Nilüfer Yolum
nyolum@gmail.com
18 Ocak Oğlak Yeniayı: Sükûtla gelen ciddiyet
17 Ocak 2026 Cumartesi, 23:54
Bazı yeniaylar vardır; insanı heyecanlandırır, umutlandırır, içini kıpır kıpır yapar.
18 Ocak'taki Yeniay öyle değil.
Bu yeniay, gökyüzünün süslemeden konuştuğu bir eşik gibi. Ne vaat etti, ne abarttı.
Sadece şunu gösteriyor: Hayatın gerçekleriyle yeniden temas zamanı.
Oğlak burcunda gerçekleşen yeniaylar; duyguların taşmasıyla değil, düzenin kurulmasıyla ilgilidir. Oğlak, isterim değil yaparım der. Bir gün değil bugün der. Niyet değil plan der.
Bu yüzden bu yeniayın ana cümlesi şu...
Dağınık olanı toparla. Gereksizi ayıkla. Sürdürülebilir olanı kur.
Bu Yeniayın Teması: Güç Gösterisi Değil, Güç Yönetimi
Oğlak vurgusu, bireysel hayatta da kolektif hayatta da şunu büyütür:
sınırlar
sorumluluk
otorite
düzen
hedef ve strateji
uzun vadeli yapı kurma
Mars-Merkür etkisi belirgin olduğunda (özellikle Oğlak temalarında) yeniay konuşma dan çok karar üretir. Zihin hızlanır ama bu hız heyecan değil; soğuk bir netliktir. Bu netlik bazen iyi gelir, bazen de sert gelir. Çünkü insanın yüzleşmek istemediği şeyleri açık eder:
Bu ilişki nereye gidiyor?
Bu iş nereye varacak?
Ben hangi yükleri gereksiz yere taşıyorum?
Benim disiplinim var mı, yok mu?
İşte bu yeniay bu soruları romantikleştirmeden sorar.
Dünya Havası: Sıcak Çatışma Değil, Sertleşen Pozisyonlar
Bu yeniayın kolektif izdüşümü de benzer:
Yüksek sesli krizlerden çok stratejik restleşmeler, anlık patlama dan çok uzun vadeli pozisyon alma.
Bu dönemler:
sınır ve güvenlik başlıklarını
enerji ve ekonomi bağlantılarını
devletlerin duruş unu
yaptırım-ambargo-ticaret dili gibi sertleşmeleri
öne çıkarır.
Türkiye açısından baktığımda; bu yeniay aceleci çıkışlar dan çok dengeyi koruyarak yerini sağlamlaştırma teması taşıyor. Yani en belirgin hissiyat: sakin ama dikkatli.
Bütün bunlar bir okuma elbette; zamanın ve olayların gerçek hükmünü koyan biz değiliz.
En doğrusunu Âlemlerin Rabbi bilir.
Bu yeniay kimseye masal anlatmıyor; ama kimseyi de yalnız bırakmıyor. Her burca hayat dersi gibi değil, hayat planı gibi konuşuyor.
Koç ve yükselen Koç
Sen hızınla güçlüsün, biliyorum. Ama bu yeniay sana 'hız' değil itibar ve konum getiriyor. Hemen koşma; önce hedefin ne, oraya varınca ne olacak, onu gör. Kariyer, sorumluluk, statü alanında ciddi bir eşiktesin. Bir şeye 'evet' dediğinde altını doldur; bir şeye 'hayır' dediğinde de arkasında dur.
Tavsiye:
Patronlarla/otoriteyle gereksiz sürtüşme
Hedeflerini 3 maddeye indir, takvim koy
Güç savaşına değil güç inşasına odaklan
Boğa ve yükselen Boğa
Sen güven arıyorsun. Bu yeniay sana güveni 'aynı yerde kalmak'la değil, doğru temeli güçlendirmekle hatırlatıyor. İnançlar, eğitim, uzak hedefler, hukuki işler ya da vizyon alanında bir sıkışma varsa, bu yeniay oraya 'ya güncelle ya bırak' diyor.
Tavsiye:
Eski fikirlerde inat etme; yenisini test et
Yol, eğitim, plan: hepsini somutlaştır
Büyük konuşma yerine küçük adım at
İkizler ve yükselen İkizler
Senin zekân hızlı; ama bu yeniay sana şunu söylüyor: 'Hızlı düşünmek başka, güvenli karar başka.' Ortak para, borç, alacak, nafaka, miras, kredi gibi konular; ya da duygusal olarak 'tamam mı devam mı' dediğin bağlar gündeme gelebilir. Burada söz değil, sınır iyileştirir.
Tavsiye:
Parasal riskleri azalt
Her şeyi anlatma; her şeyi bilmek de zorunda değilsin
Güvenmediğin alana yatırım yapma (para/duygu)
Yengeç ve yükselen Yengeç
Bu yeniay tam karşına oturuyor gibi. İlişkilerde 'duygu' değil, sorumluluk konuşuluyor. Karşı taraf mesafeli görünebilir; bunu hemen sevgisizlik sanma. Bu dönem 'ilişkiyi taşımak' değil, 'ilişkinin taşıyıp taşımadığı' ölçülür.
Tavsiye:
Alınganlıkla karar alma
Net sor, net cevap iste
'Söz' değil 'eylem' görmeye bak
Aslan ve yükselen Aslan
Sen sahnede parlıyorsun ama bu yeniay sana 'günlük hayatın sahnesi'ni hatırlatıyor: düzen, sağlık, iş akışı, beden. Burası toparlanınca hayat toparlanır. Burası dağılırsa moral bozulur. Senin gücün burada: disiplin kurmak.
