Metehan Demir
metehandemir@bursadabugun.com
Akıl oyunlarının kodları
11 Haziran 2020 Perşembe, 07:50
GEÇEN gece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan TRT Haber'de yaptığı açıklamada, 'ABD Başkanı Donald Trump ile akşam yaptığımız görüşmeden sonra ABD Türkiye arasında süreçle ilgili yeni bir dönem başlayabilir. Ve yaptığımız görüşmede bazı mutabakatlarımız oldu' ifadelerini kullandı.
Evet Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamaları aynen böyle. ABD ile yeni bir dönemden bahsediyor, uzun bir aradan sonra ilk kez. Ticaret hacminin artışından, Libya'da işbirliğine dek çok başlık bu sözlerin altını doldurabilir. Ancak buradaki bir gizli dış politika şifresini açmak gerekiyor.
Cımhurbaşkanının bu sözleri o kadar çok kodlar ve gelecek döneme dair mesajlarla dolu ki.
Bu nedenle siz değerli okuyucularımızla bunun üzerine gelecekle ilgili stratejik okuma yapalım istedim.
Dikkat ederseniz; Türkiye son dönemde ABD ve Rusya ile ilginç bir ilişki ekseninde dış politika yürütüyor.
Türkiye'de konuyu yakından takip etmeyenler 'acaba Rusya mı yoksa Amerika'nın tarafında mı yer alacağız' diye kavga ediyor.
Ama inanın Ankara'da diplomasi koridorları bu süreci akılla okuyor. Tecrübeli diplomatlar, istihbaratçılar ve askerlerin bu konudaki katkılarını da gözardı edemeyiz. Birikimleri ve uluslararası bölgesel konjonktürü okumalarıyla bu yeni sürece önemli ölçüde katkıda bulunuyorlar. Siyasi otorite ile akıllı oyun planları kuruluyor.
Siz Sayın Cumhurbaşkanı'nın ya da devlet yetkilerinin Rusya ve Amerika ile ilgili yaptığı açıklamaları her zaman farklı bir açıdan okuyun.
Ne zaman ABD veya Rusya ile ilgili bir açıklama olursa bilin ki bu iki ülkeyle ilişkilerin dengesinin yönetilmesi amaçlı bazı üstü kapalı şifreler veya tam tersi manevralar olabiliyor.
AKILLI POLİTİKA
Daha da açık bir şekilde söylemek gerekirse, Türkiye bazen Rusya'yı Amerika'ya karşı, bazen de Amerika'yı Rusya'ya karşı kullanarak üçlü eksende bir denge ve çekişme politikasını akıllıca yönetiyor.
Nedenine gelince, hem Rusya'yla hem de Amerika'yla birbirinden bağımsız ancak kimi zaman da bağlantılı kritik sorunlar yaşıyoruz.
Libya'dan Suriye'ye, Doğu Akdeniz'den Kıbrıs'a kadar, hatta İran Irak uzantısına dek Ankara, Moskova ve Washington arasında interaktif değişken kırılgan ve hassas bir dengeler bütünü var. Kimi zaman Rusya ile karşı karşıya geliyoruz, kimi zaman da Amerika'yla.
Türkiye'nin son yıllarda bölgede 'Game Changer' yani oyunu değiştiren pozisyonunu güçlendirmesi Moskova ve Washington'un sıkışmasına ve Türkiye'yi kazanmak için daha çok agresif panikli, inişli çıkışlı bir politikaya girmesini beraberinde getiriyor.
Suriye'de, İdlib'de doğrudan ya da dolaylı Rusya'dan kaynaklı gerek Şam rejimi gerekse bölgedeki bazı gruplar bazlı gelişmeler Ankara'yı ciddi anlamda rahatsız ediyor.
Bu noktadan hareketle, Rusya'nın Ankara'nın istediği hatta gelmesi kritik önem taşıyor. Türkiye de ne yapıyor ? ABD ile işbirliğini ve sürecini bu sırada sıkılaştırıyor. Mesela Karadeniz'de ABD ile ortak uçuş yapıyor. Ya da tam tersinde ABD ile sorunlar tırmanırken Rusya ile ortak projeler seslendiriliyor.
İşte bu şartlar altında Sayın Cumhurbaşkanı'ndan 'ABD ile yeni bir dönem başlıyor, mutabakatlar sağlandı' ifadeleri bu şekilde okunmalı.
Hatta ertesi gün Ankara'nın, S-400 füzeleri için ikinci faz üzerinde çalışılıyor mesajı da benzer mantık üzerine kurulu. Yani; 'Amerika ile yeni bir dönem başlayabilir ancak Rusya ile de işler kaldığı yerden devam edebilir' mesajı.
Öte yandan, Ülkemizin ulusal menfaati için bölgesel ve global dengelerde zaman zaman sevmesek de hoşlanmasak da bazı ülkelerle karşı blokları kırmak için pragmatik akıllı oyunlar oynamak gerekebilir.
Çünkü karşımızdakiler bize karşı oyunlarını mert bir şekilde oynamıyorlar ve tek başımıza hepsini birden alt etmemiz de pek mümkün olmaz.
AKIL OYUNLARI
Bu mihvalde bölgesel dengelerde ülkelerin kendi aralarındaki sorunları çok iyi okuyarak kendi menfaatimiz için birbirlerine karşı onları nasıl kullanabiliriz mantığı zaman zaman gündeme gelecektir.
Keşke barış dostluk ve iyi niyet bu coğrafyada hakim olsa ama her sabah Türkiye bu bölgede kendisine karşı oynanan yeni bir oyunla uyanıyor.
Bu da anlık karar verebilme, tetikte olma ve seri olarak hareket edip hatasız karşı oyun planlarını kurmayı zorunlu hale getiriyor.
Görüyor musunuz koronavirüs falan derken bu süreçte kimse boş durmamış.
O zaman biz niye boş duralım ki!Pandemi sürecinde 'Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak' diyorlardı. Ben tam tersten şöyle okuyorum. Tamam olmayacak ama inşallah Türkiye için eskisinden her şey daha iyi olacak.Tek temennimiz bu.
Son bir cümle; Türkiye'mizin önümüzdeki dönemde ilginç uluslararası dış politika hamle ve sürprizlerine hazır olun. Bunlar Orta Doğu coğrafyasından Akdeniz'in serin sularına kadar çok geniş bir alanı kapsıyor.
Dediğimiz gibi; Hiçbir şey eskisi gibi olmasın, Türkiye eskisinden daha iyi olsun.
Sağlıkla kalın, iyi olun.
Yazarın Diğer Yazıları
Suriye umut ve belirsizlikler denizi
10 Aralık 2024 Salı, 12:13
Suriye'yi askeri strateji ve milli açıdan okumak
06 Aralık 2024 Cuma, 11:31
Elon Musk'ın kumarının şifreleri
25 Kasım 2024 Pazartesi, 00:21
Türk Amerikan ilişkileri nereye gider?
07 Kasım 2024 Perşembe, 07:50
Gündem notları: Bahçeli'nin iki önemli mesajı
16 Ekim 2024 Çarşamba, 08:53
Ülkenin ayarları ile oynamak demokrasi değildir
18 Eylül 2024 Çarşamba, 08:08
Mehmet Şimşek ile ilgili gerçek durum ne?
25 Ağustos 2024 Pazar, 20:25
Alman ambargosunun korkunç detayları
31 Temmuz 2024 Çarşamba, 01:31
Suriye çıkmazı
14 Temmuz 2024 Pazar, 23:01
Vize konusu daha sıkıntılı hale gelecek
17 Mayıs 2024 Cuma, 00:33