Levent Yılmaz

2023 için parite beklentisi

17 Ocak 2023 Salı, 10:50

Euro/Dolar paritesi Türkiye ekonomisi için önemli verilerin başında geliyor. Bu konudaki gelişmeleri daha önce de yine bu köşede sizlere izah etmeye çalışmış ve olası risklere karşı uyarılarda bulunmuştum. Şimdi yeni bir yıla başlarken yeniden konunun önemini hatırlatıp son beklentileri ve şahsi yorumumu sizlere iletiyorum.

"Parite" kavramını iki ülkenin para biriminin karşılıklı olarak değerini ölçmek için kullanıyoruz. Ancak söz konusu Euro ve Dolar olunca konu sadece iki para biriminin birbirlerine karşı değeri ile sınırlı kalmıyor. Birisi küresel rezerv para olan diğeri de özellikle ihracat pazarlarında yoğun olarak kullanılan iki para biriminin karşılıklı değeri diğer ülke ekonomilerini de yakından ilgilendiriyor.

Biz konuya bugün yeniden Türkiye ekonomisi açısından bakacağız. Euro/Dolar paritesinin Türkiye ekonomisi için önemi; özellikle ihracatçılar için maliyet kaleminin ağırlıklı olarak Dolar cinsinden ve gelirlerin de ağırlıklı olarak Euro cinsinden olmasından kaynaklanıyor. Ayrıca en çok ithal ettiğimiz ürün grubunun başında gelen motorlu taşıtlar da Euro cinsinden satılıyor. Hal böyle olunca söz konusu verideki her türlü hareket kritik önem taşıyor.

Bir süreden bu yana ABD enflasyonu ile ilgili sinyaller olumlu geliyor. Bu durum da Fed'in ABD ekonomisini bir resesyona sokmadan enflasyonu düşürebileceğine ilişkin beklentileri artırıyor. Yani Fed'in tahmin edilenden daha sert sıkılaşma adımları atmasına gerek kalmayacağına ilişkin görüşler hâkim olmaya başlıyor. Öte yandan Avrupa Merkez Bankası (ECB) da enflasyonla mücadele edebilmek için değeri düşük Euro'nun önemli bir handikap olduğunu değerlendiriyor ve faiz artışlarına devam ediyor.

2023 yılının ilk çeyreğinde Fed'in toplamda 50 ve ECB'nin de 125 baz puan faiz artışı daha yapıp bir sonraki yıla kadar bekleyeceğini öngörüyoruz. En azından şu ana kadar yapılan yazılı ve sözlü yönlendirmeler buna işaret ediyor.

Böyle bir durumda ise 2023 yıl sonunda doğru Euro/Dolar paritesinin 1,10 seviyelerine geleceği tahmin ediliyor. Hatırlayacağınız üzere parite bir ara terse dönmüştü ve ECB Başkanı Lagarde bu konunun risklerinden bahsetmişti. Şimdi geldiğimiz noktada parite 1,08 seviyelerinde.

Kuşkusuz paritesinin hızla bu seviyeye gelmesindeki en büyük etken ABD enflasyonu. Son verinin piyasalara verdiği olumlu sinyalin ilk yansımalarını paritede gördük. Eğer 2023 boyunca arada ilave bir enerji krizi yaşamazsak parite konusundaki genel beklentiye ben de katılıyorum. Ancak herhangi bir gelişmeye bağlı olarak enerji fiyatlarında sert yukarı yönlü bir hareket görürsek tahminlerimizi ciddi bir şekilde yenilememiz gerekebilir. Çünkü ABD'nin son enflasyon verisindeki düşüş ağırlıklı olarak enerji grubundaki düşüşten kaynaklanıyor. Yani enerji tarafından gelecek bir darbe enflasyonda istenen tabloyu bozarsa Fed'in de daha sert hareketler yapması muhtemel olur ki o zaman da parite tahminlerimizi güncellemek zorunda kalırız.

Yazarın Diğer Yazıları

Faiz indirimleri başlıyor mu?
24 Aralık 2024 Salı, 11:33

2025 nasıl geçecek?
18 Aralık 2024 Çarşamba, 18:27

Enflasyon verisi neye işaret ediyor?
03 Aralık 2024 Salı, 19:28

Enflasyon Raporu sonrası faiz indirimi beklentileri nasıl şekillendi?
19 Kasım 2024 Salı, 09:22

Faiz indirimleri 2025'e mi kalacak?
16 Ekim 2024 Çarşamba, 11:26

Fed ne yapacak?
17 Eylül 2024 Salı, 12:57

Sanayi üretimi yıllık bazda daralmaya devam ediyor!
10 Eylül 2024 Salı, 12:00

Enflasyon verisi faiz indirimi için hangi sinyali veriyor?
04 Eylül 2024 Çarşamba, 10:36

Reel sektör enflasyonun düşeceğine bir türlü ikna olmuyor!
24 Temmuz 2024 Çarşamba, 13:08

İhracat ikliminde gelişmeler iyi gidiyor!
09 Temmuz 2024 Salı, 12:06

Tüm Yazılar