Tavsiye:
Uyku, beslenme, rutin: küçük ama kritik
İş yükünü paylaş
'Her şeyi ben yaparım' isyanını bırak
Başak ve yükselen Başak
Bu yeniay sana 'aşk'ı bile ciddiye aldırıyor. Yaratıcılık, üretim, hobiler, çocuklarla ilgili konular... 'Keyif' alanına düzen geliyor. Bu bazen güzel: çünkü üretkenliğini artırır. Bazen de zor: çünkü spontane olmayı azaltır. Ama bu dönem sana 'kalıcı bir şey üret' diyor.
Tavsiye:
Yaratıcılığı planla (evet, planla)
Aşkta test etmek yerine görmek ve anlamak
Üretimini görünür hale getir
Terazi ve yükselen Terazi
Ev, aile, kökler... Bu yeniay seni 'dış dünya' yerine 'iç temel'le meşgul edebilir. Taşınma, düzenleme, aile içi sorumluluklar, geçmişten kalan kırgınlıklar... Dengeyi başkaları için değil, kendi huzurun için kur.
Tavsiye:
Evde/ailende 'sınır' göster
Geçmişi güzelleştirerek anlatma; olduğu gibi gör
Ertelediğin düzen işlerini bitir
Akrep ve yükselen Akrep
Sen zaten derin görüyorsun. Bu yeniay sana 'az konuş, doğru konuş' diyor. İletişim, kardeşler, yakın çevre, sözleşmeler, belge işleri... Bir cümlen kader gibi çalışabilir. O yüzden kelimeyi ölç. Bazen susmak da iyileştirir.
Tavsiye:
Sert mesajlar yazma, sakinleşince yaz
Resmî işlerde dikkat
'Gereksiz açıklama' yapma
Yay ve yükselen Yay
Bu yeniay para-değer-özdeğer alanını öne çıkarıyor. Harcamalar, kazanç planı, birikim, işin karşılığı... Ben neye değer veriyorum? sorusu yakıcı olabilir. Çünkü bazen para değil, kendine verdiğin değer düşmüştür.
Tavsiye:
Bütçe çıkar; gerçek rakamlarla yüzleş
Emeğini ucuzlatma
'İyi niyet' diye kendini zarara sokma
Oğlak ve yükselen Oğlak
Bu senin yeniayın. Yani hayat, 'tamam şimdi' diyor. Bu dönem senin için yeni bir duruş, yeni bir kimlik, yeni bir plan demek. Ama bir uyarım var: Kendine sert davranarak güçlü olunmuyor. Güç; süreklilik, sabır ve sağlıklı sınırdır.
Tavsiye:
Bir hedef seç, ona odaklan
Bedeni ihmal etme
Kendine düşman gibi konuşma
Kova ve yükselen Kova
Bu yeniay seni geri plana çekebilir. İç kapanış, ruhsal temizlik, yarım kalanların tamamlanması... Bazen yeni başlangıç, önce sessiz bir bitiş ister. Senin aklın çok ileri gidiyor; ama bu yeniay 'önce içini toparla' diyor.
Tavsiye:
Dinlen, geri çekil, planını sessiz kur
Geçmişi kapatmadan yeniyi açma
Rüyalar/işaretler artabilir; not al
Balık ve yükselen Balık
Bu yeniay senin çevreni ve hedeflerini test eder: Kimlerle yürüyorum? Hangi hedef gerçek, hangisi hayal? Sosyal çevre, ekipler, projeler, dostluklar... 'Herkesi taşımak' yerine, 'doğru kişilerle yürümek' zamanı.
Tavsiye:
Sınır koy: ruhunu tüketen çevreden uzaklaş
Bir hedef belirle ve adım adım ilerle
Yardım et ama kendini feda etme
Son Söz
Bu yeniay kimseye masal anlatmıyor.
Ama şunu çok net söylüyor:
Hayatın omurgasını düzelt. Sonra her şey yerine oturur.
Kolektif olarak da bireysel olarak da gürültü den çok yapı zamanı.
Bu yorumlar bir bakış açısıdır; niyetimiz doğruyu aramak, faydayı çoğaltmaktır.
En doğrusunu Âlemlerin Rabbi bilir.
Okuyan alır, düşünen düşünür.
Takdir yine O'nundur.
Yazarın Diğer Yazıları
5 Ocak Haftası | Ego mu, bilinç mi?
05 Ocak 2026 Pazartesi, 08:50
2026: Göğün açtığı eşik - Kaderin Kova kapısı
28 Aralık 2025 Pazar, 14:59
15-21 Aralık Haftası: Gücün sükûnetle buluştuğu eşik
15 Aralık 2025 Pazartesi, 10:29
8-14 Aralık Haftası - Mars & Satürn Karesi: Kaderin Sarsıldığı Hafta
08 Aralık 2025 Pazartesi, 07:55
1-7 ARALIK HAFTASI
30 Kasım 2025 Pazar, 22:13
24 Kasım haftası: İlahi düzenin suları akıyor kaderin kapıları açılıyor!
24 Kasım 2025 Pazartesi, 08:55
17 Kasım Haftası: Sözün kaderi yazdığı hafta
16 Kasım 2025 Pazar, 16:14
Bu hafta 10 Kasım.
10 Kasım 2025 Pazartesi, 01:40
Boğa Dolunayı - 5 Kasım 2025! Değerine dön, güvenini hatırla
03 Kasım 2025 Pazartesi, 12:17
Türkiye Cumhuriyeti Haftası
27 Ekim 2025 Pazartesi, 01:14