Metehan Demir
metehandemir@bursadabugun.com

ABD Suriye'den çekilirken geride kalan kritik noktalar

26 Aralık 2018 Çarşamba, 12:34

Herhalde sadece Türkiye'de, ABD'de değil tüm dünyada, tam da 'Münbiç'te Türkiye ile ABD karşı karşıya gelir mi, Amerika ne yapar?' diye sorulduğu sırada ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'den çekilme kararının gündemi alt üst ettiği bir gerçek.

Ardından da gelişme dikkatleri iyice Ankara'ya çevirdi. Ne mi oldu?; Trump'ın bu kararı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrası aldığı ortaya çıktı. Açıklama bizzat Trump'tan geldi. 

Sonrasında da 'çekilmeyelim' diyen ABD müesses nizamı ile Trump'ın çekişmesi Washington'ı karıştırdı. 

Unutmayalım ki ; ABD'de Suriye'den çekilmeyi düşünmeyen bir müesses nizam da var. Yani CIA, Pentagon altyapısı olan Merkez Kuvvetler ve bazı siyasi kanat, halen Suriye'de kalmaktan yana tavır sergiliyor. Ayrıca, İngiltere, Fransa, İsrail başta dev bir koro da 'Aman ABD çekilmesin' derdinde. Zaten panik çıkışlarından bunları görüyorsunuzdur.

Hafta sonunda; Trump ve Erdoğan'ın telefon görüşmesi sonrasında da Amerika'nın çekilmesi ile ilgili takvimin resmen işletilmesi kararı alındı. Eğer ileride Trump'a tersten esmezse ve çekişmeyi kazanırsa çekilme işleyecek.

İŞİN MİLLİ TARAFI 

Baştan samimiyetle söyleyelim; Suriye'de Türkiye'nin harekatı ve ısrarlı politikası bir savaş ya da işgal değil sınırlarının içine dışardan gelecek tehditlere karşı durdurma amaçlı bir dış güvenlik harekatıdır. Beni siyasi kavgaların tartışma açıları ilgilendirmez ama milli tarafı işin budur. 

Ülkemizin; BM mevzuatına göre; Meşru müdaafa hakkı söz konusudur. Türkiye bu önemli Zeytin Dalı, Fırat Kalkanı harekatlarını yapmasaydı, şu anda ülke toprakları içerisinde kendisine çekilen operasyonları engellemeye çalışıyor olurdu.

Şimdi bu süreçte önemli başlıkları sizler için toparlayalım; 

SADECE DOĞU DEĞİL

Unutmadan hatırlatalım; Sadece Münbiç ve Fırat'ın doğusu değil batısında da hassasiyet devam edecektir. Afrin ile El Bab arasında Tel Rıfat konusunda da bir süre sonra Türkiye Rusya'ya ABD'ye yaptığı gibi bir baskı yapacaktır. Türkiye'nin bu bölge hakkında bir rahatsızlığı var ve buna göre adımlarını mutlaka atacaktır. Çünkü burada PYD-YPG unsurları bize yakın görünen Rusya ile iç içe. Burayı not edin. 

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

1- Rusya ve ABD ile Türkiye'nin ayrı ayrı ilişkilerinde sorun çıkartacak bazı şeyler bazı karanlık çevrelerce eskiden olduğu gibi gündeme getirilebilir. Çeşitli oyunlar dönebilir. 

2- Suriye'de Türkiye'nin kontrolündeki Cerablus,Afrin gibi yerlerde dikkatini dağıtacak şeyler yapılmaya çalışılabilir. 

3- Kritik noktalardaki kontrol noktalarımız olan İdlib'e provokasyon açısından çok dikkat etmek lazım. 

4-Doğu Akdeniz'deki çıkışlar da önemli olacaktır. Geçen hafta dediğim gibi Kıbrıs, Ege ve Doğu Akdeniz üçgenine dikkat. Türkiye'nin güç ve dikkati dağıtılabilir. 

5- Ayrıca ben bu dönemde; İçerideki yaklaşan seçimler nedeni ile sertleşecek siyasi iklim üzerinden birliği bozmak adına kamplaşmaların daha da kaşınacağını  düşünüyorum.

