Elif Didem Danacıoğlu
Bursa'da 'Girişimci Sermayesi Yatırım Ortaklığı Fonu' kuruluyor
13 Mayıs 2022 Cuma, 14:52
Yıllardır üniversite sanayi işbirliği gündeme gelir ve çeşitli çalışmalar yapılır.
Sanayi ile üniversite aynı şeyi düşünüyor mu? Birbirine paralel mi? Diğer tarafta da devletin yaklaşımı konuşulur.
Bursalı sanayiciler de üniversite ve sanayi işbirliği projelerini desteklediklerini belirterek, yetişmiş insan kaynağına dikkat çekerler.
Yetişmiş insan kaynağının ancak üniversite - sanayi işbirliği ile mümkün olabileceğini ve bu konuda yasa çıkarılması gerektiğini de sözlerine eklerler.
Biliyoruz ki, bilginin üretime dönüşümünün zorunlu kılındığı bir dönemden geçiyoruz.
Bir tarafta üniversitenin sağladığı bilgi kaynağı, diğer tarafta sanayinin dinamizmi ile birleşince ortaya teknolojik yönden değerli sonuçların çıktığı; bilimden üretime, üretimden ekonomiye anlayışı...
Bursa'da 'Üniversite ve Sanayi İşbirliği' üzerine düzenlenen önemli bir çalıştaya katıldım.
Bursa Uludağ Üniversitesi'nden çok sayıda akademisyen ve Bursalı sanayicilerin katılım gösterdiği yoğun bir talep vardı.
Önce akademisyenler tarafından bakalım...
Söze ilk başlayan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, "Bursa her zaman daha iyisini hak ediyor. Üniversite ve sanayi işbirliğinin yükselişe geçtiğini söyleyebiliriz. Bilgi gücüne sahip akademisyenlerin potansiyellerinin yükseltilmesi için çalışıyoruz. Bugün geldiğimiz nokta, akademik kadromuzun mevcut potansiyelinin sadece yüzde 30'unu kullanmasıyla mümkün olmuştur. Bu potansiyeli yüzde 50'lere çıkarabilirsek, çok daha başarılı sonuçlara imza atacağımıza inanıyoruz. Bursa sanayisi Ar-Ge'ye ve bilime çok fazla önem veriyor. Üniversitemiz, öğrencilerimiz ve akademisyenlerimiz ile birlikte sanayicinin taleplerini karşılayabilecek bilgi birikimi ve özgüvene sahibiz" diyerek sanayicilere seslendi.
Sanayicilerden gelen fikir paylaşımlarında ise, önemli ayrıntılar vardı.
Türkiye ve Bursa ekonomisine ihracat ve üretimleriyle önemli katkıları olan Bursalı sanayiciler, gelişmiş ülkelerde uygulanan üniversite-sanayi ortaklığının maalesef yıllardır istenilen düzeyde ilerleyemediğine dikkat çektiler.
Sanayiye yeni ve katma değeri yüksek ürünler kazandırmak adına harekete geçen sanayiciler, yenilikçi yaklaşımlar sergilemeyi temel ilke olarak benimsemiş durumda olduklarını belirttiler.
Sanayicinin üniversiteden ne beklediği ve ne istediği ile ilgili paylaşımlardan biri de, 'Girişimci Sermayesi Yatırım Ortaklığı Fonu Komisyonu Kurulması'ydı.
Konu ile ilgili gelişmeler şöyle...
Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Rektörlüğü tarafından hayata geçirilen Üniversite-Sanayi İşbirliği Geliştirme Merkezi (ÜSİGEM), girişimci sermaye yatırım ortaklığının gerekliliği konusunda bir rapor hazırlamış ve start verme arifesine gelinmiş.
O zaman şimdiden, Bursa'mıza ve sanayicilerimize hayırlı olsun diyelim.
Çalıştaya katılan Bursalı sanayicilerin ajandasında başka neler vardı?
Sanayiciler fikirlerini şöyle paylaştı:
- "Firmalarımızın zorlu rekabet şartlarında yenilikçi yaklaşımlarla geleceğe hazırlanmaları ve katma değeri yüksek ürünlere yönelmeleri dünya ticaretinden alacağımız pay ve ulaşacağımız refah seviyesi açısından büyük önem taşımaktadır."
- "Üniversite, kamu ve iş dünyasının ortak akıl etrafında bilginin pratiğe dönüştürülmesi ile ortak gelirimizin artacağına ve refah seviyemizin yükseleceğine inanıyoruz."
- "Yetişmiş insan kaynağına ihtiyaç var. Bu ancak üniversite - sanayi iş birliği ile mümkün. Üretimde teknoloji ağırlıklı ve katma değerli yüksek ürün üretimi yetişmiş insan kaynağı ile olacaktır."
- "Yüksek teknolojili ürünler üretilebilmesi için mutlaka Ar-Ge faaliyetlerine önem verilmesi ve desteklenmesi gerekmektedir. Bunu sanayi bünyesinde yapmak yüksek maliyetleri beraberinde getirmektedir."
