Elif Didem Danacıoğlu
İşçiye vaatler tutacak mı?
01 Mayıs 2023 Pazartesi, 20:17
1 Mayıs; akıl ve alın terinin, üretimin, emeğin hatırlandığı birlik, emek, mücadele ve dayanışma günü...
Aynı zamanda bugün şapkayı önüne koyup düşünme günü.
Emekçiler ve işçilerle empati kurma günü.
Kısaca muhasebe günü...
Bu yıl 1 Mayıs seçim dönemine denk geldi.
Bu sebeple de Türkiye'de ayrı bir önem taşıdığını düşünüyorum.
Çünkü partilerin seçim beyannamelerinde işçiye ve emekçiye altını çizdikleri vaatleri de vardı.
Partilerin ekonomik vaatleri enflasyon merkezli...
Seçim beyannamelerinde ödemeler dengesi, kayıt dışılıkla mücadele, teşvikler, emeklilik, ekonomi ve işgücü piyasası, mesleki eğitim, istihdam, büyüme, yatırım, kamu çalışanları, kadro sorunu, emekli maaşı ve asgari ücret detayı dikkat çekti.
Son yıllarda giderek derinleşen ekonomik sorunların seçim sonuçlarında belirleyici olacağı da değerlendirmeler içerisinde.
AÇLIK SINIRI 10 BİN TL'Yİ AŞTI
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) açlık ve yoksulluk sınırı verilerine göre, dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcamalarını kapsayan açlık sınırı mart ayında 9 bin 590 TL iken nisanda 10 bin TL'yi aşarken; kira, fatura, eğitim, giyim, ulaşım gibi tüm giderlerini kapsayan yoksulluk sınırı ise Mart'ta 31 bin 240 TL iken Nisan'da 33 bin TL'ye yükseldi.
Bekâr bir çalışanın aylık toplam yaşama maliyeti ise Nisan'da 13 bin 165 TL'ye ulaştı.
Kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller, yağlı tohum ürünlerinin bulunduğu grupta yüksek fiyat artışlarını gördük.
Ortalamada balık 140 TL'yi, dana eti 300 TL'yi, kuzu eti ise 350 TL'yi geçerek rekor kırdı, yumurtanın tanesi 3,5 TL'ye dayandı. Bulgur yüzde 4, makarna yüzde 5 zamlandı.
Bir ayda balık, kuzu, dana, tavuk, yumurta fiyatı yüzde 9, yüzde 21, yüzde 25, yüzde 11 ve yüzde 3 oranlarında zamlandı.
Semt pazarlarında yeşil soğan, kıvırcık marul, pırasa, lahana gibi sebze fiyatlarında yüzde 20 civarında artışlar oldu.
Zorunlu harcamaları karşılamakta yetersiz kalan ücret gelirleri nedeniyle hayat pahalılığı dar gelirlinin peşini bırakmadı.
Günümüzde temel sorun geçim sıkıntısı...
Gıda alışverişlerinde bile kilogramdan grama ve tane ile alışverişe göre hayatını idame ettirmek durumunda kalmış olan vatandaş, temel tüketimlerinden daha fazla kısamaz hale geldi.
Yeni asgari ücret düzenlemesi ise temmuzda...
Asgari ücret zammında yüzde 20, 25, 30 üzerinden tahminler yapılıyor.
Asgari ücrette yüzde 20'lik bir artış durumunda net 10 bin 207 lira, yüzde 25'lik artışta net 10 bin 632 lira, yüzde 30'luk artışta net 11 bin 57 lira değerlendirmeleri konuşuluyor.
Özetle...
Asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığı bu yılda da,1 Mayıs'ı enflasyon, hayat pahalılığının arttığı alım gücünün düştüğü ve TL'nin değer kaybettiği bir tabloyla karşıladık.
Kısacası işçi ve emekçi olmanın daha da zorlaştığı yıllardayız...
Gelelim...
