kadına karşı şiddetin herkesin sorumluluğunu olduğunu söyledi. Varbanova 2024 yılında her 3 kadından bir kadının şiddete maruz kaldığını söylerken her 10 dakikada 1 kadının öldürüldüğünü ifade etti. Varbanova, Türkiye'de kadına şiddetin oldukça fazla olduğunun altını çizdi.
İsveç Ankara Büyükelçisi Malena Mard, konuşmalarına Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'e teşekkür ederek başladı. Mard toplumsal eşitliği ileri taşımak için bir arada olduklarını söyledi. İsveç'te kadın ile erkeklerin eşit olabilmesi için çok fazla yatırım yaptıklarının altını çizdi. Mard, "Bursa'yı yeniden ziyaret edeceğim ve uygulamayı Bursa'dan öğrenip ülkeme götüreceğim. Çok önemli bir süreçte iken Mor Haritam'ı hayata geçiriyoruz. Dünya genelinde en fazla hakları ihlal edilen kadınlardır" dedi.
"UYGULAMAYI BURSA'DA ÖĞRENİP ÜLKEME GÖTÜRECEĞİM"İsveç Ankara Büyükelçisi Malena Mard, konuşmalarına Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'e teşekkür ederek başladı. Mard toplumsal eşitliği ileri taşımak için bir arada olduklarını söyledi. İsveç'te kadın ile erkeklerin eşit olabilmesi için çok fazla yatırım yaptıklarının altını çizdi. Mard, "Bursa'yı yeniden ziyaret edeceğim ve uygulamayı Bursa'dan öğrenip ülkeme götüreceğim. Çok önemli bir süreçte iken Mor Haritam'ı hayata geçiriyoruz. Dünya genelinde en fazla hakları ihlal edilen kadınlardır" dedi.
Bursa Bölge, 2024.11.26 14:18