Elif Didem Danacıoğlu

Sanayinin suyu çekiliyor!

13 Mayıs 2024 Pazartesi, 20:57

Yani üretimden bahsediyorum...

Gelin birlikte sanayi üretim verilerine göz atalım.

Şöyle ki;

Toplam sanayi üretimi martta aylık bazda yüzde 0,3 daraldı ve kesintisiz artış süreci üç ayın ardından aylık küçülme sürecine girdi.

Yıllık olarak bakıldığında ise sanayi üretiminin yüzde 4,3 arttığı izlendi.

TÜİK'in sanayi üretiminde mart ayı verilerine göre;

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, aylık bazda aralık ayındaki yüzde 2,9, ocak ayındaki yüzde 0,2, şubatta yüzde 2,8'in ardından martta yüzde 0,3 ile üst üste üç aydır artışın ardından gerilemiş oldu.

Bu gerileme sanayi üretiminde ılımlı bir yavaşlama eğiliminin ortaya çıktığını gösteriyor.

Sıkı para politikası devamında sanayinin performansındaki bu daralmada ekonomide para politikalarında sıkılaşma tedbirlerinin yanı sıra, dış talebin ılımlı bir şekilde yavaşlaması da etkili olduğuna işaret etti.

Değişen para politikasına bağlı olarak artan faiz oranları ve sıkılaşan para talebinin üretime yansıması olarak görebiliriz.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, mart ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 0,2 artarken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,3 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinin de yüzde 1,5 azaldığı belirlendi.

Yıllık artış yüzde 4,3

Bu yıl mart ayında üretim, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,5, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 4,0 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 5,1 arttı.

Aynı dönemde aylık bazda dayanıklı tüketim malı yüzde 0,4, dayanıksız tüketim malı üretimi yüzde 1,1 küçüldü. Yıllık bazda ise, imalat yüzde 4, elektrik yüzde 5,1, madencilik yüzde 7,5 büyüme kaydetti.

Sanayi üretiminde üç ay sonra aylık daralma...

Peki, ihracat tarafı...

İhracat endeksi ise 4 aydır yükselişine devam...

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi'nin Nisan 2024 dönemi sonuçları açıklandı.

Endekste eşik değer olan 50,0'nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50,0'nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.

Martta 51,6 olan İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, Nisanda 52,3'e yükselerek üst üste dördüncü ay eşik değer 50'nin üzerinde gerçekleşti.

Endeks, ihracat iklimindeki iyileşme belirgin düzeyde ve Mayıs 2023'ten bu yana en yüksek düzeyinde olduğuna işaret etti.

İhracat pazarlarında talep koşullarının güçlenme eğilimi, ikinci çeyreğin başlangıcında da devam etti.

Nisandaki belirgin iyileşmeyle beraber ihracat talep koşullarında güçlenme eğilimi dördüncü aya ulaştı.

İkinci çeyrek başında Türkiye'nin 10 büyük ihracat pazarı içerisinde üretim artışı kaydedemeyen iki ülke, ihracatın toplamda yaklaşık yüzde 13'ünü oluşturan Almanya ve Fransa oldu. Bununla birlikte, her ikisinde de ekonomik daralma nisanda hemen hemen durma noktasına geldi.

Türk imalatçılarının toplam ihracat hacminin yaklaşık yarısını (yüzde 46) oluşturan en büyük 10 ihracat pazarı içerisinde, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başını çektiği sekiz ekonomi Nisan ayında genişleme kaydetti.

Birleşik Arap Emirlikleri'nde ekonomik aktivite güçlü artış kaydederken, Almanya ve Fransa'da daralma sona yaklaştı.

BAE aynı zamanda rapor kapsamındaki tüm ekonomiler arasında en yüksek büyüme oranını yakalarken, bu ülkeyi az farkla Suudi Arabistan ve Hindistan takip etti. Nisan'da Birleşik Krallık ve İspanya'nın üretiminde güçlü artışlar kaydedildi ve her ikisinde de büyüme ivme kazanarak son bir yılın en yüksek hızına ulaştı.

Hollanda'nın imalat sanayi aktivitesinde yaklaşık son iki yılın en güçlü genişlemesi kaydedilirken Romanya'da ise 10 aylık anket geçmişinin ilk artışı gerçekleşti. ABD, Rusya ve İtalya'da ise ekonomik aktivite Nisan'da artış eğilimini sürdürdü, ancak büyüme Mart ayına göre hız kesti.

Öte yandan nisan ayında en sert daralma Çek Cumhuriyeti'nde görülürken, bu ülkeyi Mısır ve Avusturya yakından takip etti.

İmalatçılarının ana ihracat pazarlarında talep koşullarının iyileşme eğilimi, Almanya ve Fransa'nın daralma eğiliminden çıkma belirtileri göstermesiyle daha genele yayılı hale geldi.

Bu durum, firmaların önümüzdeki aylarda yeni ihracat siparişleri alabilmeleri açısından pozitif bir sinyal anlamına geldi.

Yazarın Diğer Yazıları

'KGF' desteği gelir mi?
21 Aralık 2024 Cumartesi, 20:38

İmalatta 153 işletme daha kapandı!
20 Aralık 2024 Cuma, 20:01

Vergi gelirleri yüzde 62,5 arttı!
19 Aralık 2024 Perşembe, 19:50

Bursa'da fiyat 26 bin 296 TL'ye yükseldi!
18 Aralık 2024 Çarşamba, 21:32

'Çin' stresi!
17 Aralık 2024 Salı, 19:08

SGK'da 17,5 milyar lira açık!
12 Aralık 2024 Perşembe, 19:30

Dolar?
11 Aralık 2024 Çarşamba, 20:51

Çarklar dönemiyor!
10 Aralık 2024 Salı, 20:35

Meslek Liselilere destek!
09 Aralık 2024 Pazartesi, 20:48

Bursa Deri OSB'de neler oluyor?
07 Aralık 2024 Cumartesi, 21:14

Tüm Yazılar