Pınar Yeniyiğit
iletisim@bursadabugun.com

İşte Çataltepe'nin devriyle ilgili akılalmaz soru işaretleri ve daha fazlası...

08 Kasım 2022 Salı, 13:35

Malumunuz derin ve de çatallı mevzu; Bursa esnafının sayısız sebepten ötürü bir türlü hayat bulamayan sorunlar yumağı hüsran projesi, Çataltepe Sanayi Sitesi mevcut konjonktürde kentin çözüm bekleyen en öncelikli gündem maddesi...

Dile kolay tamı tamına 13 yıl Değerli Okur;

Aradan geçen bu 13 yılda, daha en başından mega projede 'Ben de varım' diyen Esnaf, sanayi sitesinin yaşama geçebilmesi için çalmadık kapı, aşındırmadık makam bırakmadı.

Nihayetinde de sorunlar yumağı devasa projenin yeniden TOKİ eliyle inşa edilebilmesi  için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un Hanlar Bölgesi odaklı Bursa ziyaretindeki temasları çerçevesinde  çok büyük bir ümit ışığı doğdu.

Şimdi birkaç cümleyle geçmişe dönelim ve konuyu çok da dağıtmadan  aynen yazımın başlığında aktardığım üzere Çataltepe'nin devriyle alakalı o soru işaretlerinin neler  olduğuna  geçelim...

Hatırlanacağı üzere;   

Türkiye'nin 'En büyük, örnek ve de devasa esnaf sanayi sitesi Bursa'da olacak' mottosuyla yola çıkılan ve fakat bundan dört yıl önce TOKİ'nin projeden el çekmesinin ardından kurulan kooperatif ile birlikte (BESKOOP) bir arpa boyu dahi ilerleme kaydedilemeyen Çataltepe için tarihler 2019'in Şubat ayını gösterdiğinde  zamanın Esnaf Birlik Başkanı Arif Tak Başkent Ankara'nın yolunu tutar ve TOKİ Başkanlığının kapısını çalar...

Eski Başkan Tak'ın o görüşme ile ilgili Ağustos 2021'de 5N1K Başkan'da şahsıma anlattıkları aynen şöyle;

Dönemin TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan'la görüşmemizde kendisi hiç ummadığım bir şekilde sohbete şu cümle ile başladı .

-Sıkıntılar var Başkan inan memura verecek para yok. Bu işi yapamayacağız, isterseniz bu arsayı bana verin.

İşte tam da o anda Arif Tak'a hemen sordum;

-TOKİ Başkanı Çataltepe arazisini sizden şahsi iş için mi istedi?

-Eee Tabii diye yanıt verdi Arif Tak ve şöyle devam etti;

-Ne yapacaksınız bu arsayı dedim TOKİ Başkanına,

-Biz Çataltepe için TOKİ'ye 125 milyon TL para ödemiştik 300 milyon TL vereyim size bu arsayı bana verin dedi.

-Biz projeye dahil olan kişilere ne diyeceğiz, Bursa'nın hali ne olacak diye sordum kendisine...

-Onlara da dükkan yapıp veririz cevabını verdi TOKİ Başkanı... 

-Ardından hemen sordum TOKİ Başkanına dedi Arif Tak

-Nasıl olacak Başkan siz peşin para isteyeceksiniz ...Bizim işletmeler küçük orta ölçekli nasıl ödeyecekler? (Bu arada TOKİ çok daha pahalıya yapıyor işi diye de hatırlatıyor Arif Tak)

O an işte bu diyalog üzerine düşündüm ve dedim ki;

-Siz bu arsayı bize iade edin biz kendi gücümüzle yaparız. Toki Başkanı böyle bir afalladı gibi ve şöyle bir düşündü. Ardından da yeni bir teklifte bulunarak şunu söyledi;

-Peki o zaman bir mahsuplaşma yapalım ve siz projeyi alıp bir kooperatif kurun.

Bu görüşmenin tarihi Arif Tak'ın ifadelerine göre TOKİ ile yapılan mahsuplaşma protokolünden hemen on beş gün öncesi. Yani 2019 yılının Şubat ayının sonu veyahut ortaları...

TOKİ ile gerçekleşen protokol ise 21.03.2019'da tarafların karşılıklı imzalarıyla resmileştiriliyor.

Bu protokolün ne zaman yapıldığını yazın bir kenara değerli okur...

Şimdi gelelim Çataltepe Sanayi Sitesi işini devralan BESKOOP adlı kooperatifin kuruluş tarihine;

Çok ilginç ve de şaşırtıcı bir biçimde ise BESKOOP'un yaşama geçiriliş tarihi ile alakalı tüm kayıtlar başta ticaret sicil kayıtları olmak üzere 18.10.2018 tarihini ve başka bir zaman dilimi olarak da BESOB yönetim kurulu kayıtlarına göre 26.09.2018 tarihini göstermekte!

-Yazının buraya kadar olan kısmından net anlaşılacağı üzere Değerli Okur;  Arif Tak'ın anlattığı gibi devir protokol tarihinden yalnızca on beş gün önce  zamanın TOKİ Başkanı ile görüştü ise BESOB Başkanı ve orada kooperatif kurma fikri ortaya çıktıysa BESKOOP 2018 yılının Kasım ayında yani bu görüşmeden tam dört ay önce nasıl, niçin ve hangi amaçla kuruldu ?

-Ya da Arif Tak kooperatif fikrinin ortaya çıktığı o mühim görüşmenin neden TOKİ ile devir protokolünden sadece on beş gün önce gerçekleştiğini neden ve neye dayanarak söylüyor ?

