Elif Didem Danacıoğlu
Otomotivcinin kâbusu!
03 Kasım 2022 Perşembe, 18:17
Küresel resesyon endişelerindeki artış gündemden düşmüyor.
Agresif faiz artırımlarına bağlı olarak küresel çapta resesyon endişeleri iyiden iyiye alevlendi.
ABD Merkez Bankası Fed piyasa beklentilerine paralel olarak faizi 75 baz puanlık artış yaptı. Fed Başkanı Jerome Powell ise, faiz artışlarına ara vermeyi düşünmek için çok erken olduğunu, yüzde 2'lik enflasyon hedefine güçlü bir şekilde bağlı olduklarını ve istihdam piyasasındaki büyümenin sürmesi için fiyat istikrarına ihtiyaç olduğunu belirtti. Bununla birlikte Powell, Aralık toplantısında daha sınırlı faiz artışının gündeme gelmesinin olası olduğunu belirtti.
Sektörlerin dengelerini değiştirebilecek önemli gelişmeler yaşanıyor.
Anlatayım...
Örneğin otomotiv sektörü...
Otomotivciler, ihracat hedefine resesyon revizesi yapmış durumda.
En büyük ihracat pazarları olan AB'deki resesyon beklentileri nedeniyle üretim ve ihracat hedeflerini bir miktar aşağı çekmişler.
Çünkü talepteki azalma beklentisine dikkat çekiyorlar.
AB pazarındaki daralma, otomotiv ihracatında alternatif pazar ihtiyacını da artırıyor.
Konuştuğum bir çok otomotivci, üretim alanında çip krizini büyük oranda çözdüklerini fakat AB'deki resesyon beklentisiyle ihracatta hedef küçültmeye başladıklarını ifade ediyorlar.
Bir süredir Avrupa'da artan enerji maliyetlerini ve olası bir enerji krizi ihtimalini yazılarımda ele almıştım.
Otomotiv ihracatında temmuz ayında yavaşlayan büyüme hızı, ağustosta yerini daralmaya bırakmıştı.
Hemen hatırlatalım...
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) verilerine göre; otomotiv ihracatı ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,2 daralarak, 2,5 milyar dolarak olarak gerçekleşmişti.
Otomotivcilerin değerlendirmelerinde ise, küresel pazarlarda yaşanan ekonomik daralmanın ve resesyon beklentilerinin otomotiv ihracatına yansımasının ilerleyen aylarda daha net görüleceği ifadesi vardı.
Tabi en önemli ihraç pazarımız yalnız otomotiv sanayi açısından değil, diğer sektörler açısından da Batı Avrupa ülkeleri.
Öte taraftan da Ukrayna-Rusya savaşı da enerji talebi konusunda önlemler alınmasına yol açtı.
Sahadan aldığım bilgiler ışığında durum tespiti bu şekilde...
Gelelim otomotivciler için bir başka önemli konuya...
Dünya otomotiv devleri 8-10 Kasım 2022 tarihlerinde Bursa Merinos AKKM'de buluşacak.
Bursa OSB'nin ev sahipliğinde Türkiye'de dördüncü kez yapılacak olan Otomotiv Buluşmaları- Türkiye Organizasyonu, 38 ülkeden 300 otomotiv ana ve yan sanayi üreticilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek.
"İHRACAT TOPLAMININ DÖRTTE BİRİNİ BURSA FİRMALARI GERÇEKLEŞTİRİYOR"
Bursa OSB Başkanı Hüseyin Durmaz toplantıda yaptığı konuşmada, "Automotive Meetings'de dünyaca ünlü markalar TOGG, Volkswagen Group, MAN EU, Stellantis, Alexander Dennis, Aston Martin, Ashok Leyland, Mahindra, Hyundai, Ford, Tam Durabus, Renault, Toyota gibi firmalar yer almaktadır. ABD'den Almanya'ya, Slovenya'dan Hindistan'a kadar, hatta Etiyopya ve Tanzanya'ya kadar birçok farklı alandan alıcıların yetkilileri de bulunuyor. Bu etkinliğe olan ilgi her geçen yıl artmaktadır. 2017'de 25 ülke katılırken bu sayı 2019'de 35'e, bu sene de 38'e yükseldi. Katılımcı firma sayısı da 260'den 300'e çıktı. Uluslararası bir tedarik zinciri etkinliği olan Automotive Meetings'in katılımcıları arasındaki ikili iş görüşmelerinin toplam sayısı da her sene artmaktadır. 2021 yılı verilerine göre 30 milyar dolar seviyesinde olan Türk otomotiv endüstrisi ihracat toplamının dörtte birini Bursa firmaları gerçekleştirmektedir. Haliyle bu durum ülkemizin ve Bursa'nın otomotiv endüstrisi ürünleri ihracatının artmasında da etkili olmaktadır. Sonuçta baktığımızda doğru bir iş yaptığımız ortaya çıkmaktadır. Cumhurbaşkanımızın katılımıyla ülkemizin yerli aracı TOGG'un banttan çıkmasıyla Bursa'nın otomotiv sektöründeki önemi bir kez daha artmıştır" dedi.
