Levent Yılmaz

Levent Yılmaz

Gözler Fed'e çevrildi

2024.04.30 11:48 - Son Güncellenme: 2024.04.30 11:49
A

Bu hafta ABD Merkez Bankası olan Fed'in faiz kararını takip edeceğiz. Çarşamba günü açıklanacak karara ilişkin genel beklenti Fed'in faiz oranlarını sabit bırakacağı yönünde. Bu bakımdan bir sürpriz beklemiyoruz. Ancak her toplantı sonrasında olduğu gibi bu toplantı sonrasında da esas önemli olan Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları olacak.

Powell her karar sonrasında kısa bir değerlendirme yapıp sorulara cevap veriyor. Özellikle sorulara verdiği cevaplardan Fed'in sonraki adımlarına ilişkin çıkarımlarda bulunmak mümkün olabiliyor. Bu bakımdan veri akışına bağlı olarak Powell'ın konuşması sadece ABD için değil başta bizim gibi gelişmekte olan ekonomilerin için son derece önemli olacak.

Bu önemin nedeni veri akışına bağlı olarak tahminlerin ve politikaların değişebilmesi. Örneğin bu yıl başlarken piyasalardaki genel beklenti Fed'in toplamda 6 faiz indirimi yapacağı yönündeydi. Takip eden aylarda bu sayı önce 3'e düştü şimdi ise indirim olup olmayacağı tartışılmaya başlandı.

Piyasadaki beklentiler zaman içerisinde şekillenirken en son duruma göre Fed'in ilk faiz indirimini Aralık ayında yapabileceği yönünde oluşuyor. Hatta bazı kurumlar Fed'in ilk faiz indiriminin 2025'e kalabileceğine yönelik raporlar yazıyor.

Fed'in faiz indirimlerini geciktirmesi Dolar Endeksi'nin tahmin edilenden daha uzun süre güçlü kalması demek. Bu bakımdan bizim gibi gelişmekte olan ekonomilerin para politikasını güçlü dolara endeksli olarak yapması gerekiyor.

Diğer yandan bu konuda Türkiye'nin eli biraz daha rahatlıyor. Zira Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın açıklamasına göre TCMB politikalarını Fed ve ECB bu sene faiz indirmeyecekmiş gibi yapıyor.

Ayrıca son dönemde Türkiye'ye sermaye girişi de yoğunlaşmış durumda. Dış ticaret açığı hızla gerilerken, turizm gelirleri de artıyor.

Özetle veri akışına bağlı olarak süreci yakında takip etmemiz gerekiyor. Ancak son dönemde açıkça görülüyor ki yabancı sermaye girişi açısından Türkiye'de iklim daha olumluya dönmeye başlıyor. Örneğin, yoğunluğu son aylarda olmak üzere Haziran 2023-Şubat 2024 döneminde net portföy girişi 17 milyar dolara yaklaşmış durumda.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları