Elif Didem Danacıoğlu
Bursa iş insanları 'yatırım' tüyosunu aldı!
05 Aralık 2022 Pazartesi, 20:10
TÜGİAD Bursa Şubesi, 'Teknoloji Zirvesi'ni geniş bir katılım ile gerçekleştirildi.
TÜGİAD Bursa Şubesi Başkanı Ahmet Parseker'in açılış konuşmasıyla başlayan 'Yeni Nesil İş Dünyasının Kodları' konulu zirvede iş dünyası ve yatırımcılar bir araya geldi.
Gün boyu süren panellerden aldığım notları sizlerle de paylaşmak istiyorum.
Teknoloji ile birlikte değişen yatırım stratejilerine yatırımcının gözüyle baktık.
Biliyorsunuz ki, dünya dijitalleşiyor. Özellikle pandemi ve sonrası çok hızlı bir şekilde değişmeye devam ediyor.
Dijital dönüşüm nasıl gerçekleşiyor? Hayatımızda nasıl bir yerde ve bundan sonra nereye gidecek?
İş dünyasında merkeziyetsiz finans (DEFİ) , blockchain teknolojisi, yeni nesil teknolojilerine yatırım, metaverse ve NFT dünyası nerede?
İlginç bilgiler vardı, fakat özellikle Domino Ventures Kurucu Ortağı ve TÜGİAD Girişimcilik Komisyonu Başkanı Mustafa Kopuk, 'Yeni Nesil Teknolojilere Yatırım' başlıklı anlatımı yatırımcıya önemli mesajlar veriyordu.
TÜGİAD Bursa Şubesi Başkanı Ahmet Parseker, teknolojinin büyük bir hızla geliştiği ve hatta hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldiği bir çağda yaşadıklarımıza değindi.
Şöyle ki, teknolojinin gücünün gün geçtikçe artığı bu dönemde bilgi, her geçen gün daha da değerli ve yeni bir güç unsuru haline geldi.
Küresel ticaretin ve rekabetin gün geçtikçe daha da derinleştiği ve çeşitlendiği günümüz dünyasında, bilgi teknolojilerinde gerçekleşen bu baş döndürücü değişim karşısında bir nevi bilgiyi elinde bulunduran toplumların ekonomik gücünü de elinde bulundurduğu ise bir gerçektir.
Öyle ki; bilgiye, ekonomiye, teknolojiye ve bilime yön veren ülkeler geleceğe yön verir hale gelmiştir. Dolayısıyla dünyanın gittiği yönü doğru tayin etmek ve buna göre aksiyonlar almak durumundayız.
Başkan Ahmet Parseker'de TÜGİAD olarak üyelere seslenerek, "Bilim ve teknolojiyi ön plana alarak bilgi ve inovasyona dayalı katma değer üreten ve ihracata yönelmeliyiz" dedi.
"Yani teknolojiyi tüketen toplum olmaktan çıkıp, üreten toplum konumuna geçmemiz şart!" diyerek altını çizdi.
Dünya dijitalleşmenin etkilerini yoğun bir şekilde hissettiği bir dönemden geçiyor. Adeta dijital bir devrime hep beraber tanıklık etmekteyiz.
Bilgi teknolojilerinde yaşanan bir değişimle birlikte birçok teknoloji fırsatını sunmuş durumda. Baktığımızda ise, dijitalleşme, iklim krizi, enerji krizi gibi birçok insanlığı etkileyen doğal sorunların karşısında doğal kaynakların etkin dağıtılması sürdürülebilirlik gibi konularda anahtar rol oynayacağı kesindir.
Özellikle doğrusal ekonomiden döngüsel ekonomiye geçiş süresince sürdürülebilir bir geleceğe katkı koyma konusunda dijital dönüşüm kesinlikle çok etkili olacaktır. Bu bakımdan dünyada önemli değişikliklerin olduğu bu dönemde sürdürülebilir rekabeti korumak ve güçlü bir ekonomi oluşturmanın yegâne yolu bilgi ve teknolojiyi doğru bir biçimde kullanmaktan geçiyor.
Aynı zamanda yeşil dönüşüm...
Uzmanlara göre yeşil dönüşüme ve dijitale ya uyum sağlayacağız ya da oyun dışı kalacağız.
Baktığımızda ekonomide resesyonun etkilerini saymazsak üretim ve ihracatımız her geçen gün artıyor, fakat yenidünya düzeninde yapmamız gereken teknolojiyi takip etmek değil, takip edilen olabilmek!
Peki, iş dünyasına yeni teknolojiler neler getirdi?
Ardından metaverse dünyasında neler oluyor? İş dünyası için nasıl katkılar sağlıyor?
Öncelikle metaverse nedir?
Metaverse, insanın dijital alandan ziyade dijital dünyanın içine girmesine izin veriyor.
Biliyorsunuz ki, metaverse dünyasında kurumsallar giriş yapmaya başladı.
Bu iş dünyası için ne ifade ediyor?
Merkeziyetsiz finans yani, (Decentralized Finance ya da kısaltılmış ismiyle DeFi), süreç içerisinde hiçbir merkezi bir yapı barındırmayan ve tamamıyla blokzinciri üzerinde çalışan yazılımların işleyişi yönettiği finans ekosistemidir.
Ve kripto paraların popüler olmasıyla birlikte finansal ekosistem içerisinde popülerliği artmıştır.
