Osmangazi Belediyesi, Bursa UNESCO Derneği, Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BAL-GÖÇ) Lozan Mübadilleri Vakfı, Bursa Lozan Mubadilleri Kültür ve Dayanışma Derneği iş birliğinde Mübadele ve Mübadillerin Kültürel Mirası Paneli gerçekleştirildi.
MAHMUT VURAL / BURSADA BUGÜN
Osmangazi Belediyesi, Bursa UNESCO Derneği, BAL-GÖÇ Lozan Mübadilleri Vakfı, Bursa Lozan Mubadilleri Kültür ve Dayanışma Derneği iş birliğinde Mübadele ve Mübadillerin Kültürel Mirası Paneli Osmangazi Gösteri Merkezi'nde düzenledi.
Osmangazi Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen panele Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Baran Güneş, Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Tolga Kornoşor, Bursa UNESCO Derneği Başkanı İlker Özaslan, BAL-GÖÇ Genel Başkanı Emin Balkan, CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Tolga Kornoşor panelin kendisi için ayrı bir yere sahip olduğunu dile getirdi. Kornoşor, mübade döneminde sadece Türklerin değil Yunanistan'a göç etmek zorunda kalan vatandaşların da olduğunu hatırlattı.
BALGÖÇ Genel Başkanı Emin Balkan, mübadillerin Türkiye ve Yunanistan arasında süregelen kültürel bağlarına dikkat çektiği konuşmasında, göç sürecinin iki toplum üzerindeki etkilerini vurguladı. Balkan, özellikle mübadillerin hala sıkı bir gönül bağı kurduğunu belirterek, "Yunanistan'daki bir bilim insanı, Türkiye'den giden mübadil bir ailenin çocuğu olarak bize kendimizi yakın hissettiriyor. Uzun yıllar geçmesine rağmen, oradaki mübadiller hâlâ farklı bir gözle görülüyor" şeklinde konuştu.
Ayrıca Balkan, mübadillerin yalnızca kültürel bağları değil, aynı zamanda Türkiye'nin sosyo-ekonomik kalkınmasına olan katkılarını da hatırlattı. Anadolu'nun Türkleştirilmesi sürecinde tarım, ticaret ve ekonomik gelişim açısından mübadillerin önemli roller üstlendiğini ifade eden Balkan, bu katkıların Türkiye'nin bugünkü kimliğini şekillendirdiğini belirtti.
"TARİH BOYUNCA HEM KÜLTÜREL HEM DE İNSANİ İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRMİŞTİR"Türkiye'den Yunanistan'a giden Türk kökenli mübadillerin hâlâ anadillerine ve kültürlerine sahip çıktığını söyleyen Balkan, bu durumun iki toplum arasında bir köprü görevi gördüğünü belirtti. Balkan, konuşmasında, "Balkanlar ve Anadolu arasında kurulan gönül bağları, tarih boyunca hem kültürel hem de insani ilişkileri güçlendirmiştir" dedi.
MÜBADELENİN KÜLTÜREL ETKİSİ KONUSUNDA ÇALIŞMALAR YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ"Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Baran Güneş, önemli bir meseleden bahsedildiğini söyledi. Güneş, Ben özellikle bir Mudanyalı olarak, Mudanya'da bunun hislerini çok güzel bir şekilde bunu tespit edebiliyoruz. Yaşadığımız sokaklarda görüyoruz ve önümüzdeki dönemde de Mudanya'da bu konuda mübadelenin kültürel mirası, mübadelenin kültürel etkisi konusunda çalışmalar yapmaya devam edeceğiz" dedi
Güneş, müjdeyi şu sözlerle duyurdu:
"Belki bir müjde olarak, belki bir haber olarak vermek isterim. Mudanya'da bir mübadele evini, bir mübadele müzesini de hayata geçirmek için çalışmalara başladık" şeklinde konuştu.
CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, "Ben de. sizler gibi suyun ötesinden Bulgaristan'da doğmuş, bir yaşında Bursa'ya göç eden bir milletvekilimiz ve bir hemşerinizim. Tabii göç ve mübadele, zorunlu göç, aslında yüz yıllık yüreklerde bitmeyen bir sızı. Şimdi bakıyoruz hepimiz aslında o yüzlerce yıllık geçmişimizi, yüzlerce yıllık sahip olduğumuz kültürü, mirası iki avuca sığdırarak ne şartlarda ve ne acılarda geldiğimizi aslında resimden çok güzel anlatıyor" dedi
Bursa Bölge, 2024.11.23 14:22