Elif Didem Danacıoğlu

Cirolar arttı!

24 Mayıs 2023 Çarşamba, 19:27

Bugün Marmara ve İç Anadolu Sanayici ve İş Dünyası Federasyonu (MARSİFED) önemli bir işbirliği çalışmasına ev sahipliği yaptı.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Visa ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ortaklığında, 30 banka ve e-para kuruluşunun desteğiyle 2019 yılında hayata geçirilen İşimi Yönetebiliyorum Programı, beşinci faaliyet döneminde Anadolu'daki KOBİ'ler ile buluşmaya Bursa'dan başladı.

Program ile KOBİ'lerin büyüme potansiyellerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları (finansmana erişim, işletmelerde dayanıklılık, e-ticaret ve pazar yerleri ile uluslararası ticaret ve e-ihracat) bilgi ve becerileri kazanmalarına destek olmak ve katılımcılar arasındaki ticareti geliştirmek amaçlanıyor.

'İşimi Yönetebiliyorum' cümlesini ilk duyduğumda açıkçası çok heyecanlandım.

İş dünyasının ihtiyacı olan ticaret köprüsü yaratılıyor.

'İşimi Yönetebiliyorum Ticaret Köprüsü' ile ilgili biraz daha detaya girdiğimizde önemli başlıklar yer alıyor.

"Speed Networking" olarak bilinen formatın iş hayatına uyarlanmış şekli.

İş insanları karşı karşıya gelir, hızlı hızlı işini anlatır ve bir yandaki insana geçer.

Kısa sürede işini anlatabilme ve karşı tarafa da doğru soruları sorabilme esasına dayanan bir uygulama.

Böylelikle katılımcıların kendi aralarında iş birliklerini artırması sağlanıyor.

Etkileşimler sayesinde yeni bağlantı yani ticaret köprüsü oluşturuluyor.

İşinizi ne kadar iyi anlatırsanız o kadar fazla kazanacaksınız daha ne olsun?

Örneğin rekabet gücü...

Rekabetin güçlü olduğu bir piyasa içerisinde kendi ticaret köprünü oluşturuyorsun.

Programa Bursa iş dünyasından yoğun katılım vardı.

Kısa sürede çok sayıda insanla tanışma imkânı yaratan bu tarz toplantı türüne iş insanlarının ilgisi de yüksek oluyor.

4 yılda Türkiye'nin farklı illerinde 4.166 KOBİ'ye erişim ve 315 KOBİ'ye de dijitalleşme destekleri kapsamında ücretsiz  e-ticaret ve e-ihracat altyapısı ve dijital pazarlama danışmanlığı sağlanmış.

Sahada yapılan eğitimlerde KOBİ'lerden alınan talepler doğrultusunda TÜSİAD ile Patrondan Patrona Mentorluk Programı ile dijitalleşme destekleri devam edecekmiş.

Bunun yanında finans, pazarlama, dijitalleşme, yönetim, kurumsallaşma gibi alanlarda koçluk destekleri planlanıyormuş.

Programa katılan KOBİ'lerin ciroları yüzde 66, sosyal medya ve dijital pazarlama araçları kullanımları ise yüzde 28 artmış.

Yüzde 35'inden fazlası strateji ve iş geliştirme planı yapmaya, yüzde 20'sinden fazlası ise hedef belirleyip bunları takip etmeye başlamış.

Bu süreçte finans ve dijitalleşme becerilerinde yüzde 18,3, yönetim becerilerinde yüzde 20,2, özgüven ve motivasyonlarında yüzde 19,5 artış olduğu görülmüş.

Programda ilgimi çeken diğer bir detay ise, cep boy kitapçıklar halinde hazırlanmış olan eğitim notlarıydı.

İncelediğimde iş dünyasına rehber olacak önemli kaynak niteliğindeydi.

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve MARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya, Türkiye'de yaklaşık 3,5 milyon KOBİ'nin faaliyet gösterdiğinden bahsetti.

Bu KOBİ'lerin yüzde 99,9'unu mikro işletmeler, yüzde 1'ini de orta ölçekli kapasiteye sahip işletmeler oluşturuyormuş.

