Metehan Demir
metehandemir@bursadabugun.com

6'lı toplantının perde arkası

14 Şubat 2022 Pazartesi, 07:24

Uzun süreden beri bekleniyordu. Çıkacak sonuçları açısından Millet İttifakının adayının kim olabileceğine dair belki bir sinyal ya da ittifaka Cumhuriyet Halk Partisi ve İyi Parti haricinde resmi katılım anlamında kim 'ben de resmen katılıyorum' diyecekti. Bize göre mümkün değildi, ancak medyada ve kamuoyunda çok kişi buna kilitlenmişti. Sürekli köpürtüldü. 

Ve sadece beklendiği gibi yani başkanlık sistemi yerine düşünülen güçlendirilmiş parlamenter sisteme dair irade işbirliği seslendirildi. 

Evet altı muhalefet partisi liderinin cumartesi yaptığı 5,5 saatlik yemekli toplantıdan bahsediyoruz. Halbuki hafta içi başındaki yorumlarda neler neler yer almış ve bu toplantının ne büyük sonuçlara gebe olduğu iddia edilmişti. 

Ama siyasetin gerçekliğinde gelinen noktaya bakıldığında her şey için daha çok erken olduğu ve Millet İttifakının adayı ile ilgili adım atılmasının şu aşamada mümkün olmadığı bir kez daha ortaya çıktı. 

Çünkü bu iş gerçekten çok zor. Malumunuz, 6 muhalefet partisinin lideri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun çağrısı ile Ankara'da CHP'li Çankaya Belediyesi'nin Ahlatlıbel Tesislerinde bir araya geldi. 

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal'ın saatler süren toplantısı sonrası ortak açıklamada öncelikli hedefin güçlendirilmiş parlamenter sistem olduğu söylemekle yetinildi. Ayrıca bir mutabakat metninin de Şubat sonunda açıklanacağı belirtildi. Aldığımız bilgilere göre, toplantıda o merak edilen konular hiç konuşulmamış. Yani ittifakın genişleyip genişlemeyeceği ve adayın kim olacağı meselesi.

NE GEREKİYOR? 

Öncekli şunu söylemek lazım. Sistem değişikliğine yani başkanlık sisteminden parlamenter sisteme geçişi sağlamak için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde en az 360 sandalyeye sahip olmak gerekiyor. 

Toplam 600 sandalye olduğunu düşündüğümüzde en az %60-62 oy almak lazım geliyor. 

Eğer referanduma gitmeden yine sistem değiştirmek istiyorsanız anayasayı değiştirmek zorundasınız. Bunun için de 400 sandalyeden aşağıya sahip olmamanız gerekiyor. Buda yaklaşık %70 oy lazım demek. 

Burada bu altı partinin oy toplamının %70'e ulaşması için HDP'nin de bu sisteme bir şekilde dahil olabileceği veya olması gerektiği konuşuluyor. 

Ama bir yandan HDP bir 3. İttifak için kolları sıvarken, genelde de bu iş o kadar kolay değil, çünkü HDP de sonuçta bir ortaklıktan bahsedildiğinde kendi kabul edimesi zor beklentilerini ortaya koyacaktır. 

Öte yandan altı siyasi parti eğer bir ittifak oluşturursa - ki Deva Partisi ve Gelecek Partisi daha kesinlikle bu ittifaka resmen katıldıklarını da  belirtmiyor -  O zaman kurulacak yapıda görev güç yetki ve sorumluk dağılımı nasıl olacak, eşit söz hakkı gibi bir durum ortaya geldiğinde büyük partiler olan CHP ve İYİ Parti buna nasıl tabanı anlamında tepki gösterecek, nasıl kabullenecek bunlar çok zor sorular.

Gelelim aday meselesine. Kemal Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı adayı olmayı gerçekten çok istiyor. Meral Akşener ise ben başbakan adayı olacağım dese de güçlendirilmiş parlamenter sistemde cumhurbaşkanının sembolik bir isim olduğunu ve Başbakan'ın güçlü en güçlü isim olduğunu ima ediyor. 

Bir de, Cumhuriyet Halk Partisi'nde, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın da çok kuvvetli destekçileri var. Bu iki ismin Recep Tayyip Erdoğan'a karşı daha büyük bir güç bloğu sağlayacağını söyleyenler iddia edenler oldukça fazla. 

Siyaset çok zor iş. Kazandığınız da sizden iyisi yoktur ancak kaybettiğinizde de en başta kendiniz kaybeder ve oyundan çıkarsınız. 

Görünen o ki bu yıl sıradışı bir durum olmazsa erken seçim yok. Bu çerçevede önümüzdeki aylarda çok geç kalmadan millet ittifakının adayını göreceğiz. 

KULİSLERDEKİ İDDİA 

Kulislerde bu saydığımız isimler haricinde dışarıdan bir hukukçu akademisyen veya bir büyük holding'te üst düzey yöneticinin de çatı aday olarak partiler tarafından gündeme getirebileceği seslendiriliyor. Bu ihtimali gözardı etmeyin. 

Önümüzdeki aylar çok sıcak ve hareketli geçecek. Aynı zamanda bir o kadar da gruplar arası çekişmelerle.

Sağlıkla Kalın.

Yazarın Diğer Yazıları

Suriye umut ve belirsizlikler denizi
10 Aralık 2024 Salı, 12:13

Suriye'yi askeri strateji ve milli açıdan okumak
06 Aralık 2024 Cuma, 11:31

Elon Musk'ın kumarının şifreleri 
25 Kasım 2024 Pazartesi, 00:21

Türk Amerikan ilişkileri nereye gider? 
07 Kasım 2024 Perşembe, 07:50

Gündem notları: Bahçeli'nin iki önemli mesajı
16 Ekim 2024 Çarşamba, 08:53

Ülkenin ayarları ile oynamak demokrasi değildir
18 Eylül 2024 Çarşamba, 08:08

Mehmet Şimşek ile ilgili gerçek durum ne? 
25 Ağustos 2024 Pazar, 20:25

Alman ambargosunun korkunç detayları
31 Temmuz 2024 Çarşamba, 01:31

Suriye çıkmazı
14 Temmuz 2024 Pazar, 23:01

Vize konusu daha sıkıntılı hale gelecek 
17 Mayıs 2024 Cuma, 00:33

Tüm Yazılar