6- Münbiç ve Tel Rıfat bölgesine özellikle dikkat. Müthiş bir aceleyle Fransa olsun rejim olsun Münbiç'i Amerikan çekilmesi sonrası kapatmak isteyeceklerdir. Türkiye bu konuda hassas. Bir harekatta sadece tank top önemli değildir. Sosyolojik durumu anlatmak da önemlidir. Bunun bir işgal olmadığını da anlatmak lazım. Türkiye bu konuda da aşiretlerle görüşmelerini sürdürerek amacının ne olduğunu anlatıyor. Sivil asker işbirliği söz konusu ve kimse istihbaratını kendisine saklamıyor.

WASHINGTON AĞIRLAŞTIRDI

Beyaz Saray'ın ilk açıklamasında ABD'nin bu sürpriz çekilme kararı ile ilgili olarak tanımlama şöyle yapılmıştı. Hızlı ve tam bir çekilme. Trump son yaptığı açıklamalarda ise yavaş ve çok iyi koordine edilerek ifadelerini kullandı. İyi koordine söylemi çok önemli. Bu işi Türkiye ve ABD koordineli olarak yaparsa orada ortaya çıkabilecek kaosun da önüne geçilecektir. Birden kontrolsüz şekilde çekilmesi oraya rejim güçlerinin, Fransa'nın gelmesini, doğrudan ve dolayı yabancı servislerin müdahalesini beraberinde getirebilir. Münbiç'te devam eden bir ortak devriye var. 

NELER OLACAK? 

Ortak devriyeler de zamanla Türkiye'ye devredilecek. Türkiye'nin sorumluluk sahasına alınarak devam edilecek. Askeri heyet Gaziantep'e gelecek, Hatay'a gelecek ve sınır bölgesine geçecek. Türkiye ile koordinasyon merkezi olarak da görev yapacak, TSK'dan bir heyetle birlikte. Bunun ardından önümüzdeki 100 günlük süre takvime bağlanarak, adım adım o bölgede bir otorite boşluğu olmaması anlamında netleştirilecek.

Durum şimdilik böyle; 

Tabii Türkiye her an dediğim bölgeler ekseninde özellikle Münbiç kırsalı ve Tel Rıfat merkezi başta bir operasyona da başlayabilir. 

Bu ülke zorluklardan geçiyor; dünyanın en zorlu coğrafyasında en sorunlu komşularla yaşıyor. 

Ama bu güzel ülke inanın en güzel günleri en güzel yılları da hakediyor. 

Hani derler ya tırnakları ile kazıyarak bunu kazanmaya çalışıyor. Aynen öyle. Yeter ki en azından milli konularda ortak paydada buluşabilsek inanın bu iş daha da kolaylaşır. Birbirimizi dinleyerek, anlayarak...

En güzel günler ve önümüzdeki 2019 dahil sizlerle ve güzel ülkemizle olsun...

Mutlu bir yıl dileklerimle...

İyi olun...2019 yılınız iyi olsun..

Yazarın Diğer Yazıları

Suriye umut ve belirsizlikler denizi
10 Aralık 2024 Salı, 12:13

Suriye'yi askeri strateji ve milli açıdan okumak
06 Aralık 2024 Cuma, 11:31

Elon Musk'ın kumarının şifreleri 
25 Kasım 2024 Pazartesi, 00:21

Türk Amerikan ilişkileri nereye gider? 
07 Kasım 2024 Perşembe, 07:50

Gündem notları: Bahçeli'nin iki önemli mesajı
16 Ekim 2024 Çarşamba, 08:53

Ülkenin ayarları ile oynamak demokrasi değildir
18 Eylül 2024 Çarşamba, 08:08

Mehmet Şimşek ile ilgili gerçek durum ne? 
25 Ağustos 2024 Pazar, 20:25

Alman ambargosunun korkunç detayları
31 Temmuz 2024 Çarşamba, 01:31

Suriye çıkmazı
14 Temmuz 2024 Pazar, 23:01

Vize konusu daha sıkıntılı hale gelecek 
17 Mayıs 2024 Cuma, 00:33

Tüm Yazılar