Elif Didem Danacıoğlu
Bursa'nın yılan hikâyesi çözülüyor...
10 Mayıs 2023 Çarşamba, 19:26
Bölgenin adı kentsel dönüşümle anılsa da, 1050 Konutlar Akpınar bölgesi yıllardır kentsel dönüşümün yılan hikâyesine döndüğü bir bölge olarak tanımlanır.
1050 Konutların muhakkak dönüşmesi gereken bir bölge olduğu konusunda herkesin hemfikir olduğunu konuşulsa da, adeta kanayan yara halini almış bir bölgedir.
Ancak Bursa'da 2 bin 290 konut ve 42 hektar alandan oluşan 1050 Konutlar öyle bir bölge ki;
Bursa'da yaşayan hemen herkesin hayatında en az bir defa önünden geçtiği için adını bildiği ve hatta bazılarımızın akrabalarının halen yaşadığı bir bölge kaderine terk edilemezdi.
Yanlış hatırlamıyorsam 2022'nin Kasım ayıydı...
Böylesi kentsel dönüşümü yılan hikâyesine dönüşmüş bir bölgeye İMSİAD da kayıtsız kalmamıştı.
İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) tarafından "Akpınar Mahallesi 1050 Konutlar Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı Projesi" lansman toplantısı başlığıyla 'çağrı' yapılmıştı.
Toplantıda bölge dönüşümü ve inşaat sektörüne dair başlıklar vardı. Uzun zamandır üzerinde çalışılan 1050 Konutlar Akpınar Mahallesi kentsel dönüşümdeki son durum ana hatlarıyla konuşulmuştu.
Hatta yapı kalitesi bakımından Bursa'nın deprem riski en yüksek olan ve bir an önce dönüşmesi gereken bölgelerinden biri olduğunun altı çizilmişti.
Ayrıca daha önce 1050 Konutlar bölgesi ile ilgili İMSİAD ve TOKİ tarafından da ayrı ayrı öneriler getirildiği ve projelerin kabul edilmediğine değinilerek, gelinen noktada Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı projenin 4 Kasım 2022 tarihinde askıdan indiği de eklenmişti.
Bir diğer adımın 1050 Konutlar dönüşümünde Bursalı inşaat firmalarının imzası olmasının uygun olacağı ifade edilmişti.
Öyle ki; 1050 Konutlar projesinde orada yaşayan vatandaşların mevcut binalarında ve katlarında yaşayacakları şekilde, mahalle dokusunu bozmadan yapılması için çabalar anlatılmıştı.
Akpınar Mahallesi doğru bir şekilde dönüştürülürse, Bursa'da dönüşüm ihtiyacı duyan diğer bölgelere de iyi bir örnek olacağı konuşulmuştu.
Bursa'da yapılan ve bundan sonra yapılacak olan tüm büyük konut, yol ve metro gibi büyük inşaat projelerinin Bursa firmaları tarafından yapılması amacıyla, 1050 Konutlar/ Akpınar kentsel dönüşüm projesinin bir milat olabilmesi için çalışıldığının da altı çizilmişti.
Bölgenin kentsel dönüşümünde düğümü çözen yeni imar planı değişikliği mecliste oy birliğiyle kabul edilerek yürürlüğe girmiş olsa da, süreç yine de hızlanmamıştı.
Gelinen son durum...
Anlaşmaya varılan iki site için imza töreni düzenlendi.
Bursa firması olan Akyükselen İnşaat, Akpınar bölgesinde gündemden düşmeyen kentsel dönüşüm konusunda önemli bir adım attı.
Zaten inşaat müteahhitlerinin talebi de Bursa imzası olmasıydı.
ÇALIŞMALAR BAŞLIYOR...
İMSİAD ve Akyükselen Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Demir, "Süreç biraz uzadı ancak bu yalnızca Akpınar Mahallesi'nin sorunu değil ülkemizin genelinde yaşanan ve düzeltilmesi için yoğun çaba sarf edilen bir durum. Kentsel dönüşüm Türkiye çapında artık bir beka meselesidir, bu konuda da önemli adımlar atılıyor. İnşallah el birliği ile şehirlerimizde doğru, sağlıklı ve sağlam kentsel dönüşümleri sağlayacağız. İki siteyle başladığımız bu sürece yeni siteleri de eklemek için çalışmalarımız devam ediyor. Bu ay içerisinde inşallah planlarımız da belirli bir noktada netleşmiş olacak ve dönüşüm sürecine başlamış olacağız. Biz burada aslında büyük bir olayı gerçekleştiriyoruz. Ülkemizin önemli konularından olan kentsel dönüşümün Bursa'mızda Akpınar ve 1050 Konutlar bölgelerindeki başlangıcını yapmış olacağız" dedi.
Gelişmelerin ardından...
"SÜREÇ BİRAZ UZADI!"
Başkanlık döneminde yönetim kurulu üyeleri ile birlikte 1050 Konutlar Akpınar bölgesi için çabalarını yakından bildiğim ve yazılarımda gelişmeleri paylaştığı İMSİAD önceki dönem Başkanı Mustafa Andıç'ı aramasam olmazdı.
