Elif Didem Danacıoğlu
Bursa iş dünyası karıştı!
02 Aralık 2022 Cuma, 19:28
Daha önce de yazdım.
"KOBİ OSB'yi konuşmaya doyamadık, doyamayacağız!" diye...
Şöyle ki, BTSO Kasım Ayı Meclis toplantısındaydık.
Sonrasında ne oldu, tahmin edin.
Bursa iş dünyası karıştı!
Aslında BTSO Meclisi karıştı...
Anlatayım...
Meslek Komitesi Meclis Üyeleri, KOBİ OSB'yi gündeme getirdi.
Meclis Üyeleri Irmak Aslan, Yavuz Özdemir ve Burhan Sayılgan'ın gündeme getirdiği KOBİ OSB ile devam eden toplantı, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay'ın açıklamalarıyla son buldu.
Irmak Aslan, KOBİ OSB yerine 'KOBİ Ticaret Sanayi Merkezi' olması yönünde meclise öneri sundu.
"Neden?" diye sorarken kendimi buldum.
Geçtiğimiz dönem BTSO Yönetim Kurulu Üyesi olarak görevini sürdürmekte iken, ne oldu da bugün mecliste öneri olarak sunduğu 'KOBİ Ticaret Sanayi Merkezi' projesini daha önceki meclis toplantılarında gündeme getirmedi?
Elbette ki, Irmak Aslan'ında konuşmasında kendince haklı tarafları ve destekleyen Meclis Üyeleri de vardı.
"PEKİ, NE YAPMAK LAZIM?"
Öncelikle Irmak Aslan'ın KOBİ OSB yerine 'KOBİ Ticaret Sanayi Merkezi' olması konusundaki paylaşmış olduğu düşüncelerini sizlerle de paylaşmak istiyorum:
"Bursa'da yeni bir OSB kurmak veya mevcut OSB'lerin alanlarını genişletmek gibi yaklaşım hükümet, yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşları açısından olumlu bakılan bir konu değil. Açıkçası meslektaşlarım açısından da Bursa'ya yeni bir sanayi bölgesi kurulması sıcak bakılan bir konu değil. Peki, ne yapmak lazım? Bildiğiniz gibi TEKNOSAB, bir grup sanayicinin faydalanabildiği bir sanayi alanı. Bursa'nın sanayici KOBİ'lerine ve özellikle hizmet ve ticaret sektörüne çok fayda sağlayan bir alan değil. Bursa'nın imkânlarını sadece küçük bir grubun kullanması, maalesef Bursa'nın sanayi algısıyla alakalı olumsuz neticeler doğurdu. Bugün geldiğimiz noktada KOBİ OSB ile ilgili artık başka şeyler söylememiz gerektiğine inanıyorum."
"BİZ 4,5 YILDIR NEYİN TALEBİNİ TOPLADIK?"
Devam etti:
"4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri kanununda KOBİ OSB ile ilgili bir tanım yok. Yani İhtisas OSB, organize sanayi bölgeleri ve tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgeleri var, fakat KOBİ OSB gibi bir tanım kanunda yok. Hatta her hangi bir hukuk mevzuatında da KOBİ OSB ile ilgili bir düzenleme maalesef yok. Peki, biz 4,5 yıldır neyin talebini topladık? Oysa ki, biz 4,5 yıldır bir OSB kurmak için üyelerimizden talep topladık."
"BURSA YENİ BİR OSB İSTEMİYOR!"
Ekledi:
"KOBİ OSB için firma taleplerinin güncellenmesi söz konusu, ama Bursa yeni bir OSB istemiyor. İnanıyorum ki, bu algı ile yola devam edersek yine aynı sorunlarla karşılaşacağız. Sanki ne yaptığımızı bilmiyormuşuz gibi bir düşünce var. KOBİ OSB ile ilgili bin - 5 bin metre arasında talep toplama konusunda bilgi var. Kanun diyor ki, 3 bin metre kareden aşağı her hangi bir OSB parseli düzenlenemez. TEKNOSAB'da mekânsal planlama ile ilgili düşüncelerde en küçük parselin 15 bin metre olmasıydı, yani yukarı doğru büyütebiliyorsunuz. Ama 3 bin metreden aşağı bir parsel düzenlemesi şuan ki mevcut OSB kanununda mümkün değil. KOBİ'lerle ilgili alınacak kararlarda sektör temsilcileri tarafından seçilmiş meclis üyelerinin de söz almasının daha doğru olacağını düşünüyorum."
Anladığım kadarıyla Irmak Aslan diyor ki, "Biz bu işin içinde neden yokuz? Hizmet sektörü olarak olmalıyız!"
BTSO Başkanı İbrahim Burkay'a seslenerek, mecliste çalışma grubunun oluşturulmasının daha faydalı olacağına değindi.
"KOBİ OSB düşüncesiyle devam etmek aynı sorunları tekrar yaşatacaktır" diyerek ekledi.
"Sanayicilerimiz büyük parsellerde üretim yapmanın daha doğru olduğunu düşünüyor, fakat bizim açımızdan bakıldığında Bursa'nın imkânlarını sadece bir grup yüksek segmentte üretim yapacak ve finansman gücünde olan sanayicilere bu imkânların tanınması sektörümüz adına çok hakkaniyetli bulmuyorum. Bursa'da hepimizin hakkı var, sektörümüzün de sanayicilerimiz hayallerinde olmasını arzu ediyorum."