"KADRO HAKKIMIZ ENGELLENEMEZ!"
HAK-İŞ Konfederasyonu Bursa İl Başkanı ve HİZMET-İŞ Sendikası Bursa 1 Nolu Şube Başkanı Mustafa Yavuz ile görüşmeme...
Başkan Mustafa Yavuz, önemli mesajlar verdi:
"Bugün 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü'nde taleplerimizi bir kez daha yineliyoruz. Milli gelirden, ekonomik büyümeden ve refah artışından hak ettiğimiz payı almak istiyoruz. İnsanı merkeze alan daha adil ve sürdürülebilir bir ekonomi istiyoruz. Bireyi esas alan düzenli asgari gelir yardımı sisteminin kurulmasını istiyoruz."
Ardından enflasyon...
"Emekli aylığı alt sınırının asgari ücret düzeyine yükseltilmesini talep ediyoruz. Tüm emekçilerin ücretlerinin enflasyona karşı korunmasını talep ediyoruz."
Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile ilgili önerisi de vardı.
"Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapısının katılımcı bir anlayışla yeniden belirlenmesini istiyoruz. Bütün kamu çalışanlarının Kamu Çerçeve Protokolü'ne dahil edildiği bir model talep ediyoruz. Mevcut 4857 Sayılı İş Kanunun, işgücünün değişen şartlarına uygun iş güvencesi ve sendikalaşmayı güçlendirecek şekilde güncellenmesini istiyoruz."
Kıdem tazminatına dikkat çekti:
"Kıdem tazminatının şarta bağlı olmaksızın uygulanmasını, kıdem tazminatına erişimin kolaylaştırılmasını ve güvence sağlanmasını talep ediyoruz. Kadına yönelik şiddet ve tacizin son bulmasını, çocuk istismarının ve çocuk işçiliğinin önlenmesini istiyoruz."
Vergi oranlarının iyileştirilmesini vurguladı:
"Vergi oranlarının düzenlenmesini, kriz sürecinde tüm ücretlilerden alınan vergi oranının yüzde 10 olarak belirlenmesini talep ediyoruz. Kapsam dışında kalan işçilerin kadroya alınabilmesine imkân sağlayacak bir düzenlemenin yapılmasını, kadroya geçen işçilerin tayin, becayiş haklarının verilmesini istiyoruz. 6772 sayılı kanun uyarınca ilave tediye alamayan belediye şirketlerinde çalışanların da kamu işçilerinin kapsamına da dahil edilmesini istiyoruz."
Son söz olarak...
"HAK-İŞ olarak, Türkiye'nin geleceği, istikrarı, huzur ve güveni için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Ülkemiz için tarihi bir öneme sahip olan Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği seçimlerinin hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz. HAK-İŞ olarak; emeğinizin hakkı, çocuğunuzun rızkı, geleceğiniz bize emanet. Birliğimiz daim olsun, 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günümüz Kutlu Olsun" diyor Başkan Mustafa Yavuz...
Yazarın Diğer Yazıları
'KGF' desteği gelir mi?
21 Aralık 2024 Cumartesi, 20:38
İmalatta 153 işletme daha kapandı!
20 Aralık 2024 Cuma, 20:01
Vergi gelirleri yüzde 62,5 arttı!
19 Aralık 2024 Perşembe, 19:50
Bursa'da fiyat 26 bin 296 TL'ye yükseldi!
18 Aralık 2024 Çarşamba, 21:32
'Çin' stresi!
17 Aralık 2024 Salı, 19:08
SGK'da 17,5 milyar lira açık!
12 Aralık 2024 Perşembe, 19:30
Dolar?
11 Aralık 2024 Çarşamba, 20:51
Çarklar dönemiyor!
10 Aralık 2024 Salı, 20:35
Meslek Liselilere destek!
09 Aralık 2024 Pazartesi, 20:48
Bursa Deri OSB'de neler oluyor?
07 Aralık 2024 Cumartesi, 21:14