"SÜREKLİLİĞİ OLAN BİR SÜREÇTEN BAHSEDİYORUM"
Bursa OSB Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Şahin ise, otomotiv sektörünün ihtiyaçlarına dikkat çekti:
"Otomotiv sektörünün ihtiyaçlarını bilmek lazım... Bizim sektörümüzde bir müşteriye 10, 100, bin tane parça satmazsınız, bir işbirliğine girişirsiniz. Artık o müşteriniz her araç ürettiğinde sizden parça alır ve kendi aracını yapar. Sürekliliği olan bir süreçten bahsediyorum. Böyle bir etkinliğin Türkiye'nin otomotiv başkenti Bursa'da yapılması ve Türkiye'nin ilk OSB'sinin de buna ev sahipliği yapması çok önemli. Pandemiden sonra potansiyel müşterilerimizin Uzakdoğu kökenli birçok tedarik kaynağı artık daha yakın coğrafyalardan alternatifler aramaya başladı. Bu nedenle bu sene bu buluşmalardan çok daha farklı sonuçlar çıkacağını düşünüyorum. 154 üretici firmamız etkinlikte bulunacak. 32 yabancı, 92 Türk firmasının yer aldığı etkinlikte 300 kişilik satın alma tarafından gelen misafirlerimiz olacak. 7 bin ikili görüşme yapılacak."
NE YAPMALI?
Aynı zamanda toplantıda söz alarak Şahince Otomotiv Genel Müdürü olan Özgür Şahin'e otomotivcinin yeni kâbusu Avrupa'daki resesyon olduğunu ve yan sanayiye etkisini nasıl değerlendirdiğini sordum:
"Otomotiv sektörü, çip, hammadde ve lojistik gibi tedarik sorunları nedeniyle uzun süredir zor günler geçirdi, fakat zorlu sınavı az hasarla atlatmasını bildi. Kötü bir tablo içerisinde değiliz. Avrupa'daki resesyonun satın alma iştahını ne yönde etkileyeceği noktasında soru işaretlerimiz var. Bir düşüş olursa eğer, Avrupa'yı ve doğal olarak da Türkiye'yi etkileyebilir. Avrupa'daki üreticiler eğer enerji krizi sebebiyle ham üretemeyecek olurlarsa, bu sefer üretim imkânı olan müşterilerde taleplerindeki ürünü farklı coğrafyalardan temin etmek isteyebileceklerdir. O yüzden öngörü yapmak çok kolay değil, fakat çok sert bir duruş beklemiyoruz. Şuanda iş hacmi ile ilgili çok büyük bir problem yok. Son zamanlarda bir miktar daralmalar görünse de yöneteceğimizi düşünüyorum. "
Bu arada Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği verilerine de göz atalım.
Uludağ İhracatçı Birlikleri'nin (UİB) 2022 yılı Ekim ayı ihracatı, 2 milyar 746 milyon 564 bin dolar olarak gerçekleşti. UİB'in geriye dönük 12 aylık dönemdeki ihracat tutarı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 artışla 31 milyar 744 milyon 317 bin dolar olarak gerçekleşti.
OİB'İN İHRACATI EKİM AYINDA 2,3 MİLYAR DOLAR
Ekim ayında 2 milyar 272 milyon 308 bin dolar ihracat gerçekleştiren Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin (OİB), geriye dönük 12 aylık performansı ise 25 milyar 876 milyon 544 bin dolar olarak açıklandı.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ve UİB Koordinatör Başkanı Baran Çelik'in Avrupa'daki resesyon ve otomotiv sektörü ile ilgili değerlendirmesine de bakalım.
Baran Çelik, yıl sonuna yaklaşırken küresel ekonomide yaşanan enflasyonist sürece ve resesyon risklerine rağmen Türk ihracatçılarının üretimden aldığı güçle yoluna devam ettiğini paylaştı.
Velhasıl tüm değerlendirmelerin sonucuna baktığımızda...
Otomotivciler, Batı Avrupa ülkelerinde otomotivde de üretim ve talep daralması gördüklerini, genel bir resesyon beklentisinin kuvvetlenmeye başladığını ve enerji talebini kontrol etmeye yönelik önlemlerin de sanayi üretimine etkisi olacağını düşünüyor.
Tabi otomotivcilerde kaygı arttığını, fakat otomotivde kayıpların ne yönde artacağını zamanla test edeceklerini vurguladılar.
Yazarın Diğer Yazıları
'KGF' desteği gelir mi?
21 Aralık 2024 Cumartesi, 20:38
İmalatta 153 işletme daha kapandı!
20 Aralık 2024 Cuma, 20:01
Vergi gelirleri yüzde 62,5 arttı!
19 Aralık 2024 Perşembe, 19:50
Bursa'da fiyat 26 bin 296 TL'ye yükseldi!
18 Aralık 2024 Çarşamba, 21:32
'Çin' stresi!
17 Aralık 2024 Salı, 19:08
SGK'da 17,5 milyar lira açık!
12 Aralık 2024 Perşembe, 19:30
Dolar?
11 Aralık 2024 Çarşamba, 20:51
Çarklar dönemiyor!
10 Aralık 2024 Salı, 20:35
Meslek Liselilere destek!
09 Aralık 2024 Pazartesi, 20:48
Bursa Deri OSB'de neler oluyor?
07 Aralık 2024 Cumartesi, 21:14