Blockchain yani blok zinciri, halka açık blok olarak da bilinen işlem kayıtlarını, eşler arası düğümler aracılığıyla birbirine bağlanan bir ağda zincir olarak bilinen çeşitli veri tabanlarında saklayan bir yapıdır. Tipik olarak, bu depolamaya dijital defter denir.
Uzmanlara göre, blockchain dünyası iş dünyasında büyük bir ivme kazandıracak ve pek çok sektöre de ev sahipliği yapacak.
Finans tarafı için son derece kıymetli.
Gelelim panelin bir diğer konuşmacısı olan ve yazımın başında da belirttiğim TÜGİAD Girişimcilik Komisyonu Başkanı Mustafa Kopuk'un 'Yeni Nesil Teknolojilere Yatırım' başlıklı anlatımına...
Mustafa Kopuk, teknoloji ile birlikte değişen yatırım stratejilerine ve yeni nesil teknolojilere değindi.
Burada da yapay zeka, akıllı robotlar iş dünyası için neler ifade ediyor?
"Türkiye yatırım tarafında dünyada çok ileride olmamasına rağmen girişimcilik tarafında dünyadan para toplama tarafında. 2022 yılı son dokuz ayında Türkiye'deki girişimlere 208 tane farklı yatırım turunda 1,5 milyar dolar yatırıldı. Sadece son çeyrekte 9 milyon dolar yatırıldı. 51 farklı girişime yatırım yapıldı. 51 farklı girişim arasında en çok öne çıkanlar oyun, yapay zeka, servis bazlı yazılım işleri ve finansal teknolojiler" olarak sıraladı TÜGİAD Girişimcilik Komisyonu Başkanı Mustafa Kopuk...
Ve ekledi:
"Türkiye, oyun ve oyun geliştirme tarafında dünyada sayılı ülkelerden biridir. ABD pazarındaki ilk 10 oyundan 5 tanesi Türkiye'de yapılıyor. Yani Amerikalıların oynadığı oyunlar aslında... 2 yıl önce Türkiye'de milyar dolar değerlemeye ulaşan girişimler yani unicorn yoktu. Getir, trendyol, hepsiburada Türk ekipler tarafından kuruldu. Bir çok global yatırımcı Türkiye ekosistemine bakmaya başladı. Bir taraftan Doğu Avrupa'ya yatırım yapmaya çalışıyoruz. 35 milyar dolara ulaşmış girişimler var. Games sadece mobil oyun olarak düşünmeyin. Türkiye'de çok iyi PC tarafında oyun geliştiren ekipler var. Türkiye, ABD ve İngiltere'den sonra üçüncü sırada yer alıyor. Oyun geliştirme tarafında dünyada en başarılı ülke konumundayız. Bursa'da da başarılı oyun ekipleri var. Ve tabii ki yapay zekayı ekliyoruz."
İŞ DÜNYASI NEREYE YATIRIM YAPMALI?
Mustafa Kopuk, iş dünyasına önemli tüyolar verdi:
"Yatırım yaparken şuna dikkat etmeniz gerekiyor. Şöyle ki, yüzlerce kişinin çalıştığı şirketler istemiyoruz,30 -40 kişi çalışan ve teknoloji geliştiren şirketler istiyoruz. Bizler Türkiye'de geliştirilen ürünlerin yurtdışı pazarına satılmasını istiyoruz, fakat tüm ürünler Türkiye'de geliştirilsin istiyoruz. Yani Bursa'da sadece sanayi şirketleri ve TOGG yok! Bursa'da teknoloji geliştiren şirketler de var. Bu tür girişimlere Bursa iş adamları olarak daha destek verilmesi gerektiğini düşünüyorum."
Özetle...
Tüm gün süren panellerde konuşmacılar yenidünya, yeni teknoloji ve şirketlerin bugünü ve yarınına farklı açılardan yaklaştı.
Dijital dönüşüm sadece yüzeysel dijitalleşmeden ibaret değil.
Bu dönüşüm iş gücünün yapısı ve sanal şirket kültürünün oluşturmasına kadar her kademeyi kapsıyor.
İşletmelerin başarılı olması için yazılım, donanım, ara yüz, içerik ve topluluk olmak üzere 5 konseptin içinin doldurulması gerekiyor.
Çünkü dijital hizmetlerle beraber müşterisinden şirketine iş yapış şekilleri, reklam, pazarlama ve iletişim modelleri de değişti.
Yazarın Diğer Yazıları
'KGF' desteği gelir mi?
21 Aralık 2024 Cumartesi, 20:38
İmalatta 153 işletme daha kapandı!
20 Aralık 2024 Cuma, 20:01
Vergi gelirleri yüzde 62,5 arttı!
19 Aralık 2024 Perşembe, 19:50
Bursa'da fiyat 26 bin 296 TL'ye yükseldi!
18 Aralık 2024 Çarşamba, 21:32
'Çin' stresi!
17 Aralık 2024 Salı, 19:08
SGK'da 17,5 milyar lira açık!
12 Aralık 2024 Perşembe, 19:30
Dolar?
11 Aralık 2024 Çarşamba, 20:51
Çarklar dönemiyor!
10 Aralık 2024 Salı, 20:35
Meslek Liselilere destek!
09 Aralık 2024 Pazartesi, 20:48
Bursa Deri OSB'de neler oluyor?
07 Aralık 2024 Cumartesi, 21:14