Yeşim Mutlu
kosucu_yesim@hotmail.com
10 çocuk mu?
08 Mayıs 2026 Cuma, 15:10
Baktığınızda söylemesi bile zor olan bu fikrin, "teşvik" adı altında kampanyaya dönüştürülmesi gerçekten akıl alır gibi değil. 10 çocuk yapan aileye araç verileceğine dair bir haber gördüm ve açıkçası bunu kabul etmekte zorlanıyorum. İnsanların hayatları ve çocuk sahibi olma gibi ciddi bir konu üzerinden bu şekilde kampanya yapılması bana oldukça yanlış geliyor.
Hayat şartları bu kadar zorken, ekonomik koşullar ortadayken ve güven sorunları her geçen gün artarken bırakın 10 çocuğu, bugün 1 çocuğun bakımını ve geleceğini güvence altına almak bile oldukça zor. Nüfus artışı elbette önemli bir konu olabilir; ancak bu kadar yüzeysel ve düşünülmeden hazırlanmış teşviklerle ele alınmamalı.
Bir çocuğun hayatının garantisi bir araca bağlanmamalı. Kampanya yapılacaksa, sadece araç vermek yerine doğacak çocukların belli bir yaşa kadar eğitim, sağlık ve temel ihtiyaçlarının güvence altına alınması çok daha anlamlı olurdu. Eğer gerçekten teşvik amaçlanıyorsa, çocukların gelişimi ve geleceği için uzun vadeli destekler sunulmalı.
Ülkemizde her gün güvenlik, ekonomi ve yaşam standartlarıyla ilgili pek çok sorun gündemdeyken böyle bir kampanyayı anlamakta zorlanıyorum. Anne ve baba açısından işin yükü ise ayrı bir konu. Daha bir çocuk dünyaya gelmeden başlayan masraflar, doğumdan eğitime kadar yıllarca devam ediyor.
Bu durumda 10 çocuğu olan bir ailenin tüm bakım, eğitim ve yaşam giderlerini nasıl karşılayacağı düşünülüyor mu? Anne ve babaya yalnızca araba vermek yerine, daha kapsamlı maddi destek ve sosyal yardım sağlanması çok daha gerçekçi olurdu.
Avrupa örnek gösteriliyorsa, oradaki aile teşvik sistemlerine de bakmak gerekir. Ancak unutulmamalıdır ki bu destekler yalnızca sembolik hediyelerden ibaret değil; eğitimden sağlığa, bakım desteğinden sosyal yardımlara kadar geniş bir güvence sistemi sunuluyor.
10 çocuk gibi büyük bir sorumluluğu teşvik etmeden önce, tek bir çocuğun doğumundan üniversite mezuniyetine kadar geçen süreçte oluşan maliyetleri göz önünde bulundurmak yeterli olacaktır.
"Hayat zaten yeterince karmaşıkken, bu haber konuyu daha da karmaşık hale getirdi. Çok ses getiren bu haber beni de etkiledi. Umarım yapılan bu kampanya gerçekten yerinde ve kapsamlı şekilde değerlendirilerek revize edilir; gelecek nesiller için daha uygun bir hâle getirilir."
Yazarın Diğer Yazıları
İşçisin sen, işçi kal
01 Mayıs 2026 Cuma, 16:33
Çocuk bayramlarının tadı kalmadı
24 Nisan 2026 Cuma, 13:21
Okullar güvenli değil mi?
17 Nisan 2026 Cuma, 18:21
Tüketimin sessiz yüzü
08 Nisan 2026 Çarşamba, 09:35
Küçük bir an
07 Nisan 2026 Salı, 12:42
Site aidatlarında neler oluyor?