"KOBİ Ticaret Sanayi Merkezi mi?"
"KOBİ OSB mi?"
Örnek verdi:
"BUTTİM, Nilüfer Ticaret Merkezi ve Bursa Gıda Toptancıları Sitesi örneği var. Ticaret merkezi mantığı ile hareket etmek KOBİ ölçeğindeki sanayiciler açısından faydalı olacaktır. Bizler sanayi bölgelerine karşı değiliz, fakat OSB olmak zorunda değil ki!"
"ARSA FİYATLARI 650 - 700 DOLARDAN BAŞLIYOR"
Yavuz Özdemir ise, Irmak Aslan'ın paylaşımına yönelik şu açıklamayı yaptı:
"Mevcut sanayi bölgelerinde arsa fiyatları 650 -700 dolardan başlıyor. Irmak Aslan'ın paylaşmış olduğu teklif ancak çözümü ile olursa güzeldir. Örneğin; mevcut fabrika alanımın dışında minimum 30 bin metrekarelik yere daha ihtiyacımız var. 650 dolardan fabrika arsası yatırımı yapacak olursak eğer, 26 milyon doları aşkın bir maliyet ortaya çıkıyor. Bina maliyetinden yatırım işletme sermayesine kadar KOBİ'ler için piyasa koşullarında maliyetler zorlayacaktır. Bebe konfeksiyoncular, Tütüncüoğlu Çiftliği'nin olduğu bölge, Yıldırım Vatan-Millet bölgesindeki 2650 KOBİ'den talep var. Yatırımlarımızı büyütmek için KOBİ OSB yatırımı ile ilgili araziye ihtiyacımız var."
Ardından Burhan Sayılgan'da konuşmasında orta noktayı bulmaya çalıştı.
Şöyle ki, "Herkesin haklı tarafları var, fakat KOBİ OSB'nin gündeme geldiği zamanları çok iyi biliyorum. Geç kalınmış bir proje değil, sadece yer konusunda endişeler var."
"BURSA'NIN İHTİYAÇLARI ORTADA"
Devamında BTSO Başkanı İbrahim Burkay'ın da konu ile ilgili paylaşımını özetleyerek sizlere aktarayım:
"Bugün Bursa ihracatta üst sıralardaysa, 60 yıl önce kurulan Organize Sanayi Bölgesi'nin büyük katkısı var. Dünyanın en büyük ekonomileri KOBİ'lerle büyüdü. Şehrin kalkınması için KOBİ'lerimizin büyümesinin önünü açmalıyız. Oda olarak firmaların sorunlarına çözüm üreten, sektörlerin büyümesine imkân oluşturan bir anlayışa sahibiz. Şehir içinde sıkışıp kalan ve kentin yükünü ağırlaştıran plansız tesislerin otoyol, demiryolu ve limanlarla entegre bir şekilde planlı bölgelere taşınması gerekiyor. Biz hayata geçirdiğimiz yeni projelerde KOBİ'leri merkeze alıyoruz. KOBİ OSB için bakanlığımıza gittiğimizde firmalardan talep toplanmasını istemişlerdi. KOBİ OSB için 2 bin 600 firmamız başvuru yaptı. KOBİ'lerin büyümesi geometriktir. İtalya, Almanya ve İspanya'da da durum böyle... KOBİ'lerimizin sağlıklı büyümesini sağlamak için mekânsal planlamaya ihtiyaç var. Biz her projeyi ortaya koyarken istişare ediyoruz. Bursa'nın ihtiyaçları ortada... Oyun planımız Bursa'nın istediği oyun planı. Biz KOBİ OSB'yi firmalarımızın taleplerine göre şekillendirip Bursa'yı rahatlatmayı istiyoruz. Böylelikle KOBİ'lerimizin büyümesinin önünü açabiliriz. Yeter ki bu birlik ve beraberliği kaybetmeyelim. KOBİ OSB projemizden vazgeçmeyeceğiz!"
Özetle...
Tam bir kısır döngü...
Yatırım iştahı yüksek ancak yatırım yapacak alan yok!
Süre uzadıkça sadece sanayi için değil, ticarethaneler açısından da önemli olan yatırım için Bursa iş dünyasında karşıt fikirler ortaya çıkmaya başladı.
Kısaca BTSO Meclisi karıştı!
Yazarın Diğer Yazıları
'KGF' desteği gelir mi?
21 Aralık 2024 Cumartesi, 20:38
İmalatta 153 işletme daha kapandı!
20 Aralık 2024 Cuma, 20:01
Vergi gelirleri yüzde 62,5 arttı!
19 Aralık 2024 Perşembe, 19:50
Bursa'da fiyat 26 bin 296 TL'ye yükseldi!
18 Aralık 2024 Çarşamba, 21:32
'Çin' stresi!
17 Aralık 2024 Salı, 19:08
SGK'da 17,5 milyar lira açık!
12 Aralık 2024 Perşembe, 19:30
Dolar?
11 Aralık 2024 Çarşamba, 20:51
Çarklar dönemiyor!
10 Aralık 2024 Salı, 20:35
Meslek Liselilere destek!
09 Aralık 2024 Pazartesi, 20:48
Bursa Deri OSB'de neler oluyor?
07 Aralık 2024 Cumartesi, 21:14