Elif Didem Danacıoğlu

Bursa'ya yeni yatırımcılar geliyor

22 Eylül 2022 Perşembe, 18:31

Türkiye,  küresel tedarik zincirinde rolünün arttığı bir süreç yaşıyor.

Kısacası Türkiye, küresel lojistik üssü olma noktasında ilerliyor.

2021 yılı birçok krizi barındırmıştı.  

Örneğin, konteynır eksikliği maalesef çok yoğun bir kriz noktasına gelmişti.

Nakliye bedelleri özellikle Çin tarafında, Uzak Doğu taşımalarında konteynır başına ortalama bedeller 2 bin dolarlardan 14 bin dolarlara kadar ilerlemişti.

Şu anda hala bu seyrin devam ettiği de söyleniyor.

Taşıma fiyatlarında yaşanan ciddi artışlar enflasyona da olumsuz anlamda etki etti.

Enflasyonun tabii ki birçok farklı gerekçesi var şu anda ödenen rakamlar bunun sebeplerinden biri olarak karşımıza çıkıyor maalesef.

Lojistik sektör temsilcileri, pandeminin maalesef taşımacılar tarafından suiistimal edildiğine de değiniyor.

Şöyle ki, gemi sayısı aynı kalmasına rağmen bir konteynırda ödenen rakamda yaklaşık 12 bin dolar artış gözlemlendiğine de dikkat çekiliyor.

Şimdi pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşının olası yansımalarını tahmin etmeye çalışıyoruz.

Bu konuda işin lojistik tarafına değineceğim.

Pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşıyla Türkiye'nin küresel tedarik zincirinde rolünün artması, yabancı lojistik şirketlerinin pazara yönelik yatırım iştahını arttırdı.

Tablo böyleyken...

Mevcut yabancı şirketler yatırımlarını büyüttü ve pazara yeni oyuncular da girmeye başladı.

Lojistik sektöründe yabancı yatırım hareketlendi.

Şöyle ki;

Türkiye'de faaliyet gösteren birçok yabancı firma yatırımlarını hızlandırırken, diğer yandan pazara yeni oyuncular girmeye devam ediyor.

Son olarak Danimarkalı lojistik devi Blue Water Shipping'in İstanbul ve İzmir'de ofis açtığı konuşuluyor.

Konuya hem biraz daha detaylı bakmak hem de Bursa'nın lojistik sektörü ile ilgili gelişmelerini değerlendirmek için Gökbora Bursa Bölge Gümrük ve Lojistik Hizmetleri Müdürü Ali Cansevdi'yi aradım.

Ali Cansevdi, TEKNOSAB'a işaret etti:

"Bursa'daki üretim ve ihracat hacmi lojistik sektörünün büyümesine ciddi katkı sağlıyor. TEKNOSAB'ında önemli katkıları olacaktır. Otomotiv, hazır giyim ve tekstil başta olmak üzere birçok alanda önemli üretimin yapıldığı Bursa sanayisi, Türkiye'nin katma değerli üretimine ve dış ticaret hacmine her geçen gün güç katmaya devam ediyor. Lojistik yönüyle de Bursa, kara ve deniz taşımacılığında ön planda yer alıyor. Avrupa Birliği, Rusya - Ukrayna da yaşanan problemlerden dolayı yatırımcılar Türkiye'yi seçiyor. Bursa sanayisi de yatırımcının cazibe merkezi konumunda yer alıyor. Özellikle Bursa'da lojistikte yabancı yatırım hızlandı ve yatırım ortaklığında da Bursa'yı seçiyorlar. Her geçen gün Bursa'da lojistik sektörü büyümeye devam ediyor."

Tabi...

Ali Cansevdi, Türkiye'nin dış ticaretindeki artışa rağmen, lojistikteki büyümenin aynı hızda ilerleyemediğine de değiniyor.

Lojistik firmalarının çoğunluğu bir yandan geçiş problemleri ve vize engelleriyle karşılaşırken; diğer yandan artan maliyetler, finansmana erişimde yaşanan zorluklar, bürokratik engeller nedeniyle zorluk çekiyor.

Yükselen döviz kurunu avantaja çeviren yabancı şirketler, Türkiye lojistik pazarından daha fazla pay almak için yatırımını hızlandırıyor.

Zaten pandemi ile birlikte dijitalleşmenin yoğunluğunu fırsata çeviren yabancı lojistik firmaları Türkiye pazarını genişletmişti.

Küresel tedarik zinciri gereksinimleri, kapasite sıkıntısı ve yüksek navlun oranlarından kaynaklanan zorluklarla beraber birçok yabancı şirket pazarına yakın kaynak arayışında Türkiye'ye yönelmişti.

Siparişlere yetişmekte zorlanan Türkiye'nin dış ticaret ivmesi artış gösterdi.

Aslında bu durum gösteriyor ki, çözüm odaklı artan bir talep var.

Gelelim diğer bir ekonomi gündemi konusuna...

FED SONRASI TCMB AKSİYONU...

Fiyat artışlarının hızını kesmeyi hedefleyen artış sayesinde ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 3-3,25 aralığına yükseltti.

Peki, Fed kararı sonrası Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)  nasıl aksiyon aldı?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ağustos toplantısının ardından Eylül toplantısında da faizi indirme kararı aldı.

Banka, politika faizini 100 baz puan indirimle yüzde 12 seviyesine çekti.

TCMB karar metninde 'finansal koşulların destekleyici olmasının önemine' vurgu yaptı.

PPK'nın bugünkü karara ilişkin açıklamasında, 'Kurul, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarını güçlendirmeye devam edecektir' denildi.

Açıklamada, 'Değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir' ifadeleri yer aldı.

Bloomberg HT anketine katılan ekonomistlerin ortalama beklentisi faizin 50 baz puanla yüzde 12,50 seviyesine indirileceği yönündeydi.

TCMB Ağustos ayındaki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında da sürpriz bir kararla 100 baz puanlık faiz indirimine gitmişti.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları

'KGF' desteği gelir mi?
21 Aralık 2024 Cumartesi, 20:38

İmalatta 153 işletme daha kapandı!
20 Aralık 2024 Cuma, 20:01

Vergi gelirleri yüzde 62,5 arttı!
19 Aralık 2024 Perşembe, 19:50

Bursa'da fiyat 26 bin 296 TL'ye yükseldi!
18 Aralık 2024 Çarşamba, 21:32

'Çin' stresi!
17 Aralık 2024 Salı, 19:08

SGK'da 17,5 milyar lira açık!
12 Aralık 2024 Perşembe, 19:30

Dolar?
11 Aralık 2024 Çarşamba, 20:51

Çarklar dönemiyor!
10 Aralık 2024 Salı, 20:35

Meslek Liselilere destek!
09 Aralık 2024 Pazartesi, 20:48

Bursa Deri OSB'de neler oluyor?
07 Aralık 2024 Cumartesi, 21:14

Tüm Yazılar