Elif Didem Danacıoğlu

Meslek Liselerine Davet Var!

10 Temmuz 2022 Pazar, 16:18

Eğitim sisteminde mesleki eğitim, yıllardan beri önemli bir sorun alanını oluşturuyor.

Bildiğiniz üzere, üretim ve imalat sürecinde ihtiyaç duyulan kaliteli ve kalifiye insan gücünün karşılanmasında ciddi problemler yaşanıyor.

Hatta orta ve uzun vadede ihtiyaç duyulan nitelikli gücü açığı, işsizlik rakamlarında olumsuz etkiler yaratıyor.

Yani, teknik insan gücüne ihtiyaç 'iş' arattırıyor!

Sanayinin bakış açısını göz önüne alarak vardığım sonuçlarda,  sanayicinin nitelikli eleman ve işçinin iş aradığı ortaya çıkıyor.

Halen daha...

Her alanda ekonominin liderliğini üstlenen Bursa dünyası ile konunun özüne indiğimizde, sanayi-okul işbirliğinin gençlere yön ve yol gösterecek projelerin hayata geçirmesi vurgulanıyor.

Sanayiciler, "Nitelikli eleman sıkıntısının iş dünyasının son yıllardaki en önemli sorunlarından biri haline geldi" demeye devam ediyor.

Tabi bir de işçi kesimi ve yeni mezun gençler var.

Onlar ise çalışacak iş yeri bulamamaktan şikâyet ederken, işverenler de çalıştıracak kalifiye eleman bulamamaktan yakınıyor.

Mesleki ve teknik eğitime önem veren ülkelerin sanayileştiği ve büyüdüğünü her konuşmalarında ifade eden sanayiciler, mesleki eğitim alan gençlerin artık ara eleman değil, aranan eleman konumunda olduklarının bir kez daha altını çiziyor.

Uzun süredir okul-sanayi iş birliğinin daha da geliştirilmesi için etkin çalışmalar yürütülüyor.

Bu noktada önemli bir hatırlatma yapmak istiyorum...

Ermetal Teknolojik Eğitimler Vakfı (ERTEV) kurucusu ve Ermetal Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Gülener'i anmadan olmaz.

İş adamı Fahrettin Gülener, yıllardır nitelikli eleman sıkıntısına çözüm bulmak amacıyla önemli projelere önderlik etti.

Her konuşmasında iş dünyasına ve gençlere yol gösterici mesajlar vererek; hatta mesleki eğitimin bu kadar dile gelmediği dönemler de bile, senelerdir 'Mesleki ve Teknik Eğitimin' önemini defalarca altını çizmiş ve dünya ölçeğinde bir başarı örneği olan Bursalı iş insanından bahsediyorum.

Bilgi ekonomisine geçişin işe girişte aranan niteliklerin sayısını artırdığı bir gerçek ve işe alımlarda çıta daha yükseltildi.

Son yıllarda endüstride çığır açan gelişmeler yaşanmakta ve değişim bu kadar hızlı gerçekleşirken değişen koşullara uyum sağlayabilen yetişmiş mesleki ve teknik insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyacı karşılamaksa ancak ve ancak gelişen teknolojiyle uyumlu ve yeni teknolojilerin gelişimine öncülük edecek mesleki ve teknik eğitim sistemiyle mümkündür.

Şirketler en büyük yatırımı, 'insana yatırım' olarak görmeye başladı. Birçok sanayi kuruluşu bünyesinde nitelikli personel yetiştirebilmek için de adeta kendi imkânlarını seferber etmiş durumda.

Sanayinin ihtiyacı olan niteliklere sahip personelin yetişmesi için çeşitli çalışmalar yürütülüyor, ancak nitelikler ve beklentiler ne yazık ki örtüşmüyor. Fabrikada çalışmak yerine herhangi bir AVM'de tezgâhtarlık yapmak insanlara daha cazip geliyor. Bu noktada meslek okullarının yeterliliği ve niteliğinin yeniden değerlenmesi gerekiyor.

Türkiye'nin en önemli sanayi merkezlerinden biri olan Bursa'da kalifiye eleman açığının fazla olması oldukça üzücü bir durum... Özellikle Bursa gibi sanayi şehirlerinde mesleki eğitim büyük önem taşıyor. Nitelikli eleman sıkıntısının çözümü noktasında, mesleki eğitim olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Kalıcı ve sürdürülebilir çözümün yolu nitelikli teknik personel yetiştirmekten geçiyor.

Sanayiciler, öğrencilerin iş dünyasının nitelikli iş gücü talebini karşılayan okulları tercih etmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini ve okul - sanayi işbirliğinle teknik eleman sayısının da artacağını söylüyor.

Günümüz koşullarına ve özellikle sanayinin beklentilerini maksimum düzeyde karşılayabilecek bir sistem planlanmalı diye düşünüyorum.

Hızlı üretim çağında usta-çırak ilişkisi artık azaldı. 20 yıl öncesinin iş yapış şekilleriyle bugün arasında çok fazla fark var. Ama biz bugüne değil, geleceğe yönelik bir sistem planlamalıyız.

Konumuzun başına dönersek,

Bursa İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Yavuz Uğurdağ, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü ve birçok sanayicinin sosyal medya paylaşımlarına dikkat çekmek istiyorum.

Başlıkta belirttiğim gibi...

SANAYİCİLERDEN 'MESLEK LİSELERİNE DAVET VAR!'

Sanayiciler öğrencilere şu sözlerle seslendi:

"Sevgili öğrenciler; Meslek Liselerine Davet Var!

Türkiye'nin geleceği mesleki eğitimde! Öğrencilerimizi meslek liselerimizde eğitim almaya ve güzel ülkemizin geleceğini inşa etmeye davet ediyorum. Haydi gençler, üreten güçlü Türkiye için sıra sizde!"

Zamanı ölçmek...

Mesleki eğitim Türkiye'de gerek eğitim ve gerekse de ekonomi dünyasının en önemli konularının başında gelmeye devam edecek.

Seneler önce eğitim sisteminde, iş dünyasının nitelikli personel tanımındaki artan beklentisini kaçırmıştık.

Gördük ki, artık bir diplomanın iş bulmaya yeteceğini düşünmek hataymış.

Bu neden ile ezberci eğitim sisteminden ve mutlaka herkesin üniversite mezunu olması gerekiyor düşüncesinden hızlıca uzaklaşıp,  nitelikli iş gücü yetiştirmek için de öncelikli adımlar hızlanmış durumda.

Yazarın Diğer Yazıları

'KGF' desteği gelir mi?
21 Aralık 2024 Cumartesi, 20:38

İmalatta 153 işletme daha kapandı!
20 Aralık 2024 Cuma, 20:01

Vergi gelirleri yüzde 62,5 arttı!
19 Aralık 2024 Perşembe, 19:50

Bursa'da fiyat 26 bin 296 TL'ye yükseldi!
18 Aralık 2024 Çarşamba, 21:32

'Çin' stresi!
17 Aralık 2024 Salı, 19:08

SGK'da 17,5 milyar lira açık!
12 Aralık 2024 Perşembe, 19:30

Dolar?
11 Aralık 2024 Çarşamba, 20:51

Çarklar dönemiyor!
10 Aralık 2024 Salı, 20:35

Meslek Liselilere destek!
09 Aralık 2024 Pazartesi, 20:48

Bursa Deri OSB'de neler oluyor?
07 Aralık 2024 Cumartesi, 21:14

Tüm Yazılar