İMSİAD önceki dönem Başkanı Mustafa Andıç'a nasıl değerlendirdiğini sordum.
Öncelikle gelinen süreçten memnun olduklarının altını çizdi.
"Uzun yıllardır emek verdiğimiz 1050 Konutlar/ Akpınar Mahallesi kentsel dönüşüm projesinde gelinen sonuç için son derece memnunuz, fakat çok daha iyi olabilirdi. Çünkü vatandaşımız riskli binaların içerisinde yaşıyordu, güvenli binalar çok daha önce yapılabilirdi ve şehre katma değeri olabilecek daha iyi bir planlama olabilirdi. Dolayısıyla geç kalındığını düşünüyorum."
Şöyle devam etti:
"Süreç biraz uzadı. Bu bölge için yaklaşık 4 yıl önce Bursa'ya katma değeri olacak bir proje çalışması yapmıştık. 1050 Konutlar/ Akpınar Mahallesi Kentsel Dönüşüm Sosyal Dayanışma Derneği ile irtibat halinde, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum'u, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş'ı ve Akademik odalarımızın değerli başkanlarını ziyaret ettik ve 1050 Konutlar için yapmış olduğumuz proje hakkında brifing verdik. Fakat projemiz çok beğenilmesine rağmen yetkililerden destek alamadık ve şehrimiz kaybetmiş oldu. Son dönemde Bursa Büyükşehir Belediyemiz bir plan değişikliği yaptı, Bursalı müteahhitler ile sitelerin anlaşabilmesi için bir yol açtı. Fakat plan değişikliğinde bazı eksiklikler vardı. Hatta Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş'ı ziyaretimizde yapılan plan değişikliği için hem teşekkür ettik hem de 1 m2 dahi fazla inşaat izni istemeksizin plan değişikliğindeki eksikleri ve önerilerimizi ilettik, sonrasında ısrarla takip etmemize rağmen uzun zaman bir gelişme olmadı. Plan değişikliği yapıldı ama teknik açıdan doğru değildi."
"Keşke daha erken inşaatlar başlasaydı" dedi.
Son olarak...
Mustafa Andıç'ın paylaşımının devamıyla yazımı sonlandırmak istiyorum.
"Örneğin; yapılmış olan plan değişikliğinde kapalı çıkma diye tabir ettiğimiz bina zemin kattan sonra 4 bir tarafından 1,5 metre çıkma yapılarak 7 kat daha yapılıyordu. Bunun teknik açıdan doğru olamayacağını belirttik. İMO Bursa Şubesi Başkanı Ülkü Küçükkayalar ile de konuyu görüştük ve çalışma yaptık. Çünkü depreme karşı daha güvenli bina yapıyor olsak da teknik olarak doğru değildi. Örneğin; 11 ilimizde meydana gelen depremde gördük ki, çöken binalar binaların kapalı çıkmaların altına park edilen arabaların üzerine çöktüğünü gözlemledik. Dolayısıyla deprem ile taleplerimizde haklı olduğumuzun doğruluğu ortaya çıktı. 6 Şubat 2023'de olan ve büyük can kaybına neden olan depremden sonra Bursa Büyükşehir Belediyesi 1050 konutlar bölgesi ile ilgili apar topar yeniden plan değişikliği yaparak bir önceki plan değişikliğinin eksiklerini gidermeye çalıştı. Zamanla yarıştığımız kentsel dönüşümde yetkililer konunun uzmanlarının eleştiri ve önerilerini çok hızlı değerlendirmelidirler, bunun için deprem olmasını beklemek vahim sonuçlar doğurabilir. Her zaman kamuda eleştirdiğim bir konudur, "Kamu, vatandaştan önce hareket etmeli ve doğru kararları erken almalı" diye. Biz aylarca bu ve buna benzer aksamaları belirttik. Keşke çok daha önce dikkate alınsaydı, değerlendirilseydi ve daha erken inşaatlar başlasaydı. Deprem olmasaydı bu süreç halen devam ediyor olabilirdi."
Yazarın Diğer Yazıları
'KGF' desteği gelir mi?
21 Aralık 2024 Cumartesi, 20:38
İmalatta 153 işletme daha kapandı!
20 Aralık 2024 Cuma, 20:01
Vergi gelirleri yüzde 62,5 arttı!
19 Aralık 2024 Perşembe, 19:50
Bursa'da fiyat 26 bin 296 TL'ye yükseldi!
18 Aralık 2024 Çarşamba, 21:32
'Çin' stresi!
17 Aralık 2024 Salı, 19:08
SGK'da 17,5 milyar lira açık!
12 Aralık 2024 Perşembe, 19:30
Dolar?
11 Aralık 2024 Çarşamba, 20:51
Çarklar dönemiyor!
10 Aralık 2024 Salı, 20:35
Meslek Liselilere destek!
09 Aralık 2024 Pazartesi, 20:48
Bursa Deri OSB'de neler oluyor?
07 Aralık 2024 Cumartesi, 21:14