-Eğer Tak'ın ifade ettiği gibi BESKOOP fikri 2019'un Şubat ayında o malum görüşmede ortaya çıktıysa resmi kayıtlara  kooperatifin kuruluş tarihi olarak Ticaret Sicile işlenen 18.10.2018 tarihi neyin nesidir?

Ve yahut Arif Tak ve yönetim kurulu TOKİ'nin Çataltepe işinden bir şekilde çekileceğini aylar öncesinden mi hissetti ki de bu kooperatifi mahsuplaşma protokolünden tam dört ay önce kurma gereği duydu?

Yazının tam da bu noktasında Çataltepe ile ilgili alınan bütün bu hayati  kararlarda hiçbir şekilde proje  için para ödeyen 3 bine yakın esnafa danışılıp bilgi verilmediğinin yani genel kurul gerçekleştirme gereği bile duyulmadığının altını çizelim.    

Ki o tarihlerde Çataltepe için esnaftan en azından 75 trilyon gibi bir rakam toplanmıştı ve projenin alt yapısının yüzde 80'lik bir kısmı da bu meblağ ile ödenmişti.

BESKOOP'u kurulmasıyla  tam 3 bin esnafın akıbeti sadece yedi kişinin kurduğu ve sermayesi sadece 7 bin tl olan tüzel kişilikli bir yapıya neden mahkum edildi? 

Bilindiği gibi yakın geçmişte tüm bu gelişmelerin vuku bulduğu sırada şimdinin BESOB Başkanı Fahrettin Bilgit Eski Başkan Arif Tak'ın Yönetim Kurulu Üyesi idi.

Yani Çataltepe Projesi'ne dair yaşananları bire bir takip etti ve alınan kararlardan her aşamada bilgi sahibi oldu.

Ve tarihler 15 Mayıs 2022'yi gösterdiğinde ise Fahrettin Bilgit yılların BESOB Başkanı Arif Tak'a karşı büyük bir zaferle yeni Başkan olarak seçiliyor ve işte o gün gerçekleşen genel kurula ilişkin yayınlanan zaptta bakın yine çok şaşırtıcı bir şekilde Çataltepe ile ilgili nasıl bir ibareye yer verilme gereği duyuluyor ?

"19. madde; Birliğimiz aracılığı ile TOKİ tarafından yapımına başlanan BESOB Sanayi Sitesi ile ilgili alınan 26.09.2018 tarih ve 8 sayılı kooperatif kurulmasını içeren yönetim kurulu kararı ile yine 02. 04.2019 tarih ve 19 sayılı TOKİ 7. Nolu ek mahsuplaşma protokolünü içeren yönetim kurulu kararının onaylanmasına....... "    

Velhasıl bu madde çerçevesinde TOKİ ile, 3 bin esnafa danışılmayıp  hiçbir şekilde haber verilmeden, bilgilendirilmeden ve de genel kurul yapılmasına ihtiyaç duyulmadan  sadece yönetim kurulu kararı alarak yapılan mahsuplaşma protokolü, neden aradan tam 3 yılı aşkın bir süre geçtikten sonra gerçekleşen genel kurulda gündem olup neden zapta geçiyor ?

Yoksa Çataltepe'nin devri için  BESOB'un bir olağanüstü genel kurulla esnafa danışması mı gerekiyordu ?

Peki bu devir gerçekleştikten tam 3 yıl sonra geçmişe dönük böylesine mühim bir kararın genel kurul gündemine getirilmesi ve esnafa danışılmış gibi bir tablo oluşturulmaya çalışılması ne derece doğrudur?

Umarım Sizler Çataltepe'ye ilişkin bu yazıda sıraladığım bütün soru işaretlerine ilişkin olası yanıtları düşüne dururken Değerli Okur; BESOB'un eski ve yeni Başkanları Arif Tak ve Fahrettin Bilgit de bu sualleri dikkate alırlar ve yine bu köşede yayınlanmak üzere cevaplarını gönderip esnafın yüreğine bir nebze de olsa su serpebilirler....

Yani yazıya değin kalın sağlıcakla...  

  

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları

Çataltepe'de 'Tak' diye ortaya çıkan skandal! İşte detaylar...
17 Aralık 2024 Salı, 12:32

Acep nedendir O beyhude çabalar? Yanıtı bu yazıda...
07 Aralık 2024 Cumartesi, 19:04

Dikkat: Bu yazı yüksek düzeyde empati gerektirmektedir!
05 Aralık 2024 Perşembe, 09:41

O başkanın 'Aklına Sağlık!'
29 Kasım 2024 Cuma, 19:11

Dişil enerjiyle zinhar Nirvana'ya ulaşılmaz... Nedenlerini bizzat anlattım!
25 Kasım 2024 Pazartesi, 12:43

Bir zahmet her isteyen öğretmen olamasın...
24 Kasım 2024 Pazar, 15:35

Anahtar Parti'ye dair her şey bu yazıda
19 Kasım 2024 Salı, 13:39

Öfkeyle kalkıp zararla oturmayın!
13 Kasım 2024 Çarşamba, 21:08

Flaş...Flaş...Flaş! Çataltepe düğümü çözülüyor! Ayrıntılar sadece bu yazıda...
08 Kasım 2024 Cuma, 23:11

Sizce başkan şimdi 'iyi' mi yoksa 'kötü' mü yaptı?
08 Kasım 2024 Cuma, 18:10

Tüm Yazılar