- Üniversiteler Ar-Ge çalışmaları için önemli platformdur. Sanayi için ortak çalışma imkânlarının kurulması da üretim konusunda ciddi fırsatlar sunacaktır. Gelişmiş ülkelerde yıllardır uygulanan üniversite-sanayi ortaklığı ülkemizde maalesef yıllardır istenilen düzeyde ilerleyememiştir."
- "Ülkemizin en büyük sorunlarından birisi işsizlik, yani üniversiteli işsizler sorunu var. Yıllardır üniversite ve sanayi işbirliği gündeme gelir ve çeşitli çalışmalar yapılır. Konu ile ilgili devletin yasa çıkarmış olması gerekiyor. Üniversite gençliği eğitim görmüş olduğu alanda öğreniminin belli bir kısmının sanayinin içerisinde geçirmiş olması gerekiyor."
- "Hiçbir şirketin sermayesi zengin değil, Ar-Ge'yi üniversitelerimizde ticarileşmesini sağlamalıyız. Tüm dünya böyle çalışıyor. Kazan kazanı sanayi ve üniversite işbirliğinde yapmamız gerekiyor ve bu önemli işbirliğinin daha da güçlenmesi gerekiyor."
- "Ara elemana değil, ana elamana ihtiyaç var. Amaçlardan biri de, ürün geliştirmek..."
- "Proje çalışmalarında hızlı sonuç alabilmek adına destek verecek akademisyenlerin çoğalması gerekiyor. Mevcut akademisyenlere ise, yoğunluklarından dolayı istenilen seviyede kimi zaman ulaşmak zorlaşıyor."
- "Biz sanayiciler hayal kuruyoruz. Bu hayali gerçekleştirmek için, araştırma yapmak için akademisyenlere ihtiyacımız var. Araştırma konusunda bize destek versinler. Biz bilgiye nereden ulaşacağımızı bilmiyoruz. Devletimizin de Ar-Ge'ye önemli destekleri var. Sanayici üretimi biliyor, pazarı biliyor, ama Ar-Ge yapma kültürünü bilmiyor. Bu ayrı bir kültür. Bu da üniversitelerde var. Bizim beklentimiz neyi nerde yapacağımızı ve nasıl araştıracağımızı üniversitelerdeki hocalarımızdan öğrenmek."
- "Maalesef, Bursa'da girişimci sermaye yatırım ortaklığı şirketi yok. Dolayısıyla girişim sermaye yatırım ortaklığının oluşturmasını istediğimiz girişim fonunun eksikliğini tespit ettik. Bursa girişimci sermayesi yatırım ortaklığı fonu komisyonu kurulması ile çalışmalar devam ediyor. Projeler ve patentler üretiliyor, fakat bu projeleri hayata geçirecek ve ticarileşmesini sağlayacak kaynaklar sınırlı. Projeler, TÜBİTAK ve KOSGEB'den gelen kaynaklarla yürütülmeye çalışılıyor. Sanayicide kendi riskleriyle başa baş kaldığı için yenilikçi projelerin riskini almak istemiyor ve kaynak aktaramıyor. Bursa olarak bu eksiğimizi kapatmamız gerekiyor. Girişimci sermaye yatırım ortaklığının gerekliliği konusunda ÜSİGEM olarak bir rapor hazırladık ve start verme arifesindeyiz. Hedefimiz, girişimci sermaye yatırım ortaklığı ve girişimci fonu kurmak. Bursa'ya yeni kaynaklar yaratmalıyız. Tüm projeler sonunda kaynak olmayışında düğümleniyor. Riski paylaşarak kaynakları ortaya çıkarmalıyız. Tabii ki, girişimci fonu için öncelikle girişimci adaylarını da bulmak önemli. Bursa'da önemli ihtiyaçlardan biri de fon aktarımıdır. Tüm bunların sonucunda çalışmalar daha da anlam kazanacak."
- "Üniversite büyük bir potansiyel ve ürünün ticarileşmesinde önemli rol üstleniyor. Amacımız, ürünü geliştirmek. Tabii ki, üniversite ve sanayi işbirliği içerisinde kamu tarafını da unutmamalıyız."
Yazarın Diğer Yazıları
'KGF' desteği gelir mi?
21 Aralık 2024 Cumartesi, 20:38
İmalatta 153 işletme daha kapandı!
20 Aralık 2024 Cuma, 20:01
Vergi gelirleri yüzde 62,5 arttı!
19 Aralık 2024 Perşembe, 19:50
Bursa'da fiyat 26 bin 296 TL'ye yükseldi!
18 Aralık 2024 Çarşamba, 21:32
'Çin' stresi!
17 Aralık 2024 Salı, 19:08
SGK'da 17,5 milyar lira açık!
12 Aralık 2024 Perşembe, 19:30
Dolar?
11 Aralık 2024 Çarşamba, 20:51
Çarklar dönemiyor!
10 Aralık 2024 Salı, 20:35
Meslek Liselilere destek!
09 Aralık 2024 Pazartesi, 20:48
Bursa Deri OSB'de neler oluyor?
07 Aralık 2024 Cumartesi, 21:14