Ülke ekonomisindeki ağırlıkları yüzde 99,8 olan KOBİ'lerin istihdamdan ihracata yarattıkları fayda üretim ekonomisinin devam etmesinde önemli rol oynuyor.

Öte taraftan KOBİ'lerin kırılgan yapıları, sermayeden finansmana erişime yapısal dezavantajlarının yanı sıra düşük üretkenlik düzeyi ile de büyük firmaların oldukça gerisinde kaldığına değindi.

"Çalışan başına yaratılan katma değer KOBİ'lerimiz de yüzde 31 iken, büyük firmalarımız da bu oran yüzde 60'a yakın gerçekleşiyor. Bu istisnayı sadece yeni kurulan girişimci küçük firmalarımız bozuyor."

OECD 2021 KOBİ Verimlilik Raporu'na da değindi:

"Bu girişimci firmaların verimlilik düzeylerinin belirgin bir şekilde artmasında bilgi ve bilgi teknolojileri, dijitalleşme ve inovasyonun yarattığı fark net olarak görülüyor."

Bursa'nın büyük sanayi ve imalat sanayisi ağırlıklı yapısı ile bölge ve ülke ekonomisinin önemli üretim üslerinden biri olduğuna da değinen Başkan Ramazan Kaya'nın sözlerinde, Bursa iş insanlarına önemli mesaj da vardı:

"Bursa'mız, girişimci ve yenilikçi iş insanları ile sanayide marka bir kente dönüşebilir."

Şöyle açıkladı:

"Dijital ve yeşil dönüşüm yetkinliğini insan ve çevre odaklı yeni bakış açısı yüksek verimliliğe dönüştürme potansiyeline sahip kentimiz, güçlü sanayisini yüksek katma değer yaratacak teknolojik üretime yönlendirme refleksine de sahiptir. Ar-Ge ve inovasyon altyapısı daha güçlü yarının Bursa'sının işaretlerini marka ve patent başvurularında tüm iller arasında ilk sırada yer almasıyla görüyoruz."

"Ölçemediğiniz süreci yönetemezsiniz" dedi Ramazan Kaya...

Kulağa hoş gelen bu cümle aynı zamanda düşündürdü.

"Bunun için sürecin etki analizini yapmanız, ihtiyaçları ve beklentileri KOBİ'lerimizden dinlemeniz, yeni dönüşüm süreçleri ile entegre her yıl kendinizi değiştirmeniz gerekmektedir" diyerek ekledi Başkan Ramazan Kaya...

Ardından...

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serpil Veral, kalkınmış bir Türkiye hayaline ulaşmanın yolunun, bölgesel gelişmişlik farklılıklarını gidermek olduğunu hatırlattı.

"İşte bu farklılıkları gidermek için bu süreçte kilit rol oynayacak KOBİ'lerimizi güçlendirmeliyiz. Çünkü Bursa olmak üzere ülkemizin tamamında gerek ekonomik gerekse toplumsal yapının temelinde KOBİ'lerimiz bulunuyor. İşimi Yönetebiliyorum Programı da KOBİ'leri dijitalleşen dünyaya hazırlarken Türkiye ve dünya ekonomisindeki rekabet güçlerinin artmasına katkı sağlıyor."

Şimdiden KOBİ camiasına yeni iş birlikleri için hayırlı olsun diyelim...

Yazarın Diğer Yazıları

'KGF' desteği gelir mi?
21 Aralık 2024 Cumartesi, 20:38

İmalatta 153 işletme daha kapandı!
20 Aralık 2024 Cuma, 20:01

Vergi gelirleri yüzde 62,5 arttı!
19 Aralık 2024 Perşembe, 19:50

Bursa'da fiyat 26 bin 296 TL'ye yükseldi!
18 Aralık 2024 Çarşamba, 21:32

'Çin' stresi!
17 Aralık 2024 Salı, 19:08

SGK'da 17,5 milyar lira açık!
12 Aralık 2024 Perşembe, 19:30

Dolar?
11 Aralık 2024 Çarşamba, 20:51

Çarklar dönemiyor!
10 Aralık 2024 Salı, 20:35

Meslek Liselilere destek!
09 Aralık 2024 Pazartesi, 20:48

Bursa Deri OSB'de neler oluyor?
07 Aralık 2024 Cumartesi, 21:14

